Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator cu patru canale


Recommended Posts

Vreau si eu o schema pentru un amplificator cu 4 canale cam de (5w pe fiecare canal) pe integrat si o schema de preamplificator (normal tot cu patru canale :d :d ) si as vrea sa stiu daca pot sa fac dintr-un canal 4 canale diferite, un decodor ceva sau macar din doua canale patru vreau sa fac pseudocvadriofonie (nustiu daca asa se scrie corect cuvantul mereu le incurc :wink: :wink: )va rog frumos ajutatima si pe mine.

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

deci ..nu ai cum sa faci dintr-un canal mai multe....!!!!!un amplif cu 4 canale, adica 4 amplificatoare MONO sau 2 amplif STEREO, asta e valabil si la preamplificatoare, si la amp finale...ceea ce vrei tu ar merge cat de cat sa conectezi cate 2 boxe in paralel...si dar atunci o sa se auda acelasi sunet in ambele boxe...daca ai sursa de semnal mono oricum se aude aselasi sunet in 2 dif, dar daca o sa ai sursa de semnal pe 4 cai atunci o sa se auda spatial...iar cat despre sa faci tu un preamplificator pe 4 cai si un ampli pe 4 cai.. nu stiu cat de mult se meria...e ceva de lucru.....ar fii mai simplu cu un integrat.. (probabil ca altii iti vor zice de TDAxxxx, dar eu nu m-as apuca pt asa mica putere..si in + TDA-urile nu sunt prea fidele..adica daca ai boxe bune..atunci iti tre si un amplif bun... eu pt asa mica putere nu m-as apuca decat in clasa A..dar astea is mai grele decat pe integrate,unde pui 2-3 piese si gata...)

Link to comment
Guest ipacretzu'

cam asa e cum a spus csl1131, nu prea ai cum sa faci patru canale din unul dar poti sa faci sa ti se para ca ai avea atatea, in conditiile unui semnal stereo;uite si solutia: uPC1892 - un intergrat tare dragut care daca imi aduc bine aminte are in el si corector, si preamplificator, si decodor de sunet. Daca am gresit cu ceva in ce am spus sunt sigur ca voi fi sanctionat dar ca sa fii sigur trage si tu datasheet-ul integratului si ai sa te lamuresti. Inca ceva, nu stiu in ce masura se merita sa investesti in integratul asta din moment ce o sa vrei doar 5W/canal.

Link to comment

ceea ce spune el se poate. Si chiar se purta cu ceva timp in urma(cam 20-30 de ani). Se pun niste montaje pe intrare care altereaza semnalul(de ex: introduc defazaje) si se produce pseudo-stereofonie sau pseudo-cuadrofonie...cat despre aplificatoarele integrate in jur de 5W e adevarat ca se aud destul de prost dar sunt unele acceptabile. Depinde si de pretentii. oricum ele sunt ieftine si se fac usor. Cauta pe forum pe la AUTO SOUND ca exista amplificatoare integrate cu 4 canale(se fac amplif in punte sau cu 4 canale pentru masina)Eu am intr-o carte cate ceva despre pseudo-stereofonie dar nu am cum sa scanez... si nici sa postez nu prea am timp ca vine sesiunea peste mine :roll:

Link to comment

Foloseste cu incredere uPC1892. Asa cum sa mai discutat aici pe forum este destul de dragut pt sunet surround: are zgomot destul de mic, necesita doar cateva componente pe langa CI, si poate simula un sunet spatial chiar din surse mono. Am construit asa ceva acum 5-6 ani si am folosit pt amplificare TDA8571J (4x40W) care la 4x10 - 15W se aude multumitor si nu este scump (cam 300K la VIT.). Pt. ambele circuite am cablajele daca te intereseaza.Succes

Link to comment

Nu neaparat amplificatorul final sa aiba 4x5w asta am zis eu cam atat cred ca suporta dif si orcum tot la un Tv vreau sa folosesc sistemul dintr-un sunet mono.Si as vrea si eu schema aia cu procesorul surround cu uPC1892 pe care l-ai adaptat adaptat "mapostu" si ai obtinut semnal spatial si cablajele daca vrei pentru ca ce ai facut tu acolo este chiar interesant.

Link to comment

Mam gandit in felul asta: -sa fac amplificatorul de 4x40w cu tda8571j -sa fac procesorul de sunet din 2 canale sa obtin 4 canale cu uPC1892 Acuma intrebari: -pot sa pun amplificatorul pe o sursa in comutatie de calculator? -(am o telecomanda cu saa3010p tv ) stie cineva cum sa fac sa inlocuiesc potentiometrele din schema cu upc 1892 (volum balans bas inalte efect ) cu telecomanda pe care o am adica imi trebuie schema decodorului de la telecomanda

Link to comment

Aici:

http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t ... ht=upc1892

am vorbit despre proiectul meu cu uPC1892, dar telecomanda pe care am folosit-o nu e compatibila cu ce ai tu.

Pt saa3010 o sa-ti trebuiasca sigur microcontroler pe care sa il programeze (si sa faca softul) cineva. Varianta cu SAA-uri 1250/1251 merge fara microcontroler.

Daca te intereseaza da-mi MP cu adresa de maill sa iti trimit toata documentatia (sau sa o pun pe ftp).

Nu am lucrat niciodata cu surse in comutatie, prefer transformatoarele pt. montajele audio (pe forum sunt suficienti fani- comutatie care te-ar putea lamuri despre avantaje/dezavantaje)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines