Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

senzor


Guest nini2

Recommended Posts

buna.am si eu un reflector cu senzor si nu mai porneste tot timpul.daca ramane sub tensiune mai multa vreme mai porneste ,dar fara sea fie cineva prin preajma .am verificcat tensiunea la fire si e tensiune pe doua fire,dar nu se mai aude nici acel click cand iam pus tensiune .ma puteti ajuta si pe mine va rog?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

cand un releu din asta nu face click pot fi doua motive:releul e mort(bobina) sau nu mai primeste comanda si aici se incurca treaba ca trebuie luat circuitul de la coada la cap pana gaseste ce anume nu mai transmite comanda.Cel mai des intalnit defect la tipul asta de senzori erau lipiturile(si normal daca ne gandim ca doar in teorie cutia lor are un factor de protectie ridicat la umiditate.In realitate factorul este jalnic de mic)care erau practic distruse de oxid

Link to comment
Share on other sites

Ce m-a mirat pe mine la genul asta de reflectoare este ca desi sunt facute cu un circuit ieftin(LM324 asa cum a spus si Edy-weasel)si relativ dupa o schema simpla s-au dovedit robuste in conditii grele(am gasit in unele condens de parca facuse careva baie acolo si un oxid de nu credeam sa vad vreodata).Si totusi rezistau.Se pare insa ca batranul 324 va disparea(am gasit un datasheet pe care scria "obsolete")Asteptam cu nerabdare urmatoarea panarama made in china care ii va lua locul.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Buna seara, am o rugaminte imi puteti da si mie o schema pt. un senzor de miscare, dar cu alimentare la baterie de 9-12v. Vreau sa comande 3 leduri albe si sa tiue un mic difuzor. Multumesc pt. rabdare si timpul acordat.

si cum ai de gand sa faci senzorul ala de miscare ? reinventezi senzorul PIR?vezi ca pretenii noistri chinezi fabrica asa ceva la un pret mult mai mic ca ce vrei tu sa faci.se alimenteaza la 12V si face ce ii spui.
Link to comment
Share on other sites

Ceea ce vroia sa spuna colegul mai sus este:de unde iei senzorul infrarosu(PIR).Ca nu l-am vazut prin magazine.Senzorul PIR este cel care face toata treaba.Detecteaza radiatia in infrarosu a corpurilor aflate in miscare care este apoi amplificata, comparata cu o tensiune de referinta(de obicei reglabila pt a stabili pragul de detectie-sensibilitatea-ca sa nu actioneze si la un soarece) dupa care comanda elementul de executie(un bec o sirena un motor etc).Se mai poate adauga un comparator cu fotocelula(fotorezistenta fotodioda fototranzistor)pt a stabili iluminarea ambientala la care vrei sa lucreze si un temporizator a timpului de comanda.Cam astea-s etajele unui senzor de tip industrial folosit la reflectoare.Daca ai un senzor dintr-un astfel de reflector de ce nu copiezi toata partea electronica si gata problema.Sau il cumperi din magazin gata facut cu 20 de lei.Nu prea am vazut scheme dar o sa incerc sa copiez schema unuia industrial.Doar sa-mi spui ce vrei exact de la el(doar detectie, o actionare anume, doar pt zi sau noapte etc)

Link to comment
Share on other sites

se gasesc si senzori PIR separati, (parca am vazut la TME) dar nu se merita sa faci asa ceva, poate doar in scop didactic.se gasesc senzori PIR pentru sistemele de alarma,la 12V, pana in 25 lei sau pentru iluminat comandat la miscare (iluminat pe scara) pe 220V

Link to comment
Share on other sites

Salut senzorul il vreau doar pt. miscare si alimentat la 12v. Imi trebue pemtru un avertizor de prezenta-miscare persoane la poarta din spatele casei,nu am geam spre acolo si ziua nu o tin incuiata.Cu ajutorul senzorului la miscare trebue sa se aprind un bec-leduri si un semnal sonor-piuitoare.Am sa caut sa cumpar ceva astept sugestii.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines