Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stop cu LED-uri: schema PWM


Guest DOOM

Recommended Posts

Salutari !

Am o nelamurire:

vreau sa fac stopurile de logan pe leduri care sa aiba o intensitate mai mica cand este aprinsa pozitia, si o intensitate mai mare cand apas frana. Exact cum face becul cu 2 filamente.

Am gogalit eu pana am gasit schema atasata.

Cum elimin potentiometrul ala? ca eu am 2 faze: min (as zice eu vreo 30-40% ON) si max (cu 90-95 % ON).

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

poti adapta putin schema aia:Inlocuiesti tranzistorul cu un PNP, ca sa ai led-urile legate intre colector si masa. Pozitia iti alimenteaza circuitul si din potentiometru iti alegi intensitatea pentru pozitie. Iar sarma de frana o legi in colectorul tranzistorului PNP pe care o sa il pui, in felul asta cand apesi frana led-urile sunt alimentate direct. Scuze, nu am timp de desenat.

Link to comment
Share on other sites

:101 Functioneaza !!! :aplauze urmand sfaturile tale am cumparat un PNP ( un BC 107 parca ), am pus ledul intre colector si masa si functioneaza perfect. Pentru frana am oservat ca daca vin cu o rezistenta de ... 3.3 K....15K din borna de + in baza tranzistorului acesta va "functiona pe maxim", ducandu-mi led-urile la max. Acum .. mai am nevoi de un sfat: am cam 100 de leduri ... poate chiar mai multe... astea vor cere cativa mA. ( rosii 20mA @32 V )As merge pe un tranzistor care sa suport o putere mai mare.. 1-2 A, eventual cu o mica racire.Poti sa-mi recomanzi un PNP ?
Link to comment
Share on other sites

Pentru frana am oservat ca daca vin cu o rezistenta de ... 3.3 K....15K din borna de + in baza tranzistorului acesta va "functiona pe maxim", ducandu-mi led-urile la max.

Nu stiu daca nu cumva gresesc, dar asta nu inseamna cumva ca daca nu ai stop-ul aprins frana nu iti lumineaza?
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

pai .. m-am incurcat si eu .. deocamdata am terminat de pus ledurile. au intrat 224 leduri : 6 in serie + R ( 2.0 V )le-am pus pe borne cu motorul pornit. Nu poti sa te uiti la ele.In fine.. saptamana asta sper sa termin si mintajul. vin cu poze si schema finala :)Multam pt ajutorul acordat !

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines