Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare Controller 3axe cu mosfet-uri

Margean

Recommended Posts

Salut .

Deci ,dupa cum am inteles de la colegii de pe forum ,acesta este un controller foarte slab, deoarece are anumite probleme cu reglatul curentilor in motoare, iar daca curentii nu pot fi reglati, motoarele trag curent pana la saturatie.

Intrebarea mea este ,cum se poate modifica pentru a il face utilizabil ???????? :da

Acesta este controllerul http://www.epsicom.com/docdown/ep0300.pdf

Multumesc.

• Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Cei de la Epsicom mi-au sugerat:"Se pot folosi generatoare de curent constant pe fiecare motor, limitarea facandu-se in limitele recomandate de producator pentru a pastra un cuplu constant si mari turatia motorului prin corectarea rapida a fronturilor."Ce spuneti ce ar fi mai bun pentru asa ceva ,LM 350 sau LM 338, avand in vedere ca motoarul are 3A ???

Ce motoare folosesti de nu-ti alung cei 14 A?!Ca sa limitezi curentul, inseriezi in circuitul drena a fiecarui fet cate o rezistenta de putere (min 5W).Rezistenta o calculezi functie de rezistenta infasurarilor motoarelor.Astfel, daca stii rezistenta unei infasurari si curentul necesar acelei infasurari,cu legea lui Ohm rezolvi problema.Stima.

Znecula ,te rog mult sa nu te superi , dar nu prea inteleg unde ar trebuii sa leg rezistenta , dac imi poti explica mai babeste ,te rog !Motoarele sunt de 3A, dar se intampla ceva ciudat cand le alimentez ia mult mai mult lasand sursa fara tensiune .Placa are niste semireglabile care chiar daca le dau pe minim, nu foloseste la nimic.De aceea incercam sa dau motoarelor exact curentul necesar din afara placii prin reglarea tensiunii cu LM338 sau LM350.Dar daca exista alte solutii pentru a regla curentul in motoare ... :dans: Am incercat sa maresc turatia motoarelor prin cresterea tensiunii, si cu amperajul adecvat ,iar prima oara a intrat sursa in protectie ,dupa care a cedat cablajul.Dupa ce am reparat cablajul nu am mai incercat cu tensiuni mai mari de 5V.

Acestea sunt motoarele http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=201

Se pare ca au pe jumatate de bobina 0,5 Ohmi (mie imi arata aparatul 0,9 Ohmi), dar mai repede cred site-ul.

O intrebare poate prosteasca, daca pun rezistente nu imi scade si tensiunea nu numai curentul ?

Deoarece eu vreau sa bag o tensiune de ~30V, iar curentul sa il stabilizez la 3A (teoretic, ca practic....).

Te rog nu ma injura ca de meserie sunt mecanic ...etc, iar cu ocazia asta invat si un pic de electronica !

Multumesc mult. :)

Ok.0,5 ohmi e corect.Probabil ca atunci cand scurtcircuitezi testerele ohmetrului citesti 0,4 ohmi.Din valoarea citita la masuratoare (0,9) scazi cei 0,4 ohmi cat au testerele tale si rezulta rezistenta reala a bobinei de 0,5 ohmi.Acum spune-mi cu ce tensiune vei alimenta driverul.

Ok Pe acel site nu se specifica si tensiunea de alimentare a motorului.Dar asta nu e f importantDaca alimentezi cu 12 V, pune rezistente de 2,2-3ohmi pe fiecare bobina.Din calcul ar trebui ca rezistentele sa fie de 27 W dar pune mai mici sa vezi efectul.Bineinteles ca toate 4 trebuie sa fie egale.Bine ar fi sa alimentezi cu 25-35V.Dar pt inceput testeaza cu 12.

Astazi am primit rezistentele de 20W 2,7 ohmi, si bineinteles am trecut la probe .Insa nu a mers conform asteptarilor, cu cat creste-am tensiunea cu atat rezistentele se incalzeau mai tare iar motorul reactiona mai putin .La 12V in motor aproape ca nu se simtea nici o miscare.O data cu rezistentele de 20W am luat si unele de 5W la 0,1 Ohmi, crezi ca as putea incerca cu acelea ,la o tensiune mai mica ? :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines