Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Orga de lumini cu ajutorul unui Atmel

Guest Snowy

Recommended Posts

Sunt incepator si vreau sa fac urmatorul lucru:Sa iau semnal audio din placa de sunet si sa il pun cumva pe intrarea Atmel-ului , apoi printr-un anumit program Atmel-ul sa imparta sau sa filtreze semnalul in 3 frecvente joase, medii si inalte iar fiecare frecventa sa iasa pe cate o iesire separata din Atmel si apoi fiecare semnal sa il leg la un etaj de amplificare si sa pot aprinde un bec 220V/60W alternativ sau mai bine in curent continuu si sa pot aprinde becuri cu leduri. Astfel becurile sa se poata aprinda in functie de muzica.Si as vrea sa fie cu mai multe iesiri multiplu de 3 ex 15, 18 , 21 sau 24 Si dak se poate sa pot avea si blitzuri asta dak se poate. Va rog sa ma ajutati pt k nu stiu sa fac asa ceva imi puteti spune de ce am nevoie si ce tre sa invat ms.

• Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sa incepem cu partea de putere, daca vrei sa aprinzi becuri atunci cel mai bine sa pui triac de putere.Partea de prelucrare semnal iese mai complicat, in primul rand trebuie sa limitezi semnalul la 0-1.1V sau 0-5V depinde ce referinta folosesti. Legi la o intrare de ADC si faci o analiza spectrala FFT.

Eu in primu rand iti recomand sa pui mana pe datasheetul atmelului ca sa inveti registre si cum se invart datele in jurul acestui procesor, dupa care sa inveti cum se transforma semnalel din domeniu frecv in domeniu timp. Adica transf Fourie. Iar la urma sa inveti un algoritm de transf Fourie rapida(FFT) care sa incerci sa il implementezi pe controler.

Ms pt raspuns partea de putere am realizat-o cu triace TIC206M Triac 4A/600V TO220 am mai facut cateva cautari si am realizat-o. Acum raman cu partea mai complicata cea cu Atmelul

Se gasesc pe net proiecte facute (avrfreaks.net) nu stiu cat o sa intelegi din ele, ca majoritatea sunt facute in assambler.O alta varianta ar fii sa faci 3 filtre analogice si legi fiecarea la un ADC, asta ar fii o solutie hibrida, dar mult mai simpla.

... de când mi-a intrat în cap s? m? familiarizez cu mcu-urile, am v?zut multe proiecte cu atmel (?i pic-uri) de la ciudat la banal, dar org? de lumini cu mcu nu cred c-am v?zut... poate pentru c? e mult mai simplu cu AO, filtre ?i etaje de putere cu un tranzistor sau tiristor (mai nou, triac), dac? vrei ca sarcin? un bec la 220...dac? reu?e?ti, te rug?m s? ne împ?rt??e?ti ?i nou? chestiunea...

Stiu k e mult mai usor sa folosesti filtre si alte chestii am vazut asa ceva functional dar vreau sa o folosesc pt camera dar si pt licenta si trebuie sa folosesc automat programabil sau microcontroler

"automat programabil sau microcontroler"?tiu ?i eu... am v?zut multe orgi f?cute integral cu por?i logice elementare, gen inversoare, ?i-nu-uri, etc, poate ar fi mai u?or s? faci întâi cu un PAL...doar c? astea din câte ?tiu eu, odat? "scrise" nu se mai pot ?terge...pe lâng? asta, microcontrollerele au nevoie de "traduceri" din nivele analogice în nivele logice... vezi pe topicul despre clapswitch ce vreau s? spun...orga ta ar fi un asemenea clapswitch la puterea a 3-a... ?i dac? vrei ?i canal de pauz?, la puterea a 4-a... :rade:

Ideea de implementare software intr-un MC a unei "orgi de lumini" , este interesanta si nu chiar atat de greu de realizat. Principiul dupa care se poate realiza este utilizrea filtrelor numerice. Pe sit-ul de la Atmel exista o documentatie in acest sens si poarta numele "AVR223: Digital Filters with AVR".Personal am combinat aceasta metoda cu inregistrarea numerica a sunetelor , si am obtinut un set de noi inregistrari care au fost "filtrate" pe anumite benzi de frecventa. Filtrarea se face utilizand niste constante obtinute in MATHLAB.Principiul pentru "orga de lumini", va fi cam acelasi cu diferenta ca un esantion de "sunet" va fi trecut prin cateva filtre (ex. FTJ 200Hz, FTB 800 HZ si FTS 1600 Hz) , analizand valorile obtinute pentru amplitudine se pot actiona (ex 3 x PWM) intensitatea unor becuri. Dupa aceasta se ia un nou esantion si se vor repeta operatiile.Esantioanele de "sunet" vor fi de minim 0.5s, pentru a avea ce sa se prelucreze. Daca esantionul este mai mare aprinderea becurilor va fi "sacadata".Oricum pentru cei ce doresc sa realizeze practic o asemenea "orga de lumini" le pot pune la dispozitie ceva materiale pe e-mail.

Guest DanielIT

Daca te uiti pe pagina asta :http://www.youritronics.com/20-band-audio-spectrum-analyzer-2/ ai sa gasesti exact ceea ce doresti deja gata facut,ideea de FFT implementata tot de un roman pe un Atmega64,si exista chiar si forum care iti explica pasii de asamblare al kitului(asta doar daca il cumperi).Eu personal am luat doar pozele de pe forum si doar in cateva ore am reusit sa fac schema completa a montajului,care bineinteles nu are partea de software.Inca invat programare la nivel incepator,dar sper ca in curand sa o pot pune in practica.

Mda, era mai simplu asa este, mai interesant daca il rescrii de la 0. Este si normal ca omul nu iti vinde codul ca este un produs comercial, a investit timp si bani pentru proiectare dezvoltare.Dar revenind la tema, Snowy nu te apuca de ceva prea complex, ca oricum n-o sa-l finalizezi, ai 3 variante: 1.) Te duci la licenta cu un proiect bazat pe FFT, super teorie 100 de pagini de formule, calcule etc, ceva schema electrica, poate si ceva cablaj cat de cat, si un montaj care nu prea functioneaza, adica nu face nimic, ori o fii ceva de la soft, ori ceva de hard, sau "ieri mai mergea, azi nu stiu ce are" :aplauze 2.) Te apuci de proiect, mai ai 1-2 luni pana licenta, progrese aproape de 0, cauti repede pe cineva care iti face un proiect, habar n-ai cu ce se mananca, descarci de pe net, traduci din engleza, ai un montaj functional dar habar n-ai ce si cum. 3.) Faci o aplicatie mai simpla, nu te aventurezi in FFT si alte metode complexe, folosesti niste filtre analogice facute cu amplificator operational, iese foarte simplu si ieftin, scrii ceva soft mai simplu, oricum pentru inceput o sa-ti pare foarte complex. La prezentare ai un montaj functional, cunosti si softul si hardul pe de rost, raspunzi la fiecare intrebare prompt si rapid, si nu in ultimul caz ai invatat ceva si poti sa fii mandru ca ai realizat ceva de la 0.Don't bite more than you can chew.

Nu este de loc complicat. Ba chiar (mie mi se pare ) mai simplu decat cu filtre analogice. Nu trebuie sa "lipesti cu letconul", scrii numai un program. Iar in afara de asta este cu mult mai spectaculos. Daca reusesc sa gasesc unde am salvat lucrarea, am sa postez modul de implementare a filtrelor numerice in AVR (cred ca era vorba despre ATMega128).Oricum codul nu cred ca depasea 7-8K asa ca poate incape si intr-un MC mai mic.