Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

As dori o parere.

jakab

Recommended Posts

Va salut, un prieten vrea sa construieasca doua suburi. Idea lui este de a monta difuzoarele cu membrana in jos, acuma in timp se pot eteropra difuzoarele? adica sa se slabeasca membrana sau alte probleme ce pot aparea? Va rog sa va dati cu parerea la acet concept. Multumesc.

• Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

eteprora?? :ras: .Cred ca ai vrut sa spui deteriora...Problema ce poate aparea este ca membrana sa se lase in jos datorita propriei greutati,dar aceasta problema apare la putine difuri,numai la alea cu suspensia foarte moale si/sau membrana foarte grea.

Nu e nici o problema daca le pui invers .... Dar Ai dezavantaje ! 1: pierzi din raspunsul difuzorului mai ales in partea de kickbass 2: E posibil sa experimentezi probleme cu Faza si sa apara anulari nedorite in raspuns 3: Racirea bobinei nu o sa fie la fel de buna ca atunci cand diful sta normal , cu magnerul in incinta

Eu nu cred ca o sa apara aceste probleme,daca foloseste difuzorul pana la 100 si ceva de hz,pentru ca lungimea de unda este mare si bassul este omnidirectional.Covorul nu absoarbe bassul,numai mediile si inaltele.Exista o gramada de subwoofere cu diful in partea de jos,down firing se numesc,si nu exista nici o diferenta la sunet fata de cele normale.Dragon,de ce spui ca nu se raceste bobina bine?

daca nu exista nici o diferenta la sunet atunci care ar mai fi avantajele,ceva trebuie sa fiedin putinele mele experimente cu pozitionarea difurilor de bas(subwf) am constatat ca pt calitate cea mai buna asezare este cu diful radiind spre ascultator si nu f aproape de pereti/podeadaca il pui sa 'bata' in jos ,vei avea un castig mai mare(bine-rau,ramane de vazut) datorita cuplarii enorme cu podeaua,chiar si departat de pereti.Dar cand il apropii de coltz deja e prea mult.Conteaza f mult si difuzorul,incinta.Cert este ca senzatia acustica de 'impact' nu este cea mai buna cu el in jos,si nici pe-o laterala.As zice ca aceasta asezare este mai mult o gaselnita de marketing si este potrivita mai mult pt subwf homecinema si nu muzicaIn general se plaseaza dedesubt inca o placa 'deflectoare' pt a nu risca deteriorarea membranei din neatentie si in cazul in care se pune si portul(tubul br,rezonatorul helmholtz..) tot pe acceasi fatza pt a nu-l obturaDaca diful nu are suspensiile tzapene se pot distruge mai repede (deslipire,deformare),si cursa liniara poate sa scada si ea.Racirea nu cred ca este o pb-ma,aerul circula in orice pozitie fiind impins de miscarea bobineiPoti sa faci montare clasica ,si de dragul experimentului,intorci diful cu fata spre un perete si atunci o sa ai cam aceeasi asezare ca si cum ar fi in jos,si il poti apropia de perete sau de coltz si asculti ce se intampla.Tinand cont ca folosesti 2 bucati,amplasarea spre coltz va fi inevitabila,asa ca poate ar fi bine sa alegeti niste difuri pt compresie,ca sa mai se si inteleaga ceva din basNu toate difurile sunt potrivite pt acest montaj,sunt niste calcule rapide (googal),parca era si aici atasata o poza,in fctie de niste parametrii ai difului,pt a avea o siguranta mai mare in exploatare.Exista si nesansa sa apara defazari in fctie de asezare si frecv de cross,care nu sunt mereu usor de rezolvat doar cu urechea.Ce difuri aveti?

@ bagaNu citisem bine prima data postul si intelesesem ca vrea sa puna si diful invers, Adica cu magnetul in afara incintei , si atunci sistemul de racire nu mai era asa eficient :ciuda: Oricum , Sunt de aceasi parere cu userul CBI , Diful/incinta trebuie sa radieze direct catre ascultator si sa fie cat mai departe de pereti /podea Intradevar , cand il pui in colt , langa pereti , sau cu diful in jos ai ceva castiguri la anumite frecvente ... dar aia deja nu mai inseamna un raspuns Linear ... e o pacaleala asupra urechilor ca ai bass " mai mult" si "suna mai bine" Datorita gain`ului/ peak`ului care poate fii destul de mare(chiar pana la 10Db in unele cazuri) pe o anumita frecventa (60Hz de exemplu)

Multumesc pentru raspunsuri, scuzati gresala de ortografie se mai intimpla.Acuma eu am sa ii arat raspunsurile de mai sus, pe urma el va decide daca va realiza acest sistem, sau se va orienta catre un proiect mai usor de realizat si fara complicatii.Toate cele bune.