Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare masinuta radiocomandata


matzah

Recommended Posts

Salutari, Am achizitionat in trecut cateva masinute telecomandate ieftine pe 27mhz din care acum voi folosi partea de radiocomanda pentru cateva aplicatii wireless. Ce am observat este ca receptoarele nu sunt acordate pe nici un canal in 27mhz, nu folosesc nici un cristal ci pur si simplu raspund la cam tot ce vine in banda de 27mhz. De unde si problema mea, interferenta. La masinutele telecomandate, telecomanda uneia mergea si la cealalta si as dori sa separ canalele de lucru si sa le folosesc separat. Din ce am gasit pe net schema receptorului si emitatorului este cea postata in atasament. Telecomanda foloseste un cristal de quartz undeva in 27mhz (nu am la indemana sa vad exact si pe ce canal). Chiar daca as modifica una din ele si as pune un alt cristal (29mhz sau 78mhz etc) receptoarele sunt prea "generice" si nu vor face diferenta. Se poate modifica schema de mai jos sa includa vreun cristal sau sa-i fac vreun neam de oscilator cu 2 tranzistoare in ideea de a o face mai "receptiva" fata de o anume frecventa? Nu ma pricep la radiofrecventa plus ca datorita spatiului limitat in carcasa caut o solutie relativ simplista ce poate fi integrata cablajului original. Multumesc anticipat

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

pai din masinutele acelea, imi construiesc o alta "masinuta" mai mare si mai desteapta. Am mai adaugat pe sasiu o camera wireless, un player mp3, un laser dintr-un dvd rw, am schimbat comanda din puntea h originala de pe masinutele folosite cu o comanda pe relee pt motoare mai bune. In fine, din masinute a ramas doar partea de radiocomanda. Deoarece am destule functii pe ea, am nevoie de mai multe canale de comanda si implicit sa nu am interferente. dispun de 2 module receptie si 2 emisie identice, de la 2 masinute. Astea interfereaza intre ele, iar eu vreau sa le pun sa lucreze pe frecvente diferite. Stai linistit, tot o jucarie o sa ramana, dar sa am si eu cu se ma joc :freaza:

Link to comment
  • 1 year later...

Schema aia de-ai scos-o e cam bulibasita..Cred ca mai intai trebuia sa te informezi si dupa aia sa construiesti..am vazut acolo ceva munca. Mare lucru nu se mai poate face. Rx-ul este supereactie,de aceea nu ai selectivitate..sa-mi spui care sunt cele 2 frecvente al cristalelor.Acum am vazut ca-i din 2009..sper sa nu fi ruginit masinuta :ras:

Link to comment

heheh nu stateam nici acum in telecomanda aia.. oricum intre timp jucarica aia s-a metamorfozat intr-o dracie de 10 kile ce contine un laptop intreg, senzori, gps, wlan, ceva microcontrollere, un fel de brat robotic, camere video si servo-uri de putere. Comanda se face prin wlan sau internet printr-un fel de RDC.

Link to comment

pun ce poze mai am cu ea.. nu prea am pozat mult dracia..1. versiunea mai veche si mai tampa... (formatul acela nu mai exista) (mai apar in poza bratul robotic relativ identic cu cel de la conexelectronic si un panou solar folosit pt incarcare - e cu fata in jos aici) [attachment=2]Clipboard01.jpg[/attachment]2. partea de alimentare a actualei constructii [attachment=1]DSCF2399.jpg[/attachment]3. partea logica a noii dracii[attachment=0]DSCF2401.jpg[/attachment]Problema e ca si actuala versiune e cam pusa la indoiala, urmand o varianta mai eficienta cu mai multe microcontrollere, inlocuirea tuturor releelor cu variante solid state sau optocuploare etc..

Link to comment
  • 1 year later...
Guest gabrielPIT

Am cumparat de 2 zile un ATV micut cu motor de 6V si acumulator 4A.O sa postez poze poate va ajuta la partea de directie.Si poate intr-o saptamana sa pot face poze si la reductor pentru ca vreau sa il desfac sa schimb motorul sa pun unul de 12V.

Link to comment

am renuntat la chestia aia, precum si la inlocuitoarea ei.. de mult timp acum lucrez la un atv electric marisor, cu care sa colcai prin cartier cand am chef de nitica panarama.Peste inca 2 ani, cine stie ce robot umblator gigant va misuna pe strazile galatiului.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines