Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Electromures 2x15 W

Guest iully86

Recommended Posts

Guest iully86

Salutare!

Am intrat de curand in posesia unui amplificator Electromures, cel de 2 x 15W ( http://i28.tinypic.com/9u9oqo.jpg ) defect, si ma bate gandul sa-l restaurez.

Am inlocuit tranzistorii finali cu altii noi , 2n3055, rezistentele de 0,47R/3w, si potentiometrii de volum. Insa problema a persistat, si anume am curent continuu pe iesire de cca 21V (practic aceeasi tensiune cu care se alimenteaza amplificatorul).

Acuma vin cu rugamintea de a-mi acorda putin ajutor in rezolvarea acestei probleme.

E posibil ca acest lucru sa se intample datorita condensatorilor electrolitici de proasta calitate?(dupa cum am citit si in alte posturi)

In asteptarea raspunsului Dumneavoastra, va multumesc anticipat.

PS: Aveti aici schema amplificatorului: http://www.mygarage.ro/attachments/pc-t ... s15201.jpg

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• dem3ntor

3

• dan-a2

2

• zal

1

• serban279

1

pe ambele canale ai aceeasi simptoma?daca ai 21v la iesire fata de masa si tranzistorii 2n3055 sunt buni, verifica BD135, BD136eventual fa probele si masuratorile cu condenssatorii C112 si C212 scosi de pe placa, adica cu intrarea in amplificatoare in aer.Multumesc!

Guest iully86

Da, am 21v si fata de masa. Am pus aparatul de masura pe plusul de la iesirea de la boxe si pe carcasa tranzistorilor si am aceeasi tensiune.Voi scoate condensatorii sa fac si alte masuratori, dar cel mai probabil maine ca acum sunt la serviciu.Multumesc de raspunsuri!

@dana, in etajul final nu prea sunt electrolitici :)problema este de la vre-un tranzistor ars.

prefinalii cred [bd-urile]dar ce-urile am zis preventiv,; oricum cele din sursa obligatoriu

Se poate repara, dar a fost atît de slab calitativ f?cut c? nu merit?, practic trebuie reconstruit.?i rez alea verzi pot avea terminale dezlipite din corp, aproape f?r? s? se vad?.Lipiturile reci sînt alt defect. Scoate toate piesele din etajul final ?i verific?-le separat.

eu am avut unul in liceu, prin 97, si mi-a placut, era simplu si suna bine :) avea si VU-metre :Pverifica rezistentele, lipiturile reci si tranzistorii din etajul final :)Multumesc!

Guest iully86

Am verificat toate lipiturile, intr-adevar erau cateva lipituri reci, pe care le-am refacut.Am cumparat bd-uri pe care le voi schimba sambata probabil, deoarece programul nu prea imi permite. A mai aparut o problema cand l-am alimentat astazi, si anume, a iesit fum din zona diodei D202 din schema. Dar nu cred ca dioda s-a ars, deoarece am pus mana pe ea imediat si era rece. Nu s-a innegrit nimic. Am impresia ca unul din bd-urile vechi a fost problema( T210,Bd135 mai exact) deoarece ala era un pic caldut. Oricum, cand le voi schimba, voi vedea daca el a fost cauza.Multumesc pentru indrumari. Voi reveni cu detalii dupa ce voi inlocui si bd-urile.PS: Stiu ca nu prea se merita reparat, dar reprezinta o provocare pentru mine, mai ales ca sunt incepator :nas: in domeniu.

Mai bine vezi care e cauza înainte, c? s-ar putea s? cam bagi BD-uri multe ?i s? se pr?jeasc? toate. Am avut ?i eu demult un amplif. din ?sta ?i eram mul?umit de el dar nu mi-a dat ocazia s?-mi bag nasul în el.

Am si acum aceasta scula in stare de functionare, am schimbat doar electroliticii din alimentare.E bine sa verifici T 106 si 206, inclusiv semireglabilii de langa ei, de acolo se regleaza curentul de mers in gol, si daca un semireglabil e intrerupt, poate face mari probleme.

• 1 month later...

Am cumparat din targ un asemenea amplificator defect. Am dat 10 ron pe el. Arata foarte bine, zici ca a fost cumparat ieri. Erea la mare moda cand aveam eu 16-17 ani. Ca sa cumperi asa ceva trebuia sa cunosti pe cineva pe la magazinele de electronice sau sa dai spaga !!!De dragul vremurilor cand eream pusti am reparat amplificatorul si chiar sunt surprins de cum se aude acest mic comunist !!!Am schimbat toti tranz. finali si prefinali care ereau prajiti si mai este o mare problema cu semireglabilii de 1ko si 2,5 ko care sunt extraordinar de prosti !!Daca aveti cunostinte minime de electronica si timp disponibil cred ca sa merita sa repuneti in functiune un asemenea amplificator care poate fii folosit cu mult succes pt. sunet la calculator sau de ce nu chiar si pt. petreceri de apartament.Nu uitati ca debiteaza 15 W reali si asta se simte din plin.Succes la reparatii !!!!!

• 1 year later...
Guest maryusyk

Helo,si eu am un amplificator electromures 2x15 si nush ce are ca doar un canal merge.Cand pun boxa la celalalt canal doar imi bazaie,nu stiti ce poate avea.....?

ai dreptate, finalii sunt 2n3055 dar poti sa pui si sdt-uri daca ai s-au KD-uri,oricum pune becuri daca este ceva in neregula se aprind becurile si scapa tranzistoarele,ar fi bine sa schimbi circuitele integrate din preamlificator cu altele mai bune,pentru ca 741 sunt proaste rau eu am pus ceva operationale cehesti in locul lor si se aude mult mai bine ,plus ca s-a mai linistit si in privinta zgomotului de fond,incearca sa imperechiezi tranzistoarele finale si prefinale,merita efortul.

In plus fata de ce s-a spus pana acum, eu m-am lovit de proasta calitate a foliilor si saibelor izolante ale finalilor !(o saiba intepata de un surub strans aiurea, iti da un deranjament de cauti o saptamana)