Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cantar industrial cu doze tensiometrice


Postări Recomandate

M-a intrebat cineva daca cunosc modul de functionare al dozelor tensiometrice. Are o problema la un cantar industrial care este echipat cu 4 astfel de sonde tensiometrice. Fiecare sonda (doza) are cite 5 fire. Eu stiam ca aceste traductoare de forta dau o tensiune proportionala cu forta aplicata pe ele. De ce au asa multe fire si cum se pot verifica nu stiu. Cantarul afiseaza un cod de eroare care trimite la functionarea proasta a traductoarelor. Imi poate da cineva mai multe informatii despre aceste traductoare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Salut!

Cateva informatii gasesti aici:

http://www.omega.com/prodinfo/LoadCells.html

Sunt 5 fire, 2 de intrare, 2 iesire si al cincilea e ecranul.

Probabil ca acel cantar a avut o sarcina ce a depasit sarcina maxima admisa, doza astfel deformandu-se "plastic", cantarul nemaiputand face calibrarea de zero, si de aici eroarea. Pana la sarcina maxima, deformarea e elastica, ce e peste e deformare plastica si ireversibila.

Verifica doza sa nu fie decalibrata. Cu un multimetru iti vei da seama.

Link spre comentariu

Cateva explicatii ale "multimii" de fire:De obicei sunt montaje in punte.Similar cu cea cu rezistente.Iesirea se culege pe diagonala.2 fire sunt pentru tensiunea de excitatie2 fire sunt pentru iesire1 fir pentru ecranTensiunea despre care pomeneati este foarte mica si este dependenta si de tensiunea de excitare.Aceasta poate fi de cc sau de ca. Caracteristica electrica este mv/V (tensiune culeasa pentru fiecare volt de tensiune de excitatie).Exista si alte variante de celule de cantarire, alt principiu:Un fir tensionat care oscileaza intr-un camp magnetic. Modificarea masei ce actionaza asupra celulei, modifica frecventa de oscilatie a firului.Ca sugestie pentru identificarea dozei defecte:Decuplati pe rand pana cand dispare codul de eroare.Sigur ca nu va cantari corect daca scoateti una, dar veti sti care este defecta...dekor.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru raspunsuri!Inteleg ca puntea de rezistente (daca doza este varianta rezistiva ) este dezechilibrata cand doza este compresata, respectiv rezistentele (sau una dintre rezistente) isi schimba valoarea proportional cu forta si, alimentand intrarea cu o tensiune, la iesire se va obtine o tensiune diferita de 0, functie de marimea dezechilibrului (fortei) si a tensiunii de intrare. Daca forta aplicata depaseste zona "elastica" si ramane o deformare "plastica" aceasta duce si la o modificare permanenta a echilibrului puntii de rezistente. Acest lucru ar trebui sa se poata masura si la rece , ohmmetric, daca se masoara rezistentele corespunzatoare acelorasi cabluri la dozele bune si defecte (sau daca se masoara circular intre perechi de cabluri la doza defecta ).Inca n-am vorbit cu persoana in cauza ( este plecata), dar trebuie sa ma lamureasca cum sunt legate cele 4 doze si am sa revin cu alte detalii. Stiu doar ca una dintre doze era deja inlocuita (probabil la o alta reparatie), dar inca nu stiu istoricul defectului (cum a functionat inainte, daca s-a mai reparat, etc).Multumesc foarte mult pentru ajutor!

Link spre comentariu

Am mai aflat niste date:-cantarul este de 6tone-partea electronica este productie Italia: Tassinari Bilance SRL, Model TE1000XPL. Aceasta se poate lega la 12 cantare, sarcina maxima 30tone. Acum este legata doar la acest cantar defect.- cantarul a fost blocat mecanic si afisa o greutate aiurea. Dupa deblocare si curatire (la partea mecanica) afisajul arata intermitent "0" si "ERR4". Eroarea 4 inseamna eroare la conversie.Maine sau poimaine ma voi deplasa in localitatea unde se gaseste acel cantar si voi verifica dozele, cablurile si alimentarile acestora.

Link spre comentariu

Daca nu a fost folosit mult timp este posibil ca acumulatorul din el sa se fi descarcat sau mai rau sa fi curs din el solutie.Si va trebui sa faceti o noua calibrare.Calibrare le zero si calibrare la o greutate apropiata de cea maxima.La tipul de cantar la care intervin eu am notat sase parametri pe care ii introduc eu(atunci cand isi pierde setarile) ca sa nu mai fie nevoie de calibrare.Nu stiu daca este la fel si la dumneavoastra.Succes!

Link spre comentariu

Am fost azi sa vad cantarul. Este cum banuiam: doza care a mai fost inlocuita este defecta. Cele 4 doze sunt de tipul FLINTEC SLB-2.5klb-BH-C3. Excitatia lor se face cu 5Vcc. La iesire cele 3 doze bune au 1.76V iar cea defecta 0.2V. Defectul se poate vedea si la rece, ohmmetric: la iesire dozele bune au 1140 ohmi iar cea defecta 833.Acum amicul trebuie sa caute sa cumpere o doza.Merci pentru ajutor!

Link spre comentariu

Din analiza mai atenta a datelor de catalog imi dau seama ca variatia rezistentei este foarte mica. Atasez datele extrase din catalog si determinarile mele teoretice (valorile rezistentelor din punte). Acum mi-este clar ca verificarea unei doze este foarte dificila ( in lipsa unei dotari metrologice corespunzatoare). Daca nu-s intrerupte cablurile ( defect usor de depistat), functionarea corecta a rezistentei din timbrul tensiometric nu-i usor de verificat, fiind vorba de o variatie foarte mica a rezistentei (de la 1000 la 1008ohmi la sarcina maxima), respectiv a tensiunii de iesire (10mV la sarcina maxima si alimentarea excitatiei la 5Vcc). Cand am facut masuratorile la cantar nu aveam datele acestea si m-am multumit cu depistarea faptului ca una dintre doze avea rezistenta de iesire si tensiunea de iesire diferita decat celelalte 3 (doza care mai fusese inlocuita). Masuratorile le-am facut cu dozele legate in montaj. Astfel incat acum nu mai sunt sigur ca doza banuita de mine este defecta sau este singura buna.Amicul meu care m-a solicitat pentru aceasta problema a mai vorbit cu un meserias care a lucrat efectiv la asemenea cantare si acesta i-a zis ca merge cu el sa verifice fiecare sonda in parte, ca are o interfata si un soft pe laptop pentru verificarea sondelor ( afiseaza direct in kg sarcina care se pune pe doza). Am scris atat de detaliat fiindca m-am gandit ca este interesant pentru nespecialisti, asemeni mie, sa afle ca un cantar care poate masura multe tone functioneaza pe baza unor semnale extrem de mici, cu variatii abia sesizabile pentru cei obisnuiti cu electronica casnica, cu precizie foarte mare. Sa folosesti variatia rezistentei de la 1000 la 1008ohmi pentru a masura greutati de la 0 la 1134kg nu poate fi privit ca un lucru simplu...N-am lucrat in electronica industriala niciodata, specialitatea mea este electrotehnica iar electronica este o pasiune pe care o practic de aproape 30de ani. Multumesc pentru ajutor si o sa revin cu rezolvarea finala!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Problema a fost rezolvata: nu doza care am zis initial a fost defecta ci aceea era singura buna, celelalte 3 erau defecte. Le-a schimbat (operatie la care eu n-am participat) si acum cantarul, aparent, este OK. Mai trebuie sa aduca pe cineva de la Metrologie ca sa-l verifice.Desi proprietarii cantarului nu stiu sau nu spun ce s-a intamplat, eu cred ca au folosit cantarul pe post de depozit, tinand mult timp diferite materiale pe el. Dintr-o simpla suprasarcina de cantarire nu se putea defecta in asemenea hal ( dozele rezista la suprasarcina dubla).Multumesc pentru informatii!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator sergiur2005

Salutare!!! spune mi te rog de unde ai procurat acele doze?? eu tot am aceeasi problema cu dozele FLINTEC SLB-2.5klb-BH-C3 si nustiu de unde sa cumpar asa ceva am cautat tot netul...Multumesc

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator ernicri

Buna, Am un cantar electronic -bascula industriala de 18 m-marca este Tassinari Model TE 2000 si am o problema ca NU pot sal aduc la zero deci pleaca de la 560 kg . Ce as putea sai fac sal aduc la zero?Am inteles ca el ar trebui sa si revina singur la zero?? Daca este cineva care cunoaste despre ce este vorba .Astept o mana de ajutor si am sa ma revansez fata de persoana respectiva.Multumesc ,

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări