Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema cu sursa de alimentare la un dvd tip dpl914

Recommended Posts

Salut!in fisierul atasat la pagina 15 exista schema unei surse de alimentare asemanatore cit de cit cu cea pe care incerc sa o repar eu.Tranzistorul mosfet este fqpf5n60c care este comandat de integratul fan7554.Am inlocuit tranzistotul,integratul ,2 rezistene 1ksi 10k(totul original),am inlocuit si condesatorii,pina aici toate bune si frumoase dvd-ul functioneaza dar se incalzeste tranzistorul foarte tare.Eu mai am un dvd aceiasi marca si am masurat curentul in partea de alimentare(cablu de alimentare)la cel care funtioneaza perfect si are 0,07A iar la care se incalzeste are 0.22A.Care ar fi cauza de ia un amperaj atit de mare, ce piesa ar putea functiona in asa fel care ar duce la un asemene defect(din cite stiu eu numai un condesator devalorizat ar cauza asa ceva),dar care sint pe partea de comanda a tranzistorului ,repet i-am schimbat,sa fac alte constatari dupa sursa de alimentare este foarte dificil are numai integrate peste integrate zeci de condesatori ,ce se paote depana la el ar fi sursa si punct in rest parca ar fi de unica folosinta,cred ca nu sint multi care mai repara asa ceva ,am avut mai multe asemenea dvd-uri si totusi am reusit sa le repar,iar acuma am trei dvd -uri care se manifesta la fel si nu reusesc sa le repar,dar inainte sa le arunc la cosul de gunoi ,m-am gindit sa cer si parerea altor persoane.Va multumesc!

• Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Nu prea pot face asta pentruca sursa este pe aceiasi placa nu este detasabila,iar ca sa incerc sa o separ prin fire este destul de dificil,si nu cred ca o sa mearga sursele astea sint al dracului de pretentioase la cea mai mica neatentie se alege praful din ele si nu prea am curasj ,ma costa piesele foarte mult,oricum multumesc pentru sugestie si mai astept si alte pareri.

Poate nu am fost destul de explicit, eu am mai multe dvd-uri de acelasi fel pe care le repar,piesele le cumpar de la o firma din Clujcu numele de aswo,asadar din acelasi lot de piese pe care le-am cumparat si le-am montat am si tranzistori mosfet care nu se incalzesc asa ca nici pe departe ideia ca nu ar fi piesele bune(care sint destul de scumpe).Parerea mea este ca tranzistorul este suprasolicitat din cauza unei componente din circuitul secundar care nu mai lucreaza in parametri.Ce spunti daca in loc de tr mosfet fqpf5n60c care este de 5 A sa pun fqpf9n60c de 9 A, circuitul integrat fan7554 care comanda tr . ar face fata sau se alege praful de el.(orice piesa distrusa costa si sa muncesti in paguba nu suna prea bine). Astept sugestii in continuare.

Dau si eu cu batulDaca ai consum asa mare din motive de consumator ar trebui sa arda si dioda corespunzatoare din secundar (in ideea ca e prea complicat sa decuplezi consumatorii si sa lasi doar o sarcina cunoscuta). In primar trebuie sa verifici toate piesele, ca nu stii pe unde au intrat 300V si au facut friptura.Oricum daca e chestie de rentabilitate economica mi-e ca deja nu prea mai e rentabil sa-ti pierzi timpul cu ea.

Acum am mai verificat si toate tensiunile la ciruitul care comanda tranzistorul 16v ca la carte ,tensiunile de isire sint exact ca la dvd-ul care nu se incalzeste, ce mama lui poate sa aiba. In circuitul de comanda a drenei exista o dioda si o rezistenta care sint legate in paralel,poate sa fie cumva aceasta dioda,dar la aparatul de masura arata ca ar fi in regula ,nu stiu daca si in sarcina ar fi regula.O intrebare, poate condesatorul de 82 micro/400v care se afla in ciruitul de redresare sa influienteze cu ceva daca are o mica devalorizare?.

dupa cum vezi ca zic si colegii ,daca ar fi un consum in secundar la sursa s-ar cam incalzi vreo dioda de pe aceea ramura de alimentare,deci dupa cum spui tot in primar e necazu.Poate spun o prostie dar sa nu faca figuri chiar trafo chopper.Avind in vedere ca toata constructia primarului este de fapt un oscilator comandat in frecventa de integratul pe care spui ca l-ai schimbat Se poate sa oscileze pe o alta frecventa si atunci se ambaleaza termic tranzistorul.O idee,daca spui ca le-ai verificat toate componentele la rece si scoase afara din circuit.Si apropo de condi din filtrajul pe tensiunea de 300v, nu ar strica sa-l inlocuiesti,ca cine stie cum se comporta sub tensiune,la capacimetru da bine dar sub tensiune.....

Salut prieteni!am schimbat trafo chopper si condesatorul din redresare de la un dvd care functiona perfect si surpriza mare a inceput sa functioneze perfect,apoi am scos condesatorul si l-am montat pe cel dinainte si a inceput iarasi scandalul.Eu am mai facut asta adica sa schimb condesatorul dar am avut nesansa ca si celelalte sa fie devalorizate si ma derutat.Deci in concluzie daca mai intiliti pe cineva cu aceiasi problema recomandati shimbarea condesatorului din redresor cu unul nou nu cum am procedat eu (total gresit) sa inlocuiesc cu unul folosit care aparent nu arata a fi defect.Multumesc tuturor care s-au aplecat si asupra problemei mele care mi -a dat mari dureri de cap,multumesc in special lui BUGHIU :aplauze :aplauze