Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru Audio CW/SSB - MAX7400

Recommended Posts

Am descoperit o schema de receptor intr-o revista Elektor, in care folosea acest integrat ca filtru audio low-pass 300-3200Hz. Prin comert pe la noi am vazut ca se gaseste doar in varianta SMD si la un pret cam..hmmm..30 lei. Pana la urma am facut comanda la MAXIM de sample-uri, si in circa 10 zile mi-au trimis 2 bucati DIL.

Foaia de catalog este aici: http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX7400-MAX7407.pdf

Exista 4 variante de 740X, cu alimentare la 5V, 7400 si 7403, respectiv la 3V, 7404 si 7407, iar variantele DIL au sufixul EPA sau CPA, diferenta fiind doar de temperatura de lucru.

M-am pus si am facut acest montaj pe o placuta de test, si neavand vreun receptor, am pus la intrare diferite semnale audio de pe pc, niste inregistrari de QSO-uri si QTC si merge destul de frumos, sunt chiar multumit de raspuns si in plus montajul e foarte simplu. Nu am avut scule sa determin curba de frecventa, poate zilele viitoare o sa reusesc sa il testez mai bine.

Asta e schema care am folosit-o, extrasa din revista respectiva; ii lipseste in desen un C de 100n la alimentare.

• 4 weeks later...
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu a mai incercat nimeni montajul??? La mine cred ca n-a tinut, au trecut mai mult de 15 zile si n-au venit. Cred ca m-am trezit tirziu cu cererea, probabil ca au primit din ro prea mult solicitari deodata si s-au potolit cu trimisul. Oricum, ca sa-i oftic pe americani am comandat 10 bucati cu bani. Emil

Eu am comandat undeva pe la mijlocul lui septembrie. In timp ce faceam comanda mi-au specificat ca livrarile de sample uri se fac dupa 1 octombrie parca, iat coletul cu max7400 l-am primit pe 8-9. Mai comandasem si max232, iar acesta, a sosit la vreo 10 zile dupa, pentru ca a fost livrat din alt depozit. Primul Filipine, al doilea Malayesia :ras:

Nu a mai incercat nimeni montajul??? La mine cred ca n-a tinut, au trecut mai mult de 15 zile si n-au venit. Cred ca m-am trezit tirziu cu cererea, probabil ca au primit din ro prea mult solicitari deodata si s-au potolit cu trimisul. Oricum, ca sa-i oftic pe americani am comandat 10 bucati cu bani. Emil

Mai asteapta un pic Emil. Si la mine a durat vreo 2 saptamani dar au venit pana la urma ( am comandat 2 buc). Vorbeste cu factorul postal, ca vin cu posta romana. Succes!

Am comandat exact pe 17 octombrie, cam aveau timp sa vina. Cred ca s-a intimplat aceeasi chesti de acum multi ani cu samplesurile de la AD. Au trimis pina s-au prins ca din ro se cer numai samplesuri si nu comanda nimeni si acuma te trimit la distribuitorul din romania sa-l lamuresti ce faci cu ele. Eu am apelat la o bucata din ro cind ardeam si ( reusisem sa ard unul la vobbler ) si a 2-a zi l-am primit. oricum max-urile nu sint scumpe si am comandat mai multe sa nu stau in 2 buc cite trimit ei. Am luat 7400 si 7403 cite 5 bucati impreuna cu diverse alte chestii daca tot dau banii la transport. iar daca vin si samples-urile le voi folosi cu succes, acuma sa vedem ce stie filtrul respectiv sa faca. Emil

• 3 weeks later...
  • 11 months later...

Ieri au sosit si la mine smples-urile de la MAXIM cu 7400. Am facut montajul rapid pe o placa de test ca eram curios. Nu prea sunt incantat. Nu stiu la voi cum suna dar la mine cand reglez potentiometrul, se aude in difuzor un fasait mai tare sau mai incet ca un fel de interferenta in functie de pozitia cursorului. La anumite pozitii se aude mai incet si ar fi OK receptia, dar in anumite pozitii fasaitul e chiar deranjant. Cine a mai facut montajul a patit la fel? Mentionez ca dioda varicap este BB1389 caci nu am gasit aceea din schema.

Ieri au sosit si la mine smples-urile de la MAXIM cu 7400. Am facut montajul rapid pe o placa de test ca eram curios. Nu prea sunt incantat. Nu stiu la voi cum suna dar la mine cand reglez potentiometrul, se aude in difuzor un fasait mai tare sau mai incet ca un fel de interferenta in functie de pozitia cursorului. La anumite pozitii se aude mai incet si ar fi OK receptia, dar in anumite pozitii fasaitul e chiar deranjant. Cine a mai facut montajul a patit la fel? Mentionez ca dioda varicap este BB1389 caci nu am gasit aceea din schema.

Dioda aceea din schema are o variatie de capacitate destul de mare. Tocmai din aceasta cauza nu am pus alta dioda varicap ( nu am gasit valoarea respectiva). Am folosit vreo 10 condensatori de diferite valori pe care ii introduc in circuit cu un comutator rotativ.

Nu cunosc caracteristicile diodei BB1389, dar daca ai pus BB139 nu e prea ok.....

Bineinteles, montajul nu se doreste a fi ,,gata, anulez complet zgomotul de banda" (nici cele mai performante DSP-uri nu reusesc sa anuleze complet zgomotul de banda in prezenta semnalelor mici) dar montat la intrarea unui amplificator audio intr-o boxa din lemn care contine 2 difuzoare se comporta binisor, in sensul ca ingusteaza din spectrul audio receptionat. Eu il folosesc la VOLNA..... ca FT897 are deja un DSP pe audio care face exact acelasi lucru.... :rade:

Cat priveste fasaitul acela, vezi sa nu intre ceva RF de la vreun oscilator pe-acolo. La mine nu se manifesta fenomenul.

Succes!

Intri pe site la MAXIM https://shop.maxim-ic.com/storefront/welcome.do si te inscrii cu o adresa de email alta decat Yahoo sau Google,iti dai adresa exacta si datele de contact, telefon etc, apoi selectezi produsul dorit si dai click pe SAMPLES. Vei primi raspuns pe acel email pe care l-ai dat si vei primi dupa doua saptamani un colet prin UPS din USA. Asta e tot. Eu am primit deja 2 colete cu diferite samplesuri de la ei in decurs de o luna ambele. Absolut FREE! Succes si voua!

Am folosit vreo 10 condensatori de diferite valori pe care ii introduc in circuit cu un comutator rotativ.

Cristi, ai cumva si un cablaj la acest filtru? Sa vedem pus pe cablaj cum se comporta. Cred ca ai dreptate acele interferente sunt de pe undeva captate de aceea se aude acel fasait. Care sunt valorile condensatoarelor folosite de tine deoarece ma intereseaza sa folosesc si eu un comutator cu 3 pozitii, pentru schimbarea frecventei de taiere, ca am un astfel de comutator tip claviatura pe trcv-ul meu si vreau sa-l adaptez la acest filtru. Momentan am pe transceiver un filtru activ cu LM324 pe 3 frecvente de taiere si se pare ca asta cu MAXIM7400 se comporta ceva mai bine. Deci o bulina alba, HI!Ovidiu.
Am folosit vreo 10 condensatori de diferite valori pe care ii introduc in circuit cu un comutator rotativ.

Cristi, ai cumva si un cablaj la acest filtru? Sa vedem pus pe cablaj cum se comporta. Cred ca ai dreptate acele interferente sunt de pe undeva captate de aceea se aude acel fasait. Care sunt valorile condensatoarelor folosite de tine deoarece ma intereseaza sa folosesc si eu un comutator cu 3 pozitii, pentru schimbarea frecventei de taiere, ca am un astfel de comutator tip claviatura pe trcv-ul meu si vreau sa-l adaptez la acest filtru. Momentan am pe transceiver un filtru activ cu LM324 pe 3 frecvente de taiere si se pare ca asta cu MAXIM7400 se comporta ceva mai bine. Deci o bulina alba, HI!

Ovidiu.

Ovidiu, maine deschid cutia si ma uit. Acum lucrez in YO PSK31 international. Speram sa te intalnesc in contest...hi hi

Ovidiu, eu am pus asa: 10pF, 47pF, 150pF, 220pF, 330pF, 470pF, 680pF, 820pF, 1nF, 1,2nFBineinteles ca se renunta la potentiometru si rezistenta.Ma gandeam insa sa revin sa pun mai multe diode varicap BB139 in paralel. Capacitatea maxima va creste dare va creste si cea minima si nu e bun.....