Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas cu tuburi NIXIE


Recommended Posts

Nu va prezint tocmai o scula audio, ci un ceas cu afisaj format din tuburi NIXIE, partea de comanda fiind integral construita cu lampi. Schema nu cred de cuviinta sa o postez deoarece nimeni nu s-ar incumeta sa construiasca acest ceas... poate nici macar eu. Este totusi spectaculos.

 

Posted Image

Posted Image

 

PS: Eu voi construi un ceas cu tuburi NIXIE simplu, cu microcontroller sau cu integrate TTL. Schema o voi posta in zilele urmatoare; trebuie doar sa gasesc tuburile NIXIE.

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Au fost folosite tuburi E90CC E91H si E95 pentru a forma un soi de semnal TTL. Intr-adevar este spectaculos. Schemele nu sunt complicate, doar ca lampile sunt in numar mare, de aceea nu vad pe nimeni incumetandu-se sa se apuce de proiectul acesta.Eu voi opta pentru o varianta mult simplificata de ceas cu tuburi NIXIE care va utiliza integrate TTL si tranzistori driveri pentru fiecare catod din tubul NIXIE.

Link to comment
Guest mister_rf

O varianta de ceas:

Posted Image

 

 

Si strabunicul ceasului cu tuburi dar fara afisarea pe NIXIE:

 

Posted Image

 

Posted Image

 

si varianta "home made"...

 

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Ca exista si varianta ceasului de mana cu tuburi NIXIE... :lol:

 

Posted Image

Link to comment

Pozele sunt frumoase!

 

Strabunicul ceasului cu tuburi NIXIE este cu lampi cu neon din cate imi amintesc. Ceasul de mana functioneaza la cca. 200V daca-mi amintesc eu datele de pe site-ul respectiv.

 

Eu voi construi montajul ala pe care l-ai denumit "home-made". Am gasit schema. E cu 4013 si 4017 plus o hoarda de tranzistori MPSA42. Mi se pare mai simplista decat alte scheme. Singura problema o reprezinta tuburile NIXIE.

 

Si schema de principiu:

 

Posted Image

Link to comment
  • 3 weeks later...
Guest pcdan

Salut!Eu am un ceas cu tuburi NIXI dar trebuie sa-l adun la loc.Provine de la o defrisare si era folosit pentru inregistrarea orei pe banda magnetica.Mai precis cind redai banda se afisa ora la care s-a facut inregistrarea.Este format din doua blocuri unul de emsie care "scoate" un semnal codat de joasa frecventa sub 300 hz care se inregistreaza pe banda si un bloc de receptie care pornind de la acest semnal afiseaza ora.Daca se leaga intre ele se poate folosi ca ceas.Daca intereseaza pe cineva sa spuna ca eu nu m-am indurat sa-l arunc.

Link to comment
Guest duron750

Eu am facut un ceas cu nixie acu 2 ani, cu o schema de comanda simpla cu un uC AT89C2051 si doua circuite de comanda pt nixi-uri TTL 74141. Alimentarea anodica am facut-o simplu cu o sursa in comutatie care imi scoate 150V, din 9V care e alimentarea generala a ceasului. O sa revin cu poze si schema.

Link to comment
  • 3 months later...

Daca reusesti sa faci rost de lampile acestea: E90CC, E91H si E95 in cantitati mari, iti pun schema. Oricum am s-o pun pentru curiozitate.Cred ca cei de la Catedra de Electronica ti-ar acorda diploma daca ti-ai alege drept proiect pentru finalul facultatii, ceasul acesta.PS: Apropos de tuburi NIXIE, am facut rost de 4 bucati rusesti deci voi incepe lucrul la ceas.

Link to comment

Chiar asa?... se acorda diploma pentru un ''proiect'' de liceu?...

Sper ca nu trebuie sa amintesc indiferenta si nesimtirea crasa de care dau dovada tinerii din ziua de azi... Cunosc profesori universitari (cu care intamplator sunt prieten) care se bucurau pentru ca vedeau interes din partea studentilor chiar si pentru functionarea tranzistorului...
Link to comment

Uite-te la adresa asta.

 

Aici gasesti toate informatiile necesare pentru inceperea constructiei acestui ceas. Gasesti si lista de tuburi si schemele pentru numaratoare. Ai sa vezi ca redresarea se face cu diode - tub electronic. Pui o punte redresoare si ai scapat de niste sticlute pe care oricum nu cred ca le gasesti decat in varianta ruseasca.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines