Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dioda EFD 108!care este echivalenta ei in ziua de azi...

meseriasu_

Recommended Posts

Salutare mesterilor!am mai fost pe aici...am primit ajutor,revin cu o noua intrebare!care este echivalenta la Dioda EFD 108,dar sa se poata gasi prin magazinele astea de doi bani...ca echivalenta ei o stiu si eu da stiu tot o echivalenta veche deci nu ma ajuta.Voie buna

• Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Golem

2

• miron1947

2

• remus68

2

• meseriasu_

2

Top Posters In This Topic

Nu prea cred ca gasiti echivalent de fabricatie recenta. Este o dioda cu germaniu. Mai nou se fabrica cu siliciu. Folositi o jonctiune dintr-un tranzistor EFT307, 317, 319 daca se foloseste la detectie. Daca nu lucreaza in radiofrecventa poti folosi si EFT321, 323, 373. Dar si EFT-urile sunt fabricate cam demult. Dar dintr-un aparat de radio mai vechi poate faceti rost.

1N4148 se descurca destul de bine in loc de EFD108. Sau poti recupera o dioda dintr-un telefon mobil mai vechi, din modulul RF,acelea lucreaza perfect ca detectoare chiar si la 5GHz.

1N4148 se descurca destul de bine in loc de EFD108. Sau poti recupera o dioda dintr-un telefon mobil mai vechi, din modulul RF,acelea lucreaza perfect ca detectoare chiar si la 5GHz.

De la 0,12V pana la 0,65V e o diferenta cam marisoara!

De la 0,12V pana la 0,65V e o diferenta cam marisoara!

Groapa de potential pt. germaniu este de 0,32eV, iar pt. siliciu de 0,65eV. Si ce legatura are groapa de potential cu functia de detectie?Pentru aceasta functie se cere doar o capacitate proprie a diodei cat mai mica, si posibilitatea de a lucra la frecventa implicita. Diode punctiforme cu Ge nu se mai fabrica deoarece sunt complet depasite, tehnologia planar epitaxiala la siliciu permite fabricarea de diode cu posibilitatea de a lucra la frecvente mult mai mari decat cele cu Ge, (nemaivorbind de curentii suportati) desi teoretic Ge ar avea performante mult mai bine, dar tehnologia nu permite prelucrarea corespunzatoare a Ge.

Probabil spun o prostie, da' dupa tensiunea de deschidere s-ar zice ca o dioda schottky s-ar potrivi cel mai bine.Nu stiu daca se potriveste la ceilalti parametri.

Probabil spun o prostie, da' dupa tensiunea de deschidere s-ar zice ca o dioda schottky s-ar potrivi cel mai bine.Nu stiu daca se potriveste la ceilalti parametri.

Dupa tensiunea de deschidere, da, s-ar potrivi, dar din pacate, in calitate de detector la un radioreceptor, dioda Shottky s-ar comporta cam ca o sarma, datorita efectului tunel, si ar cam trece si radiofrecventa, diodele Shottky sunt bune pt. surse in comutatie, unde se utilizeaza aceasta caracteristica.Diode cu germaniu se mai gasesc prin targuri, la moshi care le-au pastrat.

Stiu ca wikipedia nu-i neaparat infailibila, da' despre dioda schottky zic ca a facut dioda cu germaniu "obsolete":

Small signal Schottky diodes like the 1N5711, 1N6263, 1SS106, 1SS108 or the BAT41-43, 45-49 series are widely used in high frequency applications as detectors, mixers and nonlinear elements, and have replaced germanium diodes, rendering them obsolete.

Da!baieti,am gasit eu ceva echivalent,adica ori ca este EFD 108 ori ca este BA 157(macar diode deaste BA 157 se mai gasesc desi astea sunt vechi,sunt mai populare !cel putin asa cred!) e tot aceeasi mancare!chiar si practic treaba este compatibila,bun,multam`pentru ajutor cred ca treaba e rezolvata....Voie buna! :dans:

deci...patentul original de fabricatie il detine firma sgs-thomson , iar numele original este SFD 108 ... :da varianta romaneasca a fost fabricata sub numele efd 108 ...!echivalentii corecti pentru efd 108 sint urmatorii...1-- sfd 1082-- aa117 , aa1183-- aa132 , aa133 :hamac

• 10 years later...

Salut!

Foloseste o dioda Schottky, pentru ca are o cadere interna apriopiata cu diodele pe germaniu cum sunt cele rusesti EFD. De exemplu 1N5817. Pe asta sigur o gasesti.