Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

CD-ROM sau calculator defect ?


Mishu_17

Recommended Posts

Acum cateva luni am inlocuit CD-ROM - ul calculatorului pentru ca nu se deschidea de fiecare data sa pot pune Cd-ul , numai daca apasam de vreo doua sau trei ori pe butonul de deschidere . Acum se intampla acelasi lucru, dar cu un alt CD-ROM , care fusese folosit la un alt calculator , inainte de a-l monta in calculatorul in care este acum . Va rog sa imi spuneti daca acest lucru se poate intampla din cauza calculatorului sau din cauza CD-ROM - ului ?

Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mishu_17

    2

  • fenddder

    1

Top Posters In This Topic

Dacă atunci cînd apeşi butonul de eject nu se întîmplă absolut nimic (sistemul pare a ignora complet apăsarea butonului: nu se aprinde ledul de activitate pe hard disk, nu apare nici un mesaj, sistemul de operare funcţionează de parcă nu s-ar fi întîmplat nimic) atunci poţi avea probleme cu oxidarea contactelor acelui microîntrerupător al CD-ROM-ului. Sursa problemei poate fi vechimea unităţii, utilizare necorespunzătoare (şocuri mecanice la apăsarea butonului care au făcut ca lipitura rece a componentei să se deterioreze), umidităţii din aer (oxidarea contactelor) sau unei defecţiuni a restului electronicii unităţii CD-ROM.Dacă la apăsarea butonului eject unitatea pare a se "opinti" în a scoate CD-ul (se aude clar cum frînează rotaţia CD-ului, îl opreşte, parchează capul de citire şi încearcă să coboare ansamblul de citire, fără a reuşi) atunci, funcţie de modelul unităţii, poţi avea probleme cu cureaua care antrenează mecanismul de eject (rezolvabilă prin înlocuirea cu una ceva mai mică decît cea existentă), cu motorul în sine (e un motoraş de curent continuu, cu perii şi un număr de înfăşurări; dacă una e prăjită, forţa cu care se va roti, per total, e mai mică şi s-ar putea să nu fie suficientă pentru a "dezlipi" magnetul care reţine CD-ul de sistemul de antrenare) sau cu frecările datorate prafului acumulat. N-ar strica, în cazul ăsta, să desfaci cu grijă unitatea, s-o cureţi, cu ocazia asta să verifici dacă sistemul de antrenare este cu curea şi dacă e, să vezi dacă, rotind manual, sistemul de antrenare funcţionează.Oricum, viaţa unei unităţi optice e limitată mai ales de uzura capului de citire/scriere (dacă e inscriptor) şi dacă ajunge să aibă probleme de genul celei raportate, merită mai curînd schimbată cu una nouă. Nu costă mult, raportat la timpul mediu de utilizare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines