Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa semnal

Bogdan

Recommended Posts

Salut, as vrea sa stiu daca pot sa fac urmatoarea chestie. Am o placa de sunet cu o singura iesire stereo, si vreau sa am vreo 2 sau 3 iesiri, ca sa pot lega mai multe amplificatoare la nevoie (cand am nevoie de mai multa putere, sau pentru camere diferite). Vreau deci sa leg in paralel la sursa de semnal existenta, inca 3 mufe jak mama. As vrea sa stiu daca aceasta afecteaza in vreun fel calitatea sunetului, si mai ales daca se va diminua tensiunea de iesire a placii de sunet. Adica, daca acuma placa are tensiunea de iesire 1V, dupa legarea celor 3 jak-uri mama, voi avea in fiecare din ele cate 0.33V?? (presupunand ca in fiecare jak am cate un amplif).

• Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Bogdan

4

• Adi Florin

4

• csl1131

2

• Shambala

1

Guest balog

Problema la interconectare apare in felul urmator:Suma impedantelor de intrare ale statiilor( :!: sunt in paralel) trebuie sa fie cel putin egala cu cea a iesiri la care se doreste conectarea.Daca nu se indeplineste aceasta conditie calitatea va avea de suferit.E ca si cum ai pune mai multe difuzoare la iesirea statiei(aproximativ-la statie exista riscul de defectare foarte mare.)Cu cit se conecteaza mai multe etaje cu atit impedanta scade si risca sa ajunga sub cea de iesire a amlificatorului la care se doreste conectarea.Foloseste pentru rezolvarea problemei un distribuitor de semnal operational.Cit despre problema buclei de masa aceasta nu are influenta daca se folosesc pentru interconectare mufe DIN cu mase separate.Ca concluzie fa si tu teste si vezi care e treaba, daca e nevoie sa te comlici cu ce am zis mai sus.

balog corect.. dar in general pt 2-3 amplificatoare in paralel..ajunge si fara..pt mai multe da.. trebuie neaparat..

e o idee buna sa faci totusi care un buffer pt fiecare amplif...

De obicei placile de sunet suporta si boxe pasive care au impedanta de 4..8 Ohm. Deci poti sa conectezi oricate amplificatoare la iesirea placii de sunet fara probleme deoarece amplificatoarele au impedanta mare de intrare (minim 10KOhm). Daca ar fi sa calculam cate intrari de amplificatoare trebuie puse in paralel ca sa ajumga impedanta echivalenta mai mica de 4 Ohm deja incepe sa ne doara capul :d )Cel mai simplu e sa folosesti splitter-e stereo. Sunt ieftine si nu vei avea probleme cu nici o bucla de masa. Evident poti sa pui mai multe unul in altul si sa obtii cate iesiri vrei.Spor la treaba!

in afara de cazul cand ai o placa de sunet HQ nu cred ca merita sa te complici ...ar fi bine sa impamantezi toate jucariile.

Guest balog

De obicei placile de sunet suporta si boxe pasive care au impedanta de 4..8 Ohm. Deci poti sa conectezi oricate amplificatoare la iesirea placii de sunet fara probleme deoarece amplificatoarele au impedanta mare de intrare (minim 10KOhm)........Cel mai simplu e sa folosesti splitter-e stereo. Sunt ieftine si nu vei avea probleme cu nici o bucla de masa. Evident poti sa pui mai multe unul in altul si sa obtii cate iesiri vrei.Spor la treaba!

Imi pare rau dar majoritatea placilor audio nu merg la impedanta mica. Cea de la calculatorul meu este asa sensibila ca nu pot conecta o statie fara preamplificare fara ca uneori sa se blocheze si sa inceapa sa huruie.Daca pun cu preamplificare aceasta problema nu apare deloc.Pe maloritatea placilor este trecut 'line out' si nu 'dif', cel din urmal lipseste. Risti sa blochezi sau sa arzi placa daca conectezi dif pe line out.Majoritatea apratelor suporta pina la patru dispozitive in paralel asa cum zicea colegul de mai sus, insa pentru mai multe nu se stie.Intre dispozitive cu alimentari diferite apar la masa diferente de potential care trebuie egalizate prin fire separate, nu cele de ecranaj ale cblurilor. Din acest motiv se folosec mufe DIN... , in special la amplifuri de putere unde riscul variatiei potentialului de nul este mare.

Ok, la partea asta cu conectorii nu ma prea pricep. Cum arata mufele DIN si cum adica au mase separate? Eu mi-am luat 3 mufe Jak mama (dealea pe fir, NU din alea care se lipesc pe placa), si fiecare mufa are cate o masa. Risc sa imi apara bucle de masa cu astea?

csl1131 Cum adica sa fac cate un buffer pt fiecare amplif. Ce-i ala?

Adi Florin Nu stiu nici cei ala splitter stereo. Poti sa-mi explici? Si cum arata?

Mai nu stiu ce placi de sunet aveti voi, dar eu am una onboard si merge foarte bine cu mai multe amplificatoare conectate la iesire fara sa faca nici un fel de figura. Si am si facut urmatorul test: am conectat folosind 3 splitter-e intrarea de Line in a unui casetofon Panasonic (model mai vechi), boxele de calculator, intrarea unui amplificator de putere si (ca sa micsorez si mai mult impedanta echivalenta) o pereche de casti din acelea care iti acopera complet urechile (au impedanta difuzoareler sigur mai mica ca 50 Ohm ca la orice casti). Am dat drumul la sistem si merg toate foarte bine.Cat despre potentialele diferite ale maselor...teoretic la masa ai 0V. Si daca nu ar fi 0V nu e nici o problema deoarece atata timp cat nu se inchide un circuit intre cele N amplificatoare legate in paralel nu va trece nici un curent prin acele circuite. Si separarea galvanica este asigurata de transformatoarele de alimentare, deci nu este nici o problema.Acum revenind la splitter-e acestea sunt niste "conectori" care au pe o parte o mufa jack tata, iar pe partea cealalta 2 mufe jack mama conectate in paralel. Deci dintr-o iesire jack se obtin 2 legate in paralel. O sa fac si o poza si o sa incerc sa o pun cumva sa o vezi.Spor la treaba!

Referitor la impedanta de iesire a placiilor de sunet , nu ar trebui sa existe un standard pentru ele? Ca sa stim sub ce impedanta nu se poate cobora? Cat despre placa mea eu am legat la ea si casti dealea ieftine din piata, fara amplificare, si a mers. Astea au impedanta 32Ohmi. Deci nu cred ca voi avea probleme cu trei amplifuri in paralel, din moment ce fiecare are impedanta minim 10KOhm cum zicea si Adi Florin. Ba mai mult impedanta de intrare a amplificatoarelor este data de valoarea potentiometrului de pe intrarea de semnal, nu? Deci daca chiar voi avea probleme pot sa schimb potentiometrele cu unele mai mari de 20 sau chiar 50KOhm.

Impedanta de intrare in amplificatorul cu potentiometru pe intrare (conectat ca divizor de tensiune) este intotdeauna mai mica decat minimul dintre rezistenta potentiometrului si impedanta de intrare a amplificatorului fara potentiometru conectat.Dar daca ai facut proba cu casti la iesirea placii de sunet si merge bine, poti sa pui cate amplificatoare vrei tu in paralel. (vezi ce am scris si eu mai sus ca am verificat practic).

Impedanta de intrare in amplificatorul cu potentiometru pe intrare (conectat ca divizor de tensiune) este intotdeauna mai mica decat minimul dintre rezistenta potentiometrului si impedanta de intrare a amplificatorului fara potentiometru conectat.

Vrei sa spui ca amplificatorul are o impedanta si fara potentiometru conectat? :? Eu credeam ca impedanta de intrare a amplifului este data de potentiometrul de volum de pe intrare. Iar fara potentiometru stiam ca ampliful are o rezistenta infinita? :? Atunci de ce este data impedanta de intrare a amplificatorului fara potentiometru conectat?

Si referitor la bufferele alea despre care imi zicea csl1131 nu poate cineva sa-mi spuna ce-s alea, la ce se refera?

Rezistenta de intrare intr-un amplificator fara potentiometru la intrare este data de rezistenta conectata intre intrarea in amplificator si masa si rezistenta de intrare in tranzistorul in care intra semnalul. Cum de obicei aceasta din urma are valoare foarte mare, rezulta ca rezistenta de intrare intr-un amplificator este data aproximativ de rezistenta dintre intrarea de semnal si masa.