Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Balast electronic pentru tuburi neon


Recommended Posts

Doresc sa realizez un montaj de tipul celor folosite in becurile economice.Am vazut ca cei de la Adelaida au un kit de genul asta "AD-035 Balast electronic" , dar nu ofera nici o schema.Daca cineva are schema folosita de acest kit , sau alte scheme similare , il rog sa le posteze.Multumesc.

Link to comment
  • Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest balog

Mai gheorghe dracu stii cumva unde se gasesc balasturi electronice pentru tuburi neon dar care sa nu depaseasca 3-400.000-pe mine personal ma intereseaza de 36W si nu am gasit decit pe la vreo 750.000, foarte mult.Tin sa precizez ca nu ma intereseaza schema electrica, eventual sunt interesat de un balast defect.

Link to comment

Mai gheorghe dracu stii cumva unde se gasesc balasturi electronice pentru tuburi neon dar care sa nu depaseasca 3-400.000-pe mine personal ma intereseaza de 36W si nu am gasit decit pe la vreo 750.000, foarte mult.Tin sa precizez ca nu ma intereseaza schema electrica, eventual sunt interesat de un balast defect.

Pai in magazinele de electrice gasesti cu siguranta din alea chinezesti ieftine. Asa, de la producatori mari (Philips, Osram sau Tridonic) nu prea gasesti in magazine. O sansa e sa ii iei pe fiecare din astia sa ii intrebi daca au vreun balast defect de care se pot dispensa. Eu am reusit cu succes sa aprin unul de 18W cu un balast de la un bec economic. Teoretic daca urmaresti schema, trebuie doar sa inlocuiesti tranzistorii unui balast de la un bec economic si 2-3 rezistente si sa ridici puterea balastului. Succes!
Link to comment
Guest balog

Daca ma crezi in trecut ma chinuiam si eu ca voi cu tot felul de modificari si scheme- acuma am cam imbatrinit si nu mai am chef deloc sa fac ceva sau sa modific(decit daca e absolut necesar), prefer numai sa repar.Imi merge bine neonul din camera numai ca vroiam sa se aprinda instantaneu- cred ca o sa fac un starter electronic care e mai simplu-desi nu stiu daca o sa il mai fac vreodata.

Link to comment
Guest balog

Pai eu am o plafoniera cu neon nou nouta (1an de cind a fost montata) nu are zgomot perceptibil de balast doar vroiam sa se aprinda mai rapid-deobicei ia cam 5s, desi merge perfect si nu mi-a stricat pina acuma nici neonul.Vroiam sa ridic si eu standardul de performanta pentru ca am montat-o in camera in locul vechiului bec economic.Cu greu reuseam sa gasesc economice care sa lumineze spre alb si am considerat fiabilitatea neonului mult superioara si costul redus-si cz:sunt foarte multumit de achizitia mea.

Link to comment

In primul rand majoritatea becurilor economice chinezesti au lumina foarte alba. In al doilea rand vreau sa te intreb de ce doresti lumina de acel gen? In afara de faptul ca e mai stralucitoare si mai obositoare nu ii vad vreun alt avantaj. Cantitatea de lumina emisa (fluxul luminos) e la fel de mare ca si la altul mai galbui.

Link to comment
Guest balog

Becul galbui este foarte obositor. Becurile chinezesti sunt foarte proaste-tin foarte putin. Am luat unu de curiozitate si ma tinut 3luni.Chestia cu neonul a inceput astfel.Mi s-a ars becul economic nemtesc NARVA care m-a tinut 5 aniAm pus un bec economic normal(osram) pentru ca nu am mai gasit acelasi lucru.Am avut o sesiune cu examene si sub influenta becului nu puteam sa invat mai mult de juma de ora ca m-a lua somnu. Dupa vreo saptamina mi-am dat seama ca era numai de la bec nu de la altceva.-vroi-am sa schimb si lustra.Si am avut de ales:- bec economic 350.000 plus plafoniera 800.000(care mai absoarbe si lumina)-eventual cite 350.000 la schimbarea becului, plus alergatura ca sa gasesti ceva cu lumina alba de calitateneon 100.000 plus plafoniera 1.000.000-cite 100.000 la schimbarea neonului.Am ales ultima versiune pentru lumina optima si vrea sa iti spun ca nu ma ia nici somnu seara de la neon.Chiar in privinta somnului am probleme in sensul ca ma culc dupa 12 si ma scol cu greu sub ora 9.Desi pare ciudat sa iti pui neon in camera eu sunt de parere ca e beton-solutia optima de iluminare.Daca stai sa te gindesti si becul economic tot un neon este

Link to comment

Adevarul nu e chiar asa simplu. Anume tuburile de 40.000-100.000 sunt proaste dpdv al redarii culorilor si asta da oboseala ochiului nu organismului. Am auzit urmatoarea explicatia pentru care un astfel de tub te tine treaz: actioneaz prin intermediul ochiului asupra secretiei unei enzime (melatonina) care provoaca somnul si o inhiba. Dar temperatura de culoare (adica daca e mai alb sau mai galben) nu are legatura cu redarea culorilor.

Link to comment
Guest balog

Sper ca nu te superi dar explicatia ta suna a literatura since fiction.'''Dar temperatura de culoare (adica daca e mai alb sau mai galben) nu are legatura cu redarea culorilor.''''In fraza aceasta ai dreptate totala-numai ca un necunoscator ar intelege altceva pentru ca ai facut o formulare scurta.culoarea galbena este obositoare -albul este odihnitor cu conditia sa nu fie prea puternic.(temperatura culorii determina un anumit confort) daca stii ce inseamna TLD 840, fiecare litera si cifra din semnificatia de mai sus atunci inseamna ca stii cu adevarat care e spilul.Acesta e neonul pe care l-am ales pentru camera din multitudinea de variante.

Link to comment

Pai daca ai ales 840 e aproape bine. Si ala nu e cel mai alb, ci 860. 830 ar fi fost cel mai bun pentru locuinta. Cu cat temperatura de culoare e mai mare, cu atat lumina e mai rece si mai "invioratoare". Invers, cu cat temperatura de culoare e mai mica, cu atat lumina e mai cald si mai reconfortanta. In ce priveste redarea culorilor, sper ca ai inteles ce am zis. Exista si tuburi cu indice mai ridicat. 840 de exemplu are factur 80-89, 940 are indicele >90 si temperatura de culoare 4000K.

Link to comment
Guest balog

Pai 860 e alb prea puternic iar 830 e galbui obositor am ales versiunea medie .Mie nu imi trebuie neonu ca sa servesc o cafea si sa ma uit la tv si atmosfera semii. Mie imi trebuie lumina optima de birou. Vad ca stii citusi decit ce inseamna 840. chestia cu 8-adoica 80 factor sau cum ai zis tu nu e chiar corect. Acea cifra semnifica gradul de redare corecta(reflexia luminii) a culorilor astfel incit sa fie cit mai reala. 80 e arhisuficient, 90 se folosesc numai la instalatii pentru prezentarea produselor.(rafturi..)

Link to comment

chestia cu 8-adoica 80 factor sau cum ai zis tu nu e chiar corect. Acea cifra semnifica gradul de redare corecta(reflexia luminii) a culorilor astfel incit sa fie cit mai reala. 80 e arhisuficient, 90 se folosesc numai la instalatii pentru prezentarea produselor.(rafturi..)

Wrong!Se numeste indicele de redare a culorilor (Ra). Cel mai "rece" e de regula cu 60 in coada (adica are 6000K) si cel mai cald e de obicei cu 27 si are 2700K. Asa ca exemplu fortat, cerul senin are 8000-10000K. IOn ce-l priveste pe Ra=90, nu te teme de el, cu cat e mai bun, cu atat vei fi mai satisfacut. Cel mai adesea e folosit in industria textila.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines