Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

luneta home-made


Guest blackbrayn

Recommended Posts

Guest blackbrayn

ma intereseaza daca stie cineva (sau a construi)vreo luneta utilizand lentile de ochelari as fi interesat de o astfel de constructie dar nu pt uz "astrologic" :roll:

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

merge cu lentila de ochelari dar numai pentru uz astronomicai 2 carti unde se indica cum s eface..."cerul o carte pentru totzi" si in "enciclopedia practica a copiilor" ambele scrise de matei alexescuo s afi dezamagit de aberatiile pe care un instrument astronomic le produce la vizualizare terestra

Link to comment

Se poate face. Iti trebuie o lentila divergenta si una convergenta. Mi-am construit cu ele un fel de obiectiv pentru camera mea digitala (nu are importanta ca imaginea iese inversata). Lentila divergenta (pe care am luat-o de la niste ochelari de-ai mei mai vechi - sunt miop) am lipit-o pe aparat iar cea convergenta ( o lupa imensa cumparata din bazar) o tineam in mana pentru a varia distanta. Uite aici:

 

http://www.geocities.com/teslina/pllsstcpage.html

 

Da scroll down si vezi la "First step"

Prima imagine este doar cu lentila divergenta atasata la camera. Cea de a doua si cu lentila convergenta. Pratic pe aparatul meu nu am zoom optic, asa ca a trebuit sa rezolv cumva situatia. Tot cu lentile am reusit sa fotografiez si de la distante foarte mici.

 

Cred ca poti sa faci o luneta cu ele, dar nu te astepta la cine stie ce calitate a imaginii

 

teslina

Link to comment

se poate face, dar astronomica(adica vezi imaginea cu capul in jos). Cumperi o lentila de ochelar numai din sticla cu dioptria de +0,75 si vei avea o distanta focale de 1,33m. O montezi intr-un tub de lungimea asta, iar ca ocular cumperi un ocular de microscop pe care il montezi intr-un tub mai mic. Faci o "reductie" in asa fel incat tubul mic sa culiseze in tubul mare(asta pentru punerea la punct a imaginii) si e gata. Dar la lungimea asta e musai un trepied teapan. Poti sa faci si cu alte dioptri dar nu mai stiu care e relatia dintre dioptrie si distanta focala :oops: Se poate face si terestra dar mai trebuie intercalata o lentila intre obiectiv(aia de ochelari) si ocular (aia de microscop). Insa asta duce la scaderea dramatica a luminozitatii aparatului (care si asa e foarte proasta). Am facut asa ceva cand eram elev de gimnaziu. La vremea respectiva era super. Acum nu cred ca m-ar mai multumi. Era insa excelenta pentru relieful lunar.(datorita luminozitatii scazute se vedeau foarte bine detaliile, Luna fiind foarte stralucitoare)

Link to comment
Guest blackbrayn

multumesc pt sugestii....am sa vad ce reusesc.......desi cred ca ar fi mai bine daca gasesc ceva gata facut....oricum....nu e pt observatii "astronomice"......gasesc eu pana la urma ceva "la ocazie" prin talcioc...daca nu......imi fac eu....

Link to comment

Exista o descriere a modului de constructie a unei lunete , in ALMANAH TEHNIUM 1988 , pag. 59 si 60Lentilele folosite pot fi biconvexe , plan convexe , biconcave si menisc convergent. La obiectiv se foloseste o lentila biconvexa sau plan convexa , cu distanta focala cat mai mare iar la ocular cu distanta focala cat mai mica. Pt luneta terestra , la ocular trebuie rasturnata imaginea si se foloseste biconcava sau plan concava.Puterea de marire este data de raportul dintre distanta focala a lentilei de la obiectiv si distanta focala a lentilei de la ocular.Ex. - obiectiv - lentila ochelari 0,75 dioptrii => f=13cm (f=100/d => 100/0.75= 133.3 mm ) - ocular - obiectiv - lentila cu f=2 cmlungimea tubului in acest caz trebuie sa fie cam de 85 cmputerea de marire este 13/2= 6.5 ori(Luneta lui Galilei , construita in 1608 , marea de 10 ori )

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines