Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acționare electrică pentru centrifuga apicolă


Vizitator rocat

Postări Recomandate

Vizitator rocat

pentru antrenarea unei centrifuge apicole este necesara turatia initiala de 60 rot/min si trebuie sa urce progresiv pana la 400 rot/min. producatorii de centrifuge realizeaza aceste actionari dar la preturi relativ mari. Consider ca un motor electric de masina de spalat automata are puterea necesara pentru actionare. Se poate comanda acest motor sa aiba turatie variabila pentru actionarea centrifugei ? Se poate folosi un motor CC de 100-200 W care sa aiba turatie variabila? Exista kituri pentru comanda?Cat ar costa si daca se poate realiza de un novice?Atasez poze cu actionari realizate de producatori.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

pentru antrenarea unei centrifuge apicole este necesara turatia initiala de 60 rot/min si trebuie sa urce progresiv pana la 400 rot/min. producatorii de centrifuge realizeaza aceste actionari dar la preturi relativ mari. Consider ca un motor electric de masina de spalat automata are puterea necesara pentru actionare. Se poate comanda acest motor sa aiba turatie variabila pentru actionarea centrifugei ? Se poate folosi un motor CC de 100-200 W care sa aiba turatie variabila? Exista kituri pentru comanda?

Cat ar costa si daca se poate realiza de un novice?

Atasez poze cu actionari realizate de producatori.

1 - In principiu un motor de la centrifuga unei masini de spalat romaneasca (ex. ALBALUX 7) este exact ceea ce iti trebuie. Mai mult decat atat, poti refolosi unele piese si/sau subansambluri de la acea centrifuga, cum ar fi fuliile (primara si secundara) de la transmisia cu curea trapezoidala, precum si aproape intregul sistem al lagarului unic de sustinere al echipajului mobil. Se vor schimba doar recipientul perforat in care se pune materialul de centrifugat - care evident fiind de la o masina de spalat rufe nu poate fi propriu unui fagure de miere - precum si recipientul secundar unde se va colecta mierea centrifugata. Se va inlocui de asemenea presetupa de etansare de la arborele principal. Se va adauga un sistem electric de incalzire, necesar dragarii complete a recipientului de colectare, etc.

 

2 - Un motor de CC este principial bun la orice. Insa trebuie tinut cont ca tensiunea scazuta si puterea ridicata, duc la cresterea curentilor si deci la probleme greu de rezolvat atat la constructia variatorului de turatie, cat si in general la protectia circuitelor la suprasarcini (cabluri, conductori si sigurante supradimensionate) De aceea nu este in general recomandat la actionarile care depasesc o anumita putere.

 

3 - Chituri pentru diferite actionari, probabil ca exista. Exista insa si dificultati inerente in adaptarea lor, astfel incat de multe ori este mai bine sa construiesti sistemul de la zero.

 

4 - Exemple de comanda a unui motor de curent alternativ cu sau fara perii exista pe forum si cu atat mai mult pe Internet. Recomandarea mea este sa cauti cu gogu. Spre exemplu colegul nostru Emil Matei are mai multe realizari in domeniu publicate pe saitul propriu - poti folosi chiar numele lui pt cautare - dar atentie la regulile asupra dreptului de autor.

 

5 - Costurile se diferentiaza, functie de talentul, cunostintele tehnice si indemanarile fiecaruia, insa ceea ce se castiga la bani se pierde la timpul acordat manufacturii, sau invers.

 

Iata 5 capete de meditatie de la care poti porni cu calculele personale, caci in final doar tu vei hotara daca te apuci de treaba, sau e mai bine sa cumperi una gata realizata.

 

SUCCES!

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări