Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

display VFD cum ?


Recommended Posts

Salut ! sunt incepator si pasionat de electronicaam facut rost de un display VFD (cred) dintr-un video. Am descoperit ca se alimenteaza la 2 tensiuni : un ~4,5Vac pt. filament si un ~9Vcc pt. aprindere segment(e).as vrea sa fac ceva cu el...pt inceput poate legat la LPT sau direct la un PIC 16F84 (16F877) care imi recomandati. probleme :-nu stiu sa programez in .asm un pic desi am ICprog de ex. (daca as gasi PIC basicpro free :twisted: ) -cel mai dureros e ca nu stiu cum sa-l fac sa-mi afiseze ce vreau eu...ceva simplu -vol de amp (digital up-down cu LC7533)Ma puteti ajuta ? :oops:

Link to comment
  • Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

am facut rost de un display VFD (cred) dintr-un video. Am descoperit ca se alimenteaza la 2 tensiuni : un ~4,5Vac pt. filament si un ~9Vcc pt. aprindere segment(e).

filamentul poate fi alimentat la ~4,5V dar segmentele si grupurile de afisaj se comanda prin multiplexare nu cu tensiune alternativa...vezi ce cod are afisajul si cautam datele lui pe net
Link to comment

pai nu partea de comanda e problema... la toate vfd-urile e cam la fel. si se poate face cu porti logice (sunt fff ieftine).daca stii tensiunea de filament, atunci nu mai conteaza restul. de obicei si 5V ajung pt segmente. Partea de programare a uC trece in alta categorie... nu asm-ul trebuie scris ci hex-ul.Afisarea se face multiplezat. adica cate o grila pe rand. p.s. ai reusit sa afisezi ceva pe el (orice) ?

Link to comment

am reusit sa aprind toate grilele (8) niste 88888:88+niste txt predefinit cu ~7Vcc (5V e prea putin daca se aprind toate segmentele)din pacate pe spate nu mai este codul displayului...eventual sa incerc sa fac o poza daca ajuta la ceva...puteti sa dati mai multe detalii despre multiplexare (am facut parca la cursurile de electronica asa ceva acu' vreo 3 ani dar numai teorie)tnx!

Link to comment

Man vezi ca o sa arzi filamentul la afisor!Tipurile astea de afisoare cu descarcare in gaze se alimenteaza de obicei cu o tensiune alternativa de 4,8V(cele tip vechi si 2,4 cele noi-si obligatoriu trebuie sa ai priza mediana la infasurarea respectiva care o pui la o tensiune negativa sau de pe capetele filamentului pui cite un rezistor de 560 ohmi tot in acelasi punct) si in afara de asta trebuie sa le aplici grilelor o tensiune pozitiva fata de filament(asta se face cu tensiunea negativa de care scriam mai sus care variaza de la afisor la afisori si in general este undeva pe la minus 18~24v).Nu uita sa limitezi tnsiunea negativa cu o dioda zenner.Sau daca te ajuta iti fac o schema... :wink:

Link to comment

merci pt sfaturiam pus si rezitente de 1K pe alim sa nu ard displayul (nu ca as plange dupa el) si a mers cu 8888 88:88 aprins cam 7luni de zile si nu s-a ars :lol: . o sa incerc sa fac o poza sa vedeti mai exact ce tip de VFD e...e simplu nu e alfanumeric (as fi vrut eu).cum zicem la 4Vac pe filament e prea putin abia se aprinde , 5Vac e prea mult ...asa am ajuns la un 4,5Vac.il rog pe overdrive sau niq_ro sa ma ajute cu o schema (eventual cablaj) simpla cu multiplexor ca sa afises ceas-ul de ex : "8 8 : 8 8" ...din cate am citit se pare ca totul e o iluzie optica se afiseaza prima cifra cateva ms se sterge (un cuartz de 4MHz cred ca ajunge) se afiseaza a doua...s.a.m.d

Link to comment

Numaratorul este facut cu PIC. Pentru a numara kilometrii, ai nevoie de o sursa de semnal (impulsuri) care sa indice km parcursi. Apoi se poate modifica softul PIC-ului. Problema este ca nu am idee cum sa stochez informatia, inca nu stiu cum sa operez cu ROM-ul intern al PIC-ului.

Link to comment

nu mai stiu exact...cred ca toshiba....oricum ma intereseaza un exemplu practic cu tot cu shema...ca stiu cam care is pini de grile , si segmente si sa incerc sa adaptez la al meu daca nu o sa incerc ceva pe portul paralel pt inceput (cu asta am mai lucrat sa aprind/sting niste LED-uri)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines