Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator stereo ECL82

Recommended Posts

As vrea sa realizez si eu amplificatorul pe tuburi din schema atasata. Am insa cateva nelamuriri:

Ce tensiune sa aibe condensatorii electrolitici ? Sa ii cumpar pe toti la aceiasi tensiune (300 V e bine?) ?

Rezistentele, la care puterea nu este specificata, sa le pun de 0.5 W ?

Dupa parerea voastra ar fi de ajuns acest amplificator pentru auditii si un sunet placut intr-o camera de apartament? (mentionez ca am exprienta medie am construit doar un buffer cu E88CC si un vumetru cu em 84)

Schema -> http://piese-piese.hi5.com/friend/photo ... =481774239

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

As vrea sa realizez si eu amplificatorul pe tuburi din schema atasata. Am insa cateva nelamuriri: Ce tensiune sa aibe condensatorii electrolitici ? Sa ii cumpar pe toti la aceiasi tensiune (300 V e bine?) ? Rezistentele, la care puterea nu este specificata, sa le pun de 0.5 W ?Dupa parerea voastra ar fi de ajuns acest amplificator pentru auditii si un sunet placut intr-o camera de apartament? (mentionez ca am exprienta medie am construit doar un buffer cu E88CC si un vumetru cu em 84)salutcondensatorii electrolitici sa fie la 300...450vrezistenta din catoda pentodei sa fie de 3w pentru a nu se incalzii deloccelelalte rezistente sa fie de 0,5wcondensatorii de cuplaj sa fie la minim 300v,recomandabil 400...600vun stereo este de ajuns in sufragerie ca nu dai concerte :da sa respecti caloarea primului condensator de filtraj47...50 microF,altfel ramii in scurt timp fara redresoareal doilea condensator de filtraj (dupa rezistenta de 1k )poate fi de 100...150microF dar nu o valoare exagerata cum este moda pe forummontajul este cu reactie negativa,cind faci probe si oscileaza sau tiuie ,inverseaza firele de la secundarul trafului de iesirespor la treaba si SUCCESURI!( :ras: rid stiti de cine)Schema -> http://piese-piese.hi5.com/friend/photo ... =481774239

Am inteles ca este primul amplificator de putere cu tuburi, te felicit ca ai ales ECL82 si recomand sa alegi o sectiune al transformatorului de 6-8cm*, un asemenea amplif. construit de mine prin anii 70 functioneaza ireprosabil si acum, posesorul lui l-a comparat cu un Technics SU-500 ,parca, la care a renuntat urgent... Pt o auditie de camera cei 2,5 w sint suficienti dar trebuie sa investesti multa munca in transformatorul de iesire, iar pt rezistoare trebuie sa supradimensionezi puterea disipata calculata de 3-4 ori !

Salve ,schema e usor de abordat....recomandarile d-lui Viobio sunt optime as mai adauga creare punctului de massa comun pt evitarea oscilatiilor sau a zgomotului de retea si fiind vorba de un final stereo in clasa A recomand si alimentarea cu HT a finalelor dupa al-2l-ea stadio de filtraj si folosirea droserului care sa tina 120 mA si cel putin 10H (unul pt ambele canale)de preferat trafo iesire de fabrica :limb: de el depinde putere,calitate sunet......

De unde as putea procura transformatoare de iesire din fabrica? Eu ma gandeam sa dau comanda pt. transformatoarele de iesire la un user al forumului (DJ DOG). Daca as putea procura transformatoare din fabrica la ce pret ar fi? Va multumesc frumos pentru raspunsuri pe parcursul proiectului voi adauga poze ! Multumesc anticipat si pentru raspunsurile ce vor urma sa-mi fie date pentru ca asa cum se zice exista un inceput pentru toate dar sigur voi mai avea nelamuriri. :)

Am doua transformatoare unul de cadre si altul de iesire din Temp 6 le-as putea folosii la ceva? http://piese-piese.hi5.com/friend/photo ... =481774239 Initial am vrut sa le vand dar poate le pot folosii pe acestea ca ma gandesc ca ar fi destul de costisitor sa procur altele noi...

edit kosmin227: Alooo, aici nu e concurs de posturi in primul rand!!! ca 10 posturi consecutive sigur nu rezolva problema si rabdare in privinta raspunsurilor pt ca nu sunt roboti pe forum sa-ti dea reply la comanda!!

De unde as putea procura transformatoare de iesire din fabrica? Eu ma gandeam sa dau comanda pt. transformatoarele de iesire la un user al forumului (DJ DOG). Daca as putea procura transformatoare din fabrica la ce pret ar fi? Va multumesc frumos pentru raspunsuri pe parcursul proiectului voi adauga poze ! Multumesc anticipat si pentru raspunsurile ce vor urma sa-mi fie date pentru ca asa cum se zice exista un inceput pentru toate dar sigur voi mai avea nelamuriri. :)

Djdog pentru trafuri!pentru ceilalti useri :postati datele pentru un traf bun ,dar va rog fara orgolii si contraziceri in date si caracteristici !tot mai des se intimpla asta pe multe forumurivoi vorbi eu cu" industriasul" Djdog ,pentru realizarea trafurilortrafurile le fac eu cadou!!!!SA NU TE PUNA DRACU SA NU TERMINI AMPLIFICATORUL !am mai facut donatii la tot felul de papagali dar pina la urma eu am fost papagalul mai mare,ei vind piesele(de foame)si tot prosti raminSUCCESURI( :rade: :ras: )

Am doua transformatoare unul de cadre si altul de iesire din Temp 6
Cand faci poze foloseste functia macro ca altfel nu se vede nimic din ce scrie pe traf, asta daca vrei sa arati ceva, altfel doar ca ai trafuri nu ne incanta cu nimicpt un montaj clasa A cu 200V cc pe anod cu Ra~4,5k si Ia=35mA pt un dif de 8R => un traf cu:Primar: 3490 spire cu 0,15mm sau 0,18mmSecundar: 163 spire cu 0,6mmRecomand un miez de 7cmp alcatuit din tola E14 daca se bobineaza mai lejer sau E12,5 pt bobinaj ff strans.(am luat datele din foaia de catalog a tuburi ECL82).Daca se doreste se poate imparti primarul si secundarul in mai multe sectiuni si se bobineaza intercalat iar la urma se conecteaza infasurarile corespunzator, a si sa nu uit tolele se pun cu intrefier.

Mai am o nelamurire C3 si respectiv C103 nu are trebui sa aibe aceasi valoare unul e de 8uf altu de 50uf ? :opsIar intrarea semnalului nu se face decat in grila tubului de sus... Este bine? :multumesc

da ai dreptate trebuie sa aiba aceasi valoare 10...40microF ,este condensator de decuplare

Mai am o nelamurire C3 si respectiv C103 nu are trebui sa aibe aceasi valoare unul e de 8uf altu de 50uf ? :opsIar intrarea semnalului nu se face decat in grila tubului de sus... Este bine? :multumesc

bravo !,ai vazut bine ,asta inseamna ca nu esti copiaci,si pricepi si asta este bine :da da ai dreptate trebuie sa aiba aceasi valoare 10...40microF ,este condensator de decuplare
schema a fost desenata si publicata in graba,semnalul la celalalt canal se culege de pa cursorul potentiometrului de volum corespunzator canalului!SUCCESURI( :ras: :ras: de baseasca aia mica)