Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor MF cu bucla PLL (componente discrete)

cristirimer

Recommended Posts

Propun celor interesati realizarea unui receptor foarte simplu pentru modulatia de frecventa care poate fi utilizat in aproape oricare dintre benzile de frecventa sub 150 MHz. Aparatul a fost realizat in urma cu multi ani (prin 1991) si a dat rezultate bune, dar mai este necesara suplimentarea schemei cu 1 - 2 etaje de amplificare de audiofrecventa (1 - 2 tranzistoare BC173) inaintea circuitului LM386 pentru a avea un nivel al semnalului la difuzor multumitor. Evident ca si in partea de radiofrecventa se poate suplimenta cu un ARF pentru a putea receptiona semnale foarte slabe, sau chiar cu un bloc de conversie pentru receptionarea benzilor superioare (144 sau 432 MHz), montajul acesta constituind blocul de frecventa intermediara.

• 1 month later...
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Schema nu este nici gresita, nici incompleta. A fost realizata practic si a functionat bine de la prima incercare. OCT-ul nu este realizat dupa schema clasica (circuitul acordat cu dioda varicap, de fapt un fel de convertor tensiune-frecventa), ci dupa o schema utilizata foarte des in circuitele generatoare de semnal MF cele mai simple ("microfoane fara fir") si se numeste "oscilator cu tranzistor de reactanta", la care variatia frecventei se obtine prin varierea capacitatii de colector a tranzistorului bipolar in functie de curentul de colector. Varierea grosiera a frecventei OCT (practic acordul receptorului) se face din acel condensator variabil, varierea "fina" fiind facuta de capacitatile parazite ale tranzistorului sub actiunea tensiunii din baza, care este de fapt chiar semnalul demodulat - a se vedea legile de functionare ale unei bucle PLL. Am folosit acest procedeu pentru a simplifica la maximum schema, care are mai mult un caracter didactic si demonstrativ (arata pana la ce nivel se poate simplifica o bucla PLL pentru inalta frecventa si nu sa obtina performante nemaipomenite!). Comparatorul de faza este realizat cu o tetroda MOS dupa o schema clasica de mixer RF, iar FTJ-ul are o singura celula RC (intre drena MOS-ului si baza tranzistorului bipolar). Daca cineva doreste aparate de inalta performanta, are la dispozitie CI de ultima generatie, dar pana a ajunge acolo este bine sa deprinda principiile de baza cu astfel de "nimicuri", care il va ajuta pe viitor sa conceapa scheme mult mai perfectionate. Mult succes! :31

Schema nu este nici gresita, nici incompleta. A fost realizata practic si a functionat bine de la prima incercare. OCT-ul nu este realizat dupa schema clasica (circuitul acordat cu dioda varicap, de fapt un fel de convertor tensiune-frecventa), ci dupa o schema utilizata foarte des in circuitele generatoare de semnal MF cele mai simple ("microfoane fara fir") si se numeste "oscilator cu tranzistor de reactanta", la care variatia frecventei se obtine prin varierea capacitatii de colector a tranzistorului bipolar in functie de curentul de colector. Varierea grosiera a frecventei OCT (practic acordul receptorului) se face din acel condensator variabil, varierea "fina" fiind facuta de capacitatile parazite ale tranzistorului sub actiunea tensiunii din baza, care este de fapt chiar semnalul demodulat - a se vedea legile de functionare ale unei bucle PLL. Am folosit acest procedeu pentru a simplifica la maximum schema, care are mai mult un caracter didactic si demonstrativ (arata pana la ce nivel se poate simplifica o bucla PLL pentru inalta frecventa si nu sa obtina performante nemaipomenite!). Comparatorul de faza este realizat cu o tetroda MOS dupa o schema clasica de mixer RF, iar FTJ-ul are o singura celula RC (intre drena MOS-ului si baza tranzistorului bipolar). Daca cineva doreste aparate de inalta performanta, are la dispozitie CI de ultima generatie, dar pana a ajunge acolo este bine sa deprinda principiile de baza cu astfel de "nimicuri", care il va ajuta pe viitor sa conceapa scheme mult mai perfectionate. Mult succes! :31

Da d-le aveti multa dreptate, imi cer scuze; am mai citit despre acest tip de rec. intr-o revista veche (parca ''Cutezatorii" - schema era cu trz. cu Ge) si nu avea sist. de autoreglaj in frecventa ci se spunea acolo numai despre acest tip de sist. nou de demodulare MF. Nu am avut incredere (atunci eram mai tanar si fara experienta !) in acea schema, dar acum am, mai ales ca ati explicat exemplar functionarea lui.

o simpla observatie: "bucla PLL" e pleonasm pentru ca puneti "bucla" langa "loop"Schema e tare simpla, dar nu stiu si cat e de stabila.

Aceasta schema este, in primul rand, ingenuoasa. Are mai curand CAF decat PLL, si un detector de produs (de aceea are semnal mic de j.f. dar lipsit de zgomot). Voi spune mai multe dupa ce-l voi verifica.

este necesara suplimentarea schemei cu 1 - 2 etaje de amplificare de audiofrecventa (1 - 2 tranzistoare BC173) inaintea circuitului LM386 pentru a avea un nivel al semnalului la difuzor multumitor.

De ce nu ati putea mari castigul la LM386 ? Asta necesita mai putine piese.LE: scuze, tocmai am observat ca e setat la maxim. Poate s-ar putea merge pe alt amplificator, ceva care sa permita direct amplificarea la nivelul dorit. Parca nu ar arata bine circuitul cu 2 tranzistoare pentru demodulare si inca vreo cateva pentru amplificarea audio.

• 1 year later...
  • 11 months later...

Circuitul este ingenios si interesant. E un mixer cu oscilator separat (BF199) cu CAF. M-am distrat si eu cu asemenea receptoare MF prin anii 70 si 80 dupa un articol, dintr-o carte ruseasca din anii 60, ce se numea in traducere libera "Receptor MF cu frecventa intermediara joasa". Dintr-un mixer autooscilant rezulta o frecventa intermediara modulata in frecventa cu banda 0 - 150 kHz. Dupa un amplificator-limitator (trei tranzistoare sau un operational rapid TDA520) detectia cu dublare se face printr-un condensator de valoare mica si rezulta o tensiune proportionala cu deviatia de frecventa. Detectorul MFare linearitate foarte buna si da semnal AF destul de puternic. Singura bobina din aparat este cea a oscilatorului, dar se poate pune si un filtru de banda pe intrare. Componenta de c.c. de la detectie poate fi folosita direct la un CAF cu varicap. Pacat ca nu mai am scheme.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines