Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest gabiene

incarcator acumulatori NimH pt navomodel- sursa panou solar

Recommended Posts

Guest gabiene

Salutare,

 

Am cam multe de intrebat dar sper sa aveti rabdare sa-mi raspundeti. Am luat un navomodel cu telecomanda(chinezarie- ce nu e azi chinezarie!?) pt pescuit ( sa duc momeala in larg).

 

Alimentarea barcii se face la 6V.

Frecventa pe care merge e 27MHz.

Am masurat curentul consumat de motor in gol- 350 mA

In standby barca papa 60mA

"In sarcina" (am obstructionat elicea usor cu degetul) - 650mA - cam in jur de 600mA estimez consumul

Raza de actiune cu bacterii noi -in jur de 300m

 

Ce-mi doream (doresc) sa fac:

 

1. sa maresc raza de actiune

2. sa pun celule solare pe barca

3. in cazul ca 2 nu e practic as merge cu un panou solar separat pt reincarcarea bateriilor de acumulatori cind andochez barca

 

 

1. Am citit pe net ca "marirea" razei de actiune a barcii , de fapt mentinerea acesteia la valoare maxima depinde de sursa de tensiune. Daca se consuma bacteriile scade si raza. Si din aceasta cauza doresc sa am acumulatorii incarcati full.

Cum pot mari sensibilitatea receptorului?

 

2 Barca nu e suficient de lata sa pot pune celule solare ieftine. Am gasit pe ebay celule fotovoltaice tip film cu 2$ una(3V si 25mA). Doua inseriate sint cit o carte de vizita si as avea 6V si 25mA. Numai daca as pune 6 celule as acoperi curentul consumat in standby, nu mai zic de incarcarea acumulatorilor. La aria care o are barcuta as putea obtine din energie solara max 150mA (intra cam 12 celule de 3V). Cei 65mA ramsi nu pot face prea mult pt incarcarea acumulatoriilor. Fiecare acumulator genereaza 1,2V si 550 mAh. M-am gindit sa pun cite 5 in serie apoi in paralel sa am 6V si 1A.

 

3. La un panou solar tensiunea e fixa? Producatorul(chinez) spune ca scoate 1.8W si Panels convert sunlight, even in low light conditions, into 12 V electricity - ideal for charging all types of vehicle batteries and power packs. Ar fi suficient acest panou solar sa incarc bateria de acumulatori(2 x 2(a cite 5x1,2V buc fiecare)--6V cu 1A

 

Alte intrebari:

a. Ce incarcator sa folesesc pt setul de acumulatori? Schema (postata de ghettoman) de mai jos se poate modifica astfel incit sa aiba protectie?(oprirea incarcarii fara a sta cu ochii pe leduri!)

http://www.tehnic.go.ro/incarcator.htm

Am mai gasit o schema cu incarcator solar dar nu-mi este clar ce intrare si iesire in tensiune am?! http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/solar1g.htm

 

b. Cit ar trebui sa fie valorea curentului de incarcare abateriilor de acumulatori( ii lipesc intre ei si nu vreau sa-i scot de pe barca sa-i pun la incarcat)?

 

Multam mult

Link to comment
Share on other sites

O sa ai nevoie de 5 acumulatori NiMh pt 6V. Daca ai sa cumperi acumulatori cu o capacitate de 1800mA/h, teoretic, la consumul max de 600mA, ii poti folosi 3h continuu, dar nu cred ca ai nevoie sa duci nava cu nada timp de 3h, chiar daca partida de pescuit dureaza 2 zile. Nu cred ca ai nevoie sa-ti incarci acumulatorii cat stai la balta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines