Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fan Controller - sfaturi upgrade


Guest dmv

Recommended Posts

Sunt incepator in domeniul electronicii si vreau sa fac anumite lucruri, cum ar fi cel din numele topicului, nu ca nu le-as putea cumpara, dar imi place sa mesteresc. Tot ce am facut pana acum s-a bazat mai mult pe intuitie si nu pe cunostintele care tind spre 0. Bineinteles proiectele mele nu au fost foarte complicate (incarcator universal pentru baterii, sistem de iluminare a unei machete, mini fan controller).

Am dat peste forum acum cateva zile si tot citesc de atunci.

 

Ce am facut pana acum la fan controller:

Faza A

Am luat o carcasa mai veche de calculator, niste ventilatoare, le-am cuplat, nu mergeau pana sa ma prind ca sursa nu are intrerupator in spate cum au majoritatea, ci are 2fire care cred ca in mod normal merge catre butonul de pornit oprit de la carcasa. Asa ca am cuplat respectivele fire, am dat drumu si mergeau vent-urile. Am luat un intrerupator de la o veioza, l-am pus pe cele doua fire minune si am montat sistemul in calculator (am carcasa full tower asa ca a avut loc si a doua sursa).

Nu am tot timpul nevoie ca tot sistemul de ventilatoare sa fie pornit doar anumite venturi asa ca am trecut la

Faza B

Pe fiecare fir de alimentare a venturilor am montat cate un intrerupator si le-am bagat toate pe un bay.

Acum imi dau seama ca se poate mai mult si va spun ce mi-am propus sa fac

Faza C

Vreau sa am control de turatie pentru fiecare ventilator in parte.

Din cate mi-am dat seama lucrul asta se face cu un ceva care controleaza voltajul care alimenteaza ventul. M-am gandit imediat la o rotita din aia de volum de la casti/radio/etc. Am gasit niste casti mai vechi prin debara, am luat respectivul dispozitiv, l-am dechis, am observat ca doar un fir e conectat la placuta dinauntru iar celalalt e lasat intact. Presupun ca firul care intra in minicircuit e +, iar cel lasat intact e -. Ma gandesc ca daca as lua minicircuitul si l-as pune de test intre vent si sursa chiar ar putea sa mearga, dar m-a impiedicat o chestie: ma tem ca o sa ard controlleru de voltaj. Castile au nevoie de voltaj super mic, iar venturile merg pana la 12V. Chiar daca ar face fata, as mai avea nevoie de inca 6 bucati, pentru restul venturilor, pe care nu cred ca le pot gasi asa usor.

Ehh, intrebarea vine acum: ce cumpar, de unde cumpar, si daca nu am zis bine cu montajul, atunci cum?

 

Faza D ar include si microcontrollere, senzori de temperatura, un afisaj pe un LCD micut de la un PDA stricat si control automat la turatiei in functie de temperatura.

Asta o sa vina cand o sa invat mai multe si o sa inteleg mai bine ce se intampla.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines