Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

doua intrebari "surpriza" pt cunascaturi :o


Guest cumvreau

Recommended Posts

Guest cumvreau

Salutare!Prima intrebare ar fi in legatura cu materialul folosit pt izolatia in interiorul boxe,adica care ar fi cel mai indicat si mai usor de procurat pe piata noastra??A doua e mai ... "culmea"... in legatura cu filtrele pt boxe... :? Cu toate calculele aferente unui filtru nu am reusit sa ma lamuresc cum fac o bobina...mai exact: cate spire, cat sarma de groasa, ce tor sa folosesc (dimensiunea interioara a bobinei) si restul detaliilor minutioase la respectiva bobina cand cunosc un singur parametru ex: L=0.33 mH :?:Astept sfaturi si ideei, daca se poate :d

Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

vata minerala e cel mai usor de facut rost ca o gasesti la orice mag. de mat. de constructiiSunt ceva formule cu care poti calcula bobine, dar din pacate nu ies intotdeauna cum trebuie. Daca poti sa faci rost de o punte de masura mai bine bobinezi si masori sa iti iasa exact.

Link to comment
Guest Vasile

Vata minerala sau vata de stica cum se mai numeste este cea mai proasta alegere. Dupa un anumit timp intra in elementele difuzorului care se va defecta si chiar sunt suflate particule de sticla afara prin port ajungand in camera si de acolo in plamanii vostri, un picut de sticla nu strica poate deveniti transparenti :lol: Lana este ideala din toate punctele de vedere.

Link to comment

Eu v-as sugera ca pentru a gasi raspunsurile la astfel de intrebari sa folositi intai search-ul pe forum pt ca exista o groaza de subiecte pe aceasta tema. Vasile a postat chiar un topic despre cum sa faci un calcul complet al filtrelor. Uite-l aici: http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=545&postdays=0&postorder=asc&start=40

 

sau daca ai fi dat un search pe google folosind de exemplu cuvintele cheie "inductor calculator" ai fi gasit asta: http://www.lalena.com/audio/calculator/inductor/ :wink:

Link to comment
Guest cumvreau

pai...de unde sa fac rost de lana ..??? daca nu am de unde...trebuie sa folosesc altceva ..de ex. as putea folosi vatelina din care se fac si plapume???

si la chestya de bobine tot nu m-am lamurit cu e singura cunoscuta L=0.33mh sa stiu cate sp si cat de groasa sarma...

Adresa mea de mail e [email protected] daca avety bunavointa a ma ajuta raman recunascator 8)

Link to comment
Guest cumvreau

...si inca o intrebare am un frecvetmetru(Hz nu stiu cat am scris de corect :oops: ) intrebarea e cum masor cu el :1- dupa filtre cu sau fara dif. si in paralel2- cu tot cu dif tot in paralel3- cu dif si in serie ???

Link to comment
Guest artboyalex

Cum a zis si NeXuS ... poti folosii VATELINA si nu este nici scumpa (vezi poate gasesti vatelina mai groasa (50 mm) , ca s-o pui intr-un singur strat ... acum depinde de cat FILL ai nevoie in incinta ... sau burete "damping" dak te tin buzunarele :lol:

Link to comment
Guest cumvreau

pai...pana la urma am gasit niste vatelina de care se foloseste la plapuma ...problema e ca nu e facuta tip covor... :? dar cred ca am s-o fixez cu niste plasa...La intrebarea cu masurarea frecventei cu Hz-metru nu stie nimeni???

Link to comment

faci si tu un oscilator .. pui bobina si un condensator de val cunoscuta ( cu toleranta cat mai mica de preferat ) si masori f de oscilatie cu scula pe care o ai ..... de acolo deduci valoarea bobinei... si reversul este perfect posibil, adica sa pleci de la L si sa determini C.Eroarea de masura depinde de toleranta componentelor.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines