Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare led de 3V la 12V


Guest rch

Recommended Posts

As vrea sa pun un led in loc de becul de la bricheta care se tot arde (Dacia Solenza). Problema este ca nu gasesc de 12V ci numai de 3V. Ce solutii am? Mentionez ca sunt ageamiu la electronica.

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

pui in serie o rezistenta de 1 kilo ohm cu ledul.vezi ca la leduri ai anod shi catod (+ shi -) shi tre sa le conectezi ca atarenu este ca la beculetele auto care merg oricum le-ai conecta!!!vezi ca la led ai un picior mai lung , care este +, shi unu mai scurt care e minusbafta!!!

Link to comment

Multumesc. O sa incerc asa.M-am gandit si eu la o rezistenta in serie, cu o valoare de 3 ori mai mare decat ledul, astfel incat caderea de tensiune pe led sa fie 12v : 4 = 3v.Dar am masurat ledul cu un aparat si mi-a dat rezistenta infinita in ambele sensuri. Dar probabil ca ledul avand o comportare nelineara nu se poate masura ca o rezistenta.

Link to comment

am masurat ledul cu un aparat si mi-a dat rezistenta infinita in ambele sensuri. Dar probabil ca ledul avand o comportare nelineara nu se poate masura ca o rezistenta.

la aparatele astea numerice trebuie sa pui pe domeniul DIODA intr-o parta da infinit si in sens invers.. in functie de LED si aparatul de masura o valoare...
Link to comment

Dioda ideala polarizata direct are rezistenta 0 iar polarizata invers are infinit.Ce masori cu aparatul de masura, pus pe diode, este caderea de tensiune de pe dioda sau, in limbaj neacademic, tensiunea la care deschide dioda. La LED-uri e tensiunea de la care incepe sa lumineze.

Link to comment

M-am luminat. Probabil tensiunea pe care o folosea aparatul pentru a masura rezistenta era sub tensiunea de deschidere a diodei si de aia nici nu lumina si imi dadea rezistenta infinit inclusiv in sensul in care teoretic trebuia sa fie 0.Multumesc pentru raspunsuri.

Link to comment
  • 2 months later...

OFFtopic: SORANE, nu depasi limitele bunului simt si nu abuza de bunavointa celor de aici. daca ti-a propus Vasile sa faci reclama platit pe forum ori te conformezi ori daca nu renunta la reclama mascata.

 

ONtopic:

rch vezi poate te ajuta baietii de aici: http://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/led.htm

 

sau de aici: http://led.linear1.org/1led.wiz

 

sau de aici: http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/LEDcalc.html

 

... etc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines