Guest Georgecpr Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Am cumparat un LCD de nokia 3310, fara rama, si nu pot sa-l conectez in nici un fel la un PIC16F628 :shock: . Stiti cum as putea zealiza aceasta legatura. Afisajul are contacte pe sticla si nu merge lipit (cositorit) nimic pe el. Intre timp am comandat si varianta cu rama, dar am nevoie sa-l utilizez si pe acesta fara rama. Ce sa fac? :?: Link to comment
cniky Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 Am cumparat un LCD de nokia 3310, fara rama, si nu pot sa-l conectez in nici un fel la un PIC16F628 :shock: . Stiti cum as putea zealiza aceasta legatura. Afisajul are contacte pe sticla si nu merge lipit (cositorit) nimic pe el. Intre timp am comandat si varianta cu rama, dar am nevoie sa-l utilizez si pe acesta fara rama. Ce sa fac? :?:se foloseste elastomer (este o banda cauciucata elastica, cu isertii metalice circulare succesive) exemplu: Cu ajutorul acesteia realizezi conexiunea intre DSP si placa fara a necesita lipituri, ci doar prin fixare mecanica. Link to comment
nicu_stef Posted July 11, 2005 Share Posted July 11, 2005 cred ca nu e de 3310, acela are 8 lamele elastice, pasul 1,25mm, piesa intermediara din plastic ce contine lamelele e lipita de afisor. (sau cel putin asa erau cele folosite de mine anul trecut).varianta fara lamele, e la alt nokia si numai cu elastomer o rezolvi, atentie la pasul din partea cealalta a elastomerului (cablajul tau), trebe sa fie la fel cu cel de pe sticla afisorului. daca-mi amintesc eu bine acela are alt pas, nu 1.25mm.succese Link to comment
Guest Georgecpr Posted July 12, 2005 Share Posted July 12, 2005 am folosit si cauciuc din acela (elastomer), dar nu prea am cum sa tin afisajul nemiscat si presat pe contactele de cupru. E foarte greu sa aliniez firele de cupru la 1.25 mm si trebuie sa-i fac eu o carcasa pt a functiona toate acesrea. E mult de munca. Mai este vreo alta solutie? Link to comment
Guest dgfx Posted July 12, 2005 Share Posted July 12, 2005 iti faci un suport din fasii de plastic lipite intre ele cu gauri pentru a putea fixa cablajul sau mai bine ti-l face cineva pe un ruter. Ce aplicatie vrei sa faci cu afisorul? Link to comment
Guest Georgecpr Posted July 12, 2005 Share Posted July 12, 2005 Vreau sa fac un ceas pt automobil, dar care are mai multe functii (dist parcursa, tensiunea din baterie, etc). Am facut o rama din textolit si mai trebuie sa folosesc niste suruburi pt a-l strange un pic. Dupa ce o sa-l montez de unde o sa stiu daca merge? Imi apare ceva pe el doar daca il alimentez la 5V(fara sa conectez si celelalte contacte)? Softul pt pic inca nu e gata, deci nu-l pot testa asa. Link to comment
Guest dgfx Posted July 12, 2005 Share Posted July 12, 2005 Arunca o privire la http://www.100acre.org/elec/nokia_lcd/ Link to comment
Guest Georgecpr Posted July 13, 2005 Share Posted July 13, 2005 Ok! Am reusit sa fac legatura si acum vreau sa fac un mic test. Am inceput sa scriu un mic program care sa imi aprinda toti pixelii, folosind usart-ul din pic16f628. Problema este ca nu am inteles ce este cu baud rate-ul si nu stiu ce valoare sa pun in registrul SPBRG. Ma puteti ajuta? Daca aveti un mic program(pt pic-ul meu) pt test mi-ar fi de mare ajutor. Link to comment
sifor Posted July 13, 2005 Share Posted July 13, 2005 SPI trebuie ! Nu USART amice !Don Mario Link to comment
Guest Georgecpr Posted July 13, 2005 Share Posted July 13, 2005 Deci nu pot folosi USART in mod sincronizat? pai dupa cum am vazut eu isi genereaza singur si clock-ul si transmite singur datele, doar ca trebuie sa specific eu cand este o comanda sau informatie de afisat. Daca trebuie sa realizez eu interfata SPI, cat timp trebuie sa astept pana sa modific pinul CLK-ul? Datele le trimit cand clk-ul este LOW sau HIGH? Link to comment
sifor Posted July 13, 2005 Share Posted July 13, 2005 Citeste data sheet la PIC ! Gasesti acolo informatii detaliate ! Absolut tot ce-ti trebuie ! Timing-uri, forme de unda, exemple !Don Mario Link to comment
bogdanm Posted July 14, 2005 Share Posted July 14, 2005 http://67.15.78.55/~spiral/3310lcd/3310.html - schema conectare LCD 3310 direct la PIC16F628, cu tot cu soft. Daca dadeai nitel in Google il gaseai si tu ... nu o sa inteleg niciodata ce e atat de greu in a cauta pe net :( Link to comment
Guest Georgecpr Posted July 14, 2005 Share Posted July 14, 2005 Pana la urma pot folosi USART-ul pt comunicare cu lcd-ul sau nu? Chipul procesorului din LCD este activat cand pinul 5 (CS) este LOW si dezactivat pe HIGH. Chiar trebuie sa il dezactivez dupa fiecare comanda? Nu pot sa-l leg la GND si sa ramana mereu activat (ca aici: http://serdisplib.sourceforge.net/ser/pcd8544.html)? A mai aparut o problema. Cand apas o tasta trebuie sa creasca un contor cu o unitate, dar el creste cu mai mult. Am vazut pe undeva ca se pot lega niste condesatori in paralel cu butonul sau se poate creea un delay in soft. Care este cea mai buna metoda pt a evita "switch debounce"? Ce delay ar trebui sa-i dau? Link to comment
bogdanm Posted July 14, 2005 Share Posted July 14, 2005 Aoleo ... citest si tu sursele alea cu manualul in fata si o te prinzi daca folosesti USART sau nu. Geeeez.Tu nu trebuie sa EVITI 'switch debounce', ci sa IMPLEMENTEZI 'switch debuonce'. Eu prefer in general metoda soft. Delay-urile experimentate cu succes au fost in gama 80ms - 100ms. Link to comment
Cristiano Posted July 14, 2005 Share Posted July 14, 2005 Cand apas o tasta trebuie sa creasca un contor cu o unitate, dar el creste cu mai mult. Am vazut pe undeva ca se pot lega niste condesatori in paralel cu butonul sau se poate creea un delay in soft. Care este cea mai buna metoda pt a evita "switch debounce"? Ce delay ar trebui sa-i dau?Ambele metode sunt bune. Eu prefer metoda hardware (buton SPST NO cu un capat legat la masa, celalalt la Vcc printr-o rez. de pull-up si un condensator in paralel cu butonul), deoarece mie mi se pare mai simpla si elimina necesitatea unui debounce software. Durata delay-ului se poate stabili usor prin alegerea valorilor condensatorului si rezistentei de pull-up. Combinatia pe care o folosesc: 4k7 si 47nF (pentru Vcc=5V, butonul conectat la intrari Schmitt-Trigger). Link to comment
Recommended Posts