Cilibiu Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 Am observat ca multisimul nu are toate componentele >>>>>> ex:sg3525 sau TDA7293 etc, pot sa creez aceste componente si sa le pot folosi si in simulari? dupa ce exportez fisierul pentru creeare PCB are ordinea de picioruse cate trebuie?Un pic de ajutor pls>>>>> sunt incepator cu programul acesta!! Link to comment
teoilca Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 se pot creea componente dar sa le si folosesti in simulari mi se pare prea mult ... mai ales circuite integrate Link to comment
Liviu M Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 Cauta pe site-ul producatorilor componentelor daca au modele pentru componentele respective pentru multisim. Daca au, le poti folosi in simulari, daca nu, nu. Link to comment
Cilibiu Posted January 19, 2010 Author Share Posted January 19, 2010 Eu nu vreau sa le folosesc in simulari, vreau doar sa imi faca PCB cum trebuie, de ex mie imi trebuie in CI SIL600 20 pin, la care nu pot sal creez nici decum, iar ce sa mai zic ca pentru utilboard nici nu am gasit simbolul!Vreau si eu un nume de soft, care sa aibe si untilboard cu autorutare, dar sa gasesc toate CI-urile cum este la CIDESS, doar ca e doar pentru PCB nu pentru scheme si nu are autorutare!Am incercat eagle, sunt afon la acest program si mi se pare foarte greu de invatat, multisimul mi sa parut usor, daca exista un program asa apropiat! Link to comment
EmyRulz Posted January 19, 2010 Share Posted January 19, 2010 In multisim SE POT face componente doar pentru programul de pcb, dar trebuie sa le faci din Multisim nu din Ultiboard! Deci in Multisim te duci la meniul Tools -> Component wizard si de acolo ai cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi, e chiar banal. Daca nu exista cumva footprintul nustiu carui integrat(sa fii sigur ca nu o sa il gasesti in majoritatea softurilor) atunci trebuie sa il desenezi in ultboard si sa il salvezi in baza de date(nu e asa de greu pe cat pare!) dupa care te intorci in multisim si termini cu wizardul de facut componente. Link to comment
Cilibiu Posted January 19, 2010 Author Share Posted January 19, 2010 Stiu ca componenta trebuie creata in multisim, asta am si incercat dar cum ramane cu footprintul, si cum il creez in utilboard? Am vazut acum softul proteus, ce parere ai despre el?, e bun de ceva? Link to comment
EmyRulz Posted January 19, 2010 Share Posted January 19, 2010 In ultiboard, te duci la Tools->database->database manager(sau apesi pe buton daca il ai in bara).Acolo te duci la User Database, creezi o noua categoie(ctl+N) si o denumesti sa zicem "integrate". Apoi in dreapta un scrie "parts" apesi tot pe new(ctrl+N) si iti creezi noul footprint, il denumesit si apoi vei fi trimis intro fereasta de desenare.Cu proteus nu am lucrat(ma rog prea putin ca sa emit o parare obiectiva, dar nu mi-a placut).Oricum incearca sa NU folosesti auto-routerul. Link to comment
Cilibiu Posted January 19, 2010 Author Share Posted January 19, 2010 Pai eu de aceea vreau un program in care sa desezenez o schema destul de complicata si mare, si vreau sa ii creez PCB automat, deoarece eu la alte scheme faceam eu PCB cu CIDEES, dar ca sa fac aceasta schema este "moarte" curata cu CIDESS, asa ca am zis sa las pe "altul " sa fac PCB dupa mine dupa ce ii "dau" schema.Oricum mersi fain de sfat!Autorutare sa nu folosesc la proteus sau la multisim? sau in general? Link to comment
ratza Posted January 20, 2010 Share Posted January 20, 2010 Autorutarea e inutil? cam în 90% din cazuri. Mai bine înve?i regulile de baz? ale proiect?rii cablajelor. Link to comment
Cilibiu Posted January 20, 2010 Author Share Posted January 20, 2010 Deci pana la urma tot la CIDESS raman!Mersi mult de sfat, nu vreau sa risc sa ma incred in autorutare si sa nu iasa!Mersi inca o data! Link to comment
EmyRulz Posted January 20, 2010 Share Posted January 20, 2010 Pentru orice analog autorouterul nu e optim, la fel pt surse in comutatie, orice de mare putere si la fel si pentru semnale digitale de mare viteza(unde deja trebuie folosite tehnici RF).Sunt cateva cazuri in care poate fi bun. De exemplu intr-un circuit, dupa ce ai rutat de mana masa, alimentarea/alimentarile, traseele de putere si ce de viteza(si orice alt semnal critic) restul le poti lasa in grija autorouterului(dar si aici cu grija, ca sa nu iti influenteze semnalele critice rutate cu grija!). Link to comment
Recommended Posts