Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Contor de energie electrica


Guest cryss

Recommended Posts

Guest cryss

Salutari tuturor , as dori niste pareri si idei de la cei ce au experienta in automatizari realizate cu PIC-uri . Vreau sa fac un contor de energie electrica cu un PIC16F877 sau mai puternic daca este nevoie cu afisare pe LCD grafic 128x128 sau pentru inceput pe un LCD 2x16 . Problema este cum sa fac sa citesc curentul cat mai exact pentru a nu avea erori grosolane ; sigur ca prima idee ar fii folosirea unui transformator de curent , dar as vrea sa evit folosirea unui transformator pentru ca raportul de transformare nu este batut in cuie si in al 2-lea rand pentru a masura curenti de 20-25 A ar iesi foarte mare .

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Salut,

 

Traful de curent este mai precis decat iti poti imagina. Raportul de transformare *este* batut in cuie si depinde de raportul numerelor de spire. Motivul ptr care poate sa para neprecis este acela ca multi omit rezistenta pe care trebuie inchis generatorul de curent format de infasurarea secundara. Rezistenta aceea este esentiala ptr. buna functionare a trafului si a conversiei curent/tensiune.

 

Putem discuta mai pe larg pe tema asta, dar as propune sa incepi prin a citi la linkul asta:

http://focus.ti.com/docs/mcu/catalog/re ... e=slaa203b

 

Nu e cu PIC, dar ofera niste idei generale referitoare la principiile masurarii energiei. Am cochetat si eu cu ideea masurarii energiei, dar am abandonat ptr ca interesul mi-a fost captat de alte proiecte. Ideea mea era sa folosesc rezistente ptr sesizarea tensiunii si curentului, sa esantionez cu A/D-ul, apoi sa fac integrarea digital.

 

Daca avansezi, te rog posteaza si aici ce ai facut.

 

Spor!

Cirip

Link to comment

si eu vroiam sa fac ceva similar,mi-am luat trafo de curent de la ecas ( catalog schukat )cod AC1025 raport 1000/1, produs de talema, gasesti caracteristici pe netpretul a fost cam 4Eur, dimensiuni rezonabile, e un tor cam la 3cminca n-am inceput lucrarea, lipsa timpsuccese

Link to comment
Guest cryss

Multumesc pentru raspunsuri . Am sa ma uit mai atent peste link , este interesant ; la Microchip la "App notes" nu am gasit nimic legat de wattmetre ; cu traf-ul de la ECAS cred ca este O.K. daca spui ca are dimensiunea in jurul a 3cm . Inca mai sap pe net dupa alte solutii fara traf,iar daca nu gasesc am sa comand de la ECAS unul . Ideea mea este aceeasi : sa masor cele 2 tensiuni corespunzatoare ( tensiune si curent ) pe 2 rezistente cu ADC-ul si sa fac integrarea . Restul depinde de soft .

Link to comment

senzorii de curent de la LEM sunt mai scumpi, sunt pt chestii profi, au integrat in constructie si partea de amplificare.tot la ecas aveau un trafo mai putin pretentios ASM10, care e si mai micin principiu, cu rezistenta montata direct in circuit 'merge', problemele apar nu in regim normal, ci la scurt-circuit, la supra-tensiuni (ca mai sunt si din astea), si in general unde nu te astepti, nu intotdeauna pe circuitul de intrare.necesita o proiectare mai atenta, mai ales daca montajul se mai conecteaza si la altceva (PC, alarme diverse etc), recomandarea generala toate iesirile izolate optic, sursa de alimentare pe cat posibil aproape, varistori pe ici pe colo, si-o sa iasa o chestie profi.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines