Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventometru pentru radio cu tuburi Nixie


Recommended Posts

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Apropo, am vazut astfel de tuburi anul trecut in gara la Eforie Nord ... este un vechi panou de informare agatzat de un perete... cred ca vor fi bucurosi cei de acolo daca se va gasi cineva sa-i scape de el ( tuburile erau imense )

Link to comment
  • 2 weeks later...

studiaza colectia TEHNIUM ( anii 80 -89) ca apare acolo o schema !dar in mare parte e cam acelashi lucru ca si la cele cu afisoare cu 7 segmente numai ca dupa numaratoare/divizoare nu pui decodor BCD ci zecimal cu care ataci direct in tub! Am acasa un asemenea aparat (facut de tata cu multzi ani in urma ) dupa o schema din tehnium si merge perfect !

Link to comment
Guest mister_rf

Am vazut ca ai pus aceeasi intrebare pe un alt forum... Ai primit acolo ceva informatii despre ''frecventmetrul'' ce trebuie sa fie folosit intr-un radio... 8)Ai studiat link-urile respective?Uite si raspunsul de acolo:

Realizarea unui proiect de frecventmetru cu tuburi NIXIE reprezinta o lucrare mai complicata deoarece:-Tuburile lucreaza cu tensiuni mari, ai nevoie de decodificatoare BCD cu iesiri open colector ce rezista la tensiuni mari, din seria SN 74141- Cei care au proiectat frecventmetre bazate pe microcontrolere folosesc LED-uri si de aceea iesirile sunt pentru 7segmente si trebuie schimbata programarea acestora... sau sa folosesti un device ce converteste de la 7 segmente la BCD, vezi aici...-Tu doresti sa masori/sa afisezi frecventa de receptie a radioului, ceea ce complica un pic schema... Semnalul de intrare nu poate fi masurat deoarece are nivelul foarte mic. De obicei se masoara frecventa oscilatorului local, dar acesta frecventa este mai mare decit cea de receptie cu o valoare egala cu prima frecventa intermediara folosita in radioul respectiv...''Frecventmetrul'' tau trebuie sa stie sa scada acesta valoare din frecventa oscilatorului local. Cel mai simplu este sa-l realizezi cu un microcontroler. Poate gasesti pe net un proiect la cheie bazat pe microcontrolere si tuburi NIXIE... Eu nu am gasit... Te poti inspira din proiectele de ceasuri cu NIXIE si frecventmetrele cu LED-uri...- De asemenea frecventa pe care vrei sa o masori este cam mare ~100-120MHz si frecventmetrul trebuie sa aiba la intrare un etaj de divizare, fie acesta 1:10, 1:64, 1:128, etc. care sa coboare frecventa de intrare cu cel putin o gama pentru a putea fi masurata de circuite normale TTL sau PIC-uri... Pentru constructia unui astfel de divizor se folosesc circuite denumite PRESCALER...exemplu:prescaler-circuit integratDespre tuburi NIXIE si ceva idei dintr-un proiect de ceas vezi aici.Un proiect de frecventmetru bazat pe PIC-uri : aici...alte proiecte :aici... aici, aici...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines