Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor pentru un experimet. Mai multe emitatoare pe acceasi


Mondan

Recommended Posts

Salut. Am nevoie de ajutorul vostru pentru un experimet, ca radioamatori se pot face experimete.Sau sa-mi spuna cineva daca stie raspunsul.Sa stabilm o frecventa .....XCe vreau:1. Ai un emitoator si eu am receptorul. La distanta de 1Km intre noi eu te pot auzi perfect. 2. Ai 2 emitoare pe accesi frecventa (unda continua) Interfera si se aude piuit.3. Avem 10 sau 20 de emitoare in acceasi frecventa pornite simultan. Nu se mai aude nimic la receptie.Credeti ca pe functia SCAN un receptor se va "opri" la aceasta frecventa ?Experimentul este important in clarificarea unei probleme de fizica : sumarea undelor.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Sal.Sa fiu sincer in problema ta sunt prea multe variabile,deci doua semnale emise in acelasi timp,pe aceeasi frecventa (nu mai vorbim de moduri de a modula o purtatoare RF)la puteri radiate egale >nimic de receptionat.In cazul tau functia scan o sa treaca foarte frumos peste frecventa X deoarece nu exista nimic de receptionat(purtataoarele se anuleaza reciproc).La mai multe emitatoare ,cum scrii,o sa aiba prioritate cel care emite mai puternic (dar nu neaparat).Daca unul din el emite cu 400Kw,e posibil sa auzi totusi pe unul care emite doar cu 12kw ,care geografic este mult mai aproape de locul de receptie.

Link to comment
Share on other sites

Credeti ca pe functia SCAN un receptor se va "opri" la aceasta frecventa ?

Cel mai probabiil ca da. Depinde cum se face detectia ca exista post.Daca emitatoarele sunt AM, atunci detectorul va scoate o tensiune proportionala cu radical din suma puterilor, deoarece emitatoarele sunt necorelate. Nivelul de CC de la iesirea detectorului va fi mai mare decat fara semnal, deci scan-ul se va opri "pe post".Daca emitatoarele sunt FM, cel mai puternic semnal va prelua controlul limitatorului. Detectia la FM se face fie pe disparitia fasaitului fie ca la MA, inainte de limitator, pe nivel. In ambele cazuri se detecteaza semnal.Concluzia mea este ca receptorul se va opri ptr ca simte purtatoare, dar semnalul demodulat va fi o gajaiala. Asta e insa alta poveste. Intrebarea era daca se opreste sau nu.Cirip
Link to comment
Share on other sites

Super ! Multam frumos.In experimetul propus ar trebui ideal ca:1. Toate emitatoarele sa afle in aceleasi loc sau in acceasi zona, astfel incat distanta dintre ele sa fie mult mai mica decat distanta emitator - receptor.2. Sa emita cu puteri egale3. Sa emita nemodulat.ma rog, cat se poate din punctele anterioare.Mi-ati dat raspunsuri, si as putea spune ca am cam inteles, dar fiecare spune cam ceva diferit.mmm :wetrwre :wetrwreEmoticoanele astea le-am pus pentru amuzament, is simpatice.

Link to comment
Share on other sites

Tare interesanta treaba!Dar eu ma gandesc la altceva....Care este ecartul minim de frecventa pe care stie sa-l detecteze receptorul pe SCAN. Adica selectivitatea maxima atinsa de SCAN?Intreb in ideea ca, de ex, doua emitatoare pot functiona pe 145.225Mhz.Dar unul poate functiona pe 145.225.100 si altul pe 145.225.200.Este diferenta sesizabila intre aceste frecvente?Daca ar fi asa, teoretic nu s-ar anula aceste frecvente.

Link to comment
Share on other sites

Pt MondanMai apare o problema in functie de distanta dintre emitatoare si receptor.Pt ca daca aceasta este suficient de mare, in functie si de frecventa de lucru si ora din zi/noapte la care faci experimentul si conditiile meteo, receptorul poate capta simultan atat unda direct cat si cea reflectata, de ex de un strat de nori.Daca as avea talent la desen, as ilustra adecvat. Asa va rog sa folositi logica si incercati sa realizati ca semnalul reflectat a strabatut o distanta mai mare. De accea evident ca nu va avea aceiasi faza cu receptionat in modul direct.Cum cele 2 sau mai multe semnale se vor combina la intrarea receptorului va rezulta cea ce se numeste fading. Adica din difuzor sunetul va iesi in valuri, cand mai tare, cand mai incet, evident fara ca cineva sa actioneze butonul de volum.yo9hnfProblema depinde si de ce model de statie ai. Adica e facuta doar pt banda de 144-146 sau merge de la 130 la 170MHz? Recunosc ca nu am prea studiat schemele statiilor sa vad daca filtrele sunt cu acord continuu, adica se modifica o capacitate, ma rog o tensiune de varicap, pt fiecare frecventa in parte, sau raman asa.Daca sunt cu acord continuu, frecventa 145.255.200 MHz nu va fi in chiar varful cocoasei, si se va auzii putin atenuat fata de cel 145.225.100MHz. Din pacate prea putin, pt ca e in banda de trecere...In cazul tau datorita diferentei destul de mici de frecventa intre cele 2 semnale, care intra in banda de trecere a filtrului, se va auzi o compunere denumita "bataie" intre cele 2 semnale, adica o mare gajiala.Semnalul care care e cel mai puternic la intrarea receptorului, fie pt ca distanta intre emitator si receptor este mai mica, sau pt ca emitatorul este mai puternic, se va "impune" si il va calari pe celalalt.. Practic, de ce nu rogi 2 prieteni radioamatori sa faca experimentul? Sunt sigur ca acesta te va lamurii mai mult decat 1001 formule si explicatii teoretice.Am evitat sa folosesc cateva formule matematice, dar zau ca acestea ar reflecta cel mai bine adevarul...

Link to comment
Share on other sites

In experimetul propus ar trebui ideal ca:1. Toate emitatoarele sa afle in aceleasi loc sau in acceasi zona, astfel incat distanta dintre ele sa fie mult mai mica decat distanta emitator - receptor.2. Sa emita cu puteri egale3. Sa emita nemodulat.

As mai reaminti cerinta ca emitatoarele sunt pe aceeasi frecventa. "Aceeasi frecventa" nu inseamna ca sunt neaparat sincronizate, dar sunt suficient de apropiate ca sa intre toate in banda FI-ului receptorului. In acest caz, imi mentin opinia ca SCANul se va opri ptr ca detectorul simte purtatoare/putere in canal.S-o luam altfel. Daca s-ar putea modula o singura purtatoare in asa fel incat spectrul rezultat sa mimeze cele n purtatoare in paralel, scanul s-ar opri ptr ca "vede" o purtatoare modulata cu semnalul ala ciudat. Un exemplu de astfel de "modulatie" este DSBul. Acelasi semnal DSB poate fi sintetizat atat prin sumare a doua purtatoare cat si prin modularea unei singure purtatoare.Ptr simplitatea experimentului, nu cred ca trebuie adaugate elemente ca fading si alte fenomene specifice propagarii. Cred ca problema initiala presupune propagarea in vizibilitate directa.Cirip
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

La compunerea a doua semnale, in afara de ce s-a scris aici, important zic eu este si faza. Vad ca nimeni nu aminteste de defazare. In cazul transmisiilor FM (fara modulatie, numai purtatoare), daca cele 2 semnale a emitatoarelor au aceeasi frecventa si sunt in antifaza (cam greu sa se intample), teoretic, se vor anula. In cazul altor moduri, cred, este greu sa se intample "muting" total.

Link to comment
Share on other sites

Nu fi "gica-contra" daca nu ai argumente!Daca semnalul este descris de o functie de genul x(t) = Asin(?t), A = amplitudinea, etc.argumentul functiei sinus se numeste faza. Valoarea fazei la momentul 0, notat? cu ?, se numeste faza initiala. In cazul a doua semnale, diferenta dintre fazele lorse numeste fie defazaj, fie pur si simplu "diferenta de faza".

Link to comment
Share on other sites

Nu fi "gica-contra" daca nu ai argumente!Daca semnalul este descris de o functie de genul x(t) = Asin(?t), A = amplitudinea, etc.argumentul functiei sinus se numeste faza. Valoarea fazei la momentul 0, notat? cu ?, se numeste faza initiala. In cazul a doua semnale, diferenta dintre fazele lorse numeste fie defazaj, fie pur si simplu "diferenta de faza".

Aveti dreptate d-le "mega-giga" !
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines