Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor calcul volum incinta subwoofer

Guest teo76

Recommended Posts

de curand am intrat in posesia a doua difuzoare boschmann v 10 df (erau pe placa din spate a unui matiz care s-a vindut iar vechiului proprietar nu mai ii erau de folos)la care am gasit parametri pe net nu in site-ul producatorului ptr ca la ei nu mai este acest tip de difuzor. putere 400w (asa scrie pe el rela nu stiu) Z = 4 ohmRe = 3.800 ohmFo (res. freq)=35.4954 HzZo (Zmax at Fo) = 17.8432Sd (piston) = 0.0339 m^2Bl (flux lenght) = 8.4123No (ref. efficien.) = 0.26Diam = 25.7 cmQms = 3.0122Qes = 0.8151Qts = 0.6415Vas = 48.2047Cms (compliance) = 295.3870Mms (total mass) = 68.0621Mmd (diafr. mass) = 64.4732Xmax = 4 mmsunt difuzoare auto iar doua boxe pe doua cai ptr camera nu stiu daca pot sa fac dar m-am gandit ca as putea face un subwofer cu cele doua in aceiasi incinta(am vazut ca mai sunt si altii care folosesc dif auto ptr sub de camera si functioneaza ).problema mea este ca nu stiu care va fii volumul necesar incintei ptr cele doua dif ,dimensiunile porturilor etc.Rog pe aceasta cale pe cineva care are timp si chef sa faca un calcul si sa-mi spuna si mie volumul incintei ptr cele doua dif . multumesc anticipat. ps.am vazut ca din parametri lipseste sensibilitatea difuzorului, sper ca se poate calcula volumul si fara acea valoare(acei parametri sunt tot ce am gasit)

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

am incercat dar fara sa bag in tabel spl, pe,dia,le , ptr ca nu stiu ce valori au sau cu ce corespund in valorile dif gasite de mine .Am lasat valorile 0 (cele enumerate mai sus) iar in loc de fs (pe care nu l-am regasit in parametri )am bagat valoarea fo ptr ca am vazut ca are aceasi unitate de masura HZ,am mers mai departe si m-ia dat un volum de 221 l deci undeva am gresit .Imi cer scuze ca am povestit totul babeste si poate pe altii o sa plictiseasca citind tot subiectul dar este prima data cind folosesc programul Winisd si nu prea stiu cum se foloseste. Asta am incercat ,asta mia dat

Chestia e ca nu sunt specificate unitatile in care sunt date acei parametri. Oricum ai trecut bine Fo = Fs, Le nu prea te intereseaza daca va fi folosit doar ca subwoofer, Pe = puterea RMS, pe care o calculezi cu 0.707 x peak power, deci 0.707 x 400W = 280W.SPL'ul ti'l calculeaza singur. Uita'te in fisierul help, acolo iti spune in ce ordine se introduc parametrii.

In primul rand ia'ti WinISD Pro Alpha, versiunea beta nu arunca atatea erori dar stie mai putine chestii. In al doilea rand, ceea ce ti'a dat tie acolo este corect. Astea sunt difuri de infinite baffle (adica se monteaza in spatele masinii si folosesc tot portbagajul drept incinta), ca sa nu mai vorbim ca in masina avem cabin gain (subwooferul este o cutie mai mica inauntrul unei cutii mai mari adica masina) deci exista o pronuntata amplificare a frecventelor sub 50Hz, cam 12dB/octava. Deci aceste difuri sunt construite cu treaba asta in minte.Poti sa incerci sa te joci cu dimensiunile dar nu iese prea frumos. Ar merge o cutie inchisa pe la 60l insa o sa fie mai mult woofer nu subwoofer - nu coboara mult sub 40Hz. Poti incerca o configuratie izobarica (tot in 60l) daca nu te deranjeaza sa ai un dif montat cu spatele, deasupra celuilalt. Merge mult mai bine si nu fortezi atat difuzoarele, o sa duca cam 200W. Dezavantajul e ca SPL'ul maxim e acelasi ca si cum ai avea un singur dif, insa 103dB cat zice WinISD ca scoti din ele zic eu ca e mai mult decat suficient pentru vecini. :limb:Edit: Sau tot 60l, tot configuratie izobarica, acordata la 30Hz. Coboara pana la 25Hz. :da Dar in cazul asta neaparat pune'i filtru (activ) trece sus de ord. 4 la 22Hz, altfel strici difurile.A, si apropo. Exista o tasta numita Print Screen si un programel numit IrfanView, sa nu mai stai sa faci poze la monitor.

multumesc mult ptr raspuns,cred ca o sa aleg varianta izobaric iar daca nu va plictisesc prea mult o sa mai revin cu intrebari despre acordaj si realizarea filtrului .ptr moment caut proiecte ptr realizarea incintei

Un calculator bun pt filtre il gasesti aici: http://sound.westhost.com/project09.htm , da pana jos si apasa pe Download Now. Simuleaza filtre Linkwitz-Riley care se comporta un pic altfel, in cazul lor poti pune frecventa de taiere mai jos. Pune acolo 17Hz high pass si capacitance = 330nF si iti da valorile rezistentelor de 20k respectiv 40k, pe care le poti gasi usor in orice magazin.

Vezi in WinISD Pro raspunsul cu filtru (daca ai observat la filtrele Linkwitz-Riley nu stie decat de ord. 4) si uita'te in tab'ul Cone Excursion. Ajunge pe la 9mm peak la 22Hz cu 200W, adica sare destul de Xmax, insa sunt destul de sigur ca nu se apropie de limitele mecanice ale difului. Oricum aici nu e pro audio deci nu vor fi folosite constant la putere maxima, cu 100dB la 25Hz iti spun sigur ca o sa se zgaltaie alte lucruri prin casa mai serios decat difurile. :freaza: Oricum pe altceva decat teste de bas si filme nu ai prea mult sub 30Hz, asa ca daca nu esti cinefil inrait nu trebuie sa'ti faci probleme.