Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

daewoo cp005


Guest incepatoru(JB)

Recommended Posts

Guest incepatoru(JB)

sal! am un tv DAEWOO MODEL:DTP 21V4T, SASIU:CP005, si de cateva zile a inceput sa se auda un tziuit(deranjant).nu stiu unde sa caut,va rog cine ma poate ajuta?precizez ca se aude in spatele tv si nu in difuzor dar si faptul ca se aude tare cam 15-20min apoi acceptabil(dar nu dispare total) . TKS

Link to comment
  • Replies 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest balog

Tziuitul apare de la sursa de alimentare a televizorului. Aceasta lucreaza la o frecventa mai joasa decit ar trebui sa lucreze lucru care duce la audibilitatea ei. La pornirea tV-ului sursa este mai solicitata si componente mai reci si din acest motiv se aude mai tare.Se vede ca nu te prea pricepi, apeleaza la un electronist sa rezolve situatia, asta daca nu este un TV foarte vechi(imbatrinit).

Link to comment
Guest incepatoru(JB)

recent am schimbat un dpm001 deoarece imaginea se reducea pe vert. dar si cond de 400v din sursa, si am rezolvat problema, dar tiuitul este de-nainte ca eu sa schimb dpm-ul. eu vreau niste sfaturi (unde si ce sa '''sap''').tv are aproxx=3ani-viata

Link to comment
Guest balog

Pai poti schimba condensatoarele de mica capacitate din sursa de alimentare.Acest lucru va rezolva problema numai daca problema este in sursa si nu in cresterea consumului montajului final linii, desi vad ca ai umblat pe acolo si cred ca totusi pe acolo este problema, trafo linii uzat(consum crescut)...

Link to comment
Guest incepatoru(JB)

vis-a-vis de ce ai spus de traf i-ti spun ca:pe borna VID. B+.masor in loc de 200v cat scrie pe schema ,220-225v, tensiune verificata pe cond de 33uf/250v. si in alimentare singurul eletrolitic este el de 400v.(schimbat) ,in rest tensiuni ok ,dar tensiunea de 220v pe b+ mi sa parut suspecta. o perioada timp inainte de a schimba dpm, in secundar aveam tensiuni astronomice(ex:133v si masuram 165v)

Link to comment
Guest balog

Imi pare rau dar nu pot sa imi dau cu parerea asa de la distanta. Am dat doar citeva sfaturi. Iti urez suces la reparare.

Link to comment
Guest incepatoru(JB)

mersi de sfat si sa inteleg ca unul din ele ar fi problema???? si ce poti spune de tensiunea de 220v de pe borna b+.din traf linii, stiind ca pe schema tensiunea este de 200v.

Link to comment
Guest balog

Pai numai traful face zgomot. Numa daca misti de el e posibil sa nu mai faca zgomot (asta in cazul in care bobinajul nu este foarte bine intins pe traf-lucru foarte putin probabil).Oricum nu prea vad cum sa misti de acele componente care sunt prinse foarte bine pe placa de baza.

Link to comment
Guest incepatoru(JB)

tavi, tensiunea de care intrebi, este de pe borna de b+ masurata pe condensatorul(33uf/250v ),iar in ce priveste tiuitul am verificat prin ''miscare'' cat s-a putut si am constat ca problema vine de la traf linii(numai acolo s-a putut auzi mai bine o variatie a tiuitului). ce pot face pentru a remedia problema?? sa inteleg ca traful este defect??(pot regla fara nici o problema atat focusul cat si screen,nu am probleme,se comporta bine traful in afara de tziuit).

Link to comment

acum nu stiu ce sa zic, incearca sa bagi o pana de lemn de brad intre miez si carcasa trafului si vezi cum se comporta in functie de presiunea care o exercitida, m-am uitat pe schema, +B este tensiunea de alimentarre video , e ok

Link to comment
Guest balog

Mai tara eu nu am auzit de o asemenea prostie cu pana de lemn. Asta merge asa cu chiu cu vai la trafurile normale(nici acolo nu merge) dar in nici un caz la cele in comutatie- nu vad unde o poti baga.Poate imi explici si mie gafa cu pana si cea de mai sus cu tranzistorul care daca misti de el s-ar putea sa nu mai tiuie.Se vede ca nu ai reparat la viata ta televizoare sau daca ai reparat probabil asa pe bijbiite.Ca sa nu mai zangane bobinajul unui transformator singura solutie este sa il lacuiesti din nou sau sa ii presezi bobinajul din exterior.Oricum tiriitul semnaleaza un defect sigur(sau inbatrinirea unor componente) sau transformator prost facut-deobicei la tv-urile foarte vechi.Cel mai bine ar fi sa ne spui ce an de fabricatie are TV.

Link to comment
Guest mister_rf

:roll: @balogDe ce trebuie sa aducem acuze gratuite unor persoane pentru faptul ca noi intelegem gresit cuvinte din jargonul radio-tv?!...Ce ar trebui sa-ti explic eu tie?...Ca transformatoarele/bobinele produc zgomote acolo unde exista miezuri compuse din mai multe sectiuni si din varii motive se desface prinderea si in functionare vibreaza si produc ''tiuitul'' ?... Ca ''chopper'' este denumit din comoditate si transformatorul sursei in comutatie?... Ca la un trafo de inalta exista un spatiu mic de 0.5-2mm intre carcasa turnata si miezul se ferita?... ca se poate pune o ''pana'' preferabil dintr-un material care sa nu sparga miezul?...Este suficient sa ne impartasesti si tu din experienta proprie... pastrind totusi ''calificativele'' acasa la tine... 8)

Link to comment
Guest balog

Sa stii mister Rf ca te apreciez foarte mult, si ca iti apreciez foarte mult sfaturile de pe acest forum.Oricum din explicatia data de tine deduc ca nu cunosti prea bine sursele de alimentare Tv sau nu ai citit topicul asta de pe la inceput. Sursele de alimentare TV fac zgomot numai la suprasarcina sau daca condensatoarele din sursa le-au scazut capacitatea, si foarte putin din cauza bobinajului prost al trafurilor. Trafurile calumea(de firma) de la surseTV sunt turnate in plastic termoconductor tocmai pentru a reduce eventualul zgomot care ar aparea datorita slabirii bobinajului in timp. Acuma nu se foloseste cu precadere aceasta metoda fiin inlocuite prin alte tehnici mai ieftine dar nu cu rezultate prea super.Cit despre dezlipirea miezurilor de ferita eu nu am intilnit acest caz de care zici. Doar la trafurile mai vechi exista sistemul acela cu sirma de arc care tinea de miezuri dar din cite stiu eu nu era folosit la trafu de alimentare, si oricum numai o distantare destul de mare intre miezuri putea duce la aparitia zgomotului.Imi pare rau dar sustii si tu prostia cu pana la traful de inalte, desi nu are nici un efect. Si oricum traful de inalte lucreza diferit fata de traful de alimentare in comutatie sau de alimentare normal.Primul lucreaza la frecvente mult superioare frecventei audibile.Al doilea la frecvente imediat superioare frecventei audibile si chiar intra in frecventa audibila in cazul aparitiei unor consumuri superioare.. in TVUltimul produce un bizit clasic de 50Hz care oricum este spre capatul inferior al benzii audibile si poate fi perceputa in principal daca zornaie spirele trafului sau elementele metalice ale miezului.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines