Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum sa faci redresor(incarcator auto) din sursa atx


petre_s

Recommended Posts

Am sa spun aici cum poti sa modifici o sursa atx ca sa faci un incarcator de baterii Pb acid (baterii auto). Modificarile sunt minore si poate sa le faca oricine doar cu un voltmetru.

Totusi, am sa ma refer doar la sursele bazate pe TL 494 si care respecta cat de cat schema atasata.

 

1. se verifica circuitele de pe pinul 1 al integratului. el trebuie sa arate ca in schema mea (posibil alte valori ale rezistorilor)

2. se taie legatura pinului 4 cu restul placii si se trage la masa cu o rezistenta 1-10k

3. se inseriaza in circuitul de feedback (vezi schema) cu un semireglabil de 10K. MARE ATENTIE: regleaza-l sa fie pe 0 ohmi (minim).

4. porneste sursa si conecteaza voltmetrul pe iesirea de 12V

5. actioneaza incet si cu grija semireglabilul pana cand voltmetrul indica 14.7 volti. nu depasi prea mult aceasta tensiune pt ca plesnesc condensatorii care sunt probabil de 16V

 

si gata, ai un redresor. mare atentie sa nu faci scurtcircuit pt ca dupa modificari sursa nu mai are protectia la scurt. orice scurtcircuit duce la arderea tranzstorilor de putere si a altor componente auxiliare.

 

in principiu, daca sursa respecta intocmai schema asta, ar trebui sa porneasca automat cum o bagi in priza.

in cazul sursei mele (JNK, vezi poza) tot a fost nevoie sa pun firul verde la masa. n-am stat sa vad de ce, ca imi era lene.

 

in ceea ce priveste functionarea, am testat-o si merge f bine. are si o oarecare limitare in curent in sensul ca la curent de peste 4-5 amperi sursa merge cu factor de umplere maxim si astfel tensiunea si curentul nu mai cresc. totusi daca aveti baterii moarte, ingropate si dezgropate cu tensiune sub 9V ar fi bine sa monitorizati putin curentul de incarcare la inceput.

schema : http://i34.tinypic.com/15mjn2a.png

sursa mea: http://i38.tinypic.com/2gt3dzm.jpg poza asta e de pe net, imi pare rau ca nu va pot pune sursa modificata dar acum sunt la bucuresti iar pe ea am lasat-o la tara..

bafta.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply
  • 1 year later...

Unde gasiti mai oameni buni surse cu TL494 ????

Eu la cate am desfacut, reparat, ciobnit, n-am vazut nici una cu asa ceva... :jytuiyu

 

Imi retrag cuvintele.....tocmai am gasit o sursa cu 3 integrate (!!!)(ma refer la capsule din, nu TO92 gen TL430) ...KA7500B(TL494 cica), TSOP210 (care banuiesc ca-i pe sursa de stand-by), si un HA17393 (comparator).

 

Daca i-as gasi schema ar fi bine...

KA7500B + comparatorul sunt puse pe o placa adiacenta.

Link to comment
Share on other sites

Si apropo de ce zicea Dr.L....protectie ?Eu cand pun redresorul pe bateria semi-decedata, curentul initial (pentru cam multe minute) este minim 10A. Daca bateria e fleasca (incercand in prealabil sa pornesc masina), curentul sare de 15A (care-i cap de scala la ampermetrul montat in redresor).la 15A, si pentru 30sec sa zic...sursa nu comenteaza ?

Link to comment
Share on other sites

Ati facut modificarea si ati anulat protectia?Acum depinde si sursa cat e de potenta...eu de exemplu am o sursa fara ventilator care poate 16A pe ramura de +12V.

Inca nu i-am modificat nimic.....16A duce "oficial" ? La mine pe cutie scrie 8A :da
Link to comment
Share on other sites

Eu am legat pinu' 4 printr-un rezistor de 10k la masa si in circuitul de feedback am inseriat pot de 10k cum zice si domnu' Petre.Parca se aude un tiuit care inainte nu se auzea.....cu cat cresc tensiunea cu atat e mai intens.O fi vreun condesnator uscat ?Doar 9A scrie pe ramura de +12 :cry: Am o sursa mai tzeapana dar are ceva defect....cand o conectes la priza merge pt o secunda dupa care se opreste...intra in ceva protectie cred .Am schimbat conzii umflati cu altii dar nu noi si tot asa face.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines