Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor reparatie putere audio

Guest rayne

Recommended Posts

Sall allFac apel tuturor meseriasilor de pe acest forum care ma pot ajuta la reparatia unei puteri audio.Am imprumutat acum cateva zile o putere audio marca Castone CPA 1200 b 2x 600 w/4ohmi pentru o sonorizare si cand am pus-o la probe a mers un minut si a iesit fum din ea.Am desfacut-o si am vazut in ea pe un canal carbonizate cateva rezistente.Am mers cu ea la cineva care repara electronice dar a refuzat sa mi-o fac sub pretextul ca are pe amandoua canalele cate un integrat mic la care i-a fost stersa din fabrica seria acestiua ca sa nu poata fi reparata.Acum nu stie nimeni daca acel integrat de pe canalul ars este si el prajit.Pe langa rezistentele alea mi-a zis ca pot fi si finalii paraji( serie finali MJ 15004 si MJ 15003 si tranzistori cu 3 picioare MJE 15030 si 15031 daca am gresit scuzati-ma ,nu cunosc electronica) si mai are cativa tranzistori pe langa, care s-ar putea sa fie si aia prajiti.Intr-un cuvant nimeni din orasul meu nu se baga sa o repare.Rog pe aceasta cale cine stie cum sa o poata repara va rog sa ma ajutatiVa multumesc mult si astept raspuns

• Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Darden

4

• zvasile

1

• misuraelectronic

1

vei avea nevoie de un aparat de masura si,bineinteles,de ceva cunostinte! tranzistorii trebuiesc masurati,in special finalii si prefinalii,apoi rezistentele prajite trebuiesc vazute,posibil ca cele carbonizate sa nu fie neaparat intrerupte toate!! in principiu,trebuie sa stii sa utilizezi un aparat de masura,apoi altfel stam de vorba!

multumesc de sfat insa , cum am mai spus si mai sus nu sant cunoscator in domeniu electronicii, caut aici pe forum un electronist bun care sa mi-o poata repara.Sant convins ca sant multi meseriasi care ma pot ajuta, sau daca nimeni nu se baga mi-ar fi de mare ajutor schema electronica a puterii respectiveMultumesc mult inca o data

pai eu m-as baga sa ti-o repar dar locuiesc in cluj,nu suntem cam departe? in principiu e simplu,dar ce folos daca nu o am in fata? Si schema nu te ajuta cu nimic,atat timp cat nu stii sa o citesti! doar la aflare de valori de rezistente carbonizate si a integratelor fara cod,in rest...mai exista o varianta! iti faci rost de un aparat de masura,iar eu o sa iti spun cum ar trebui sa iti dea anumite piese la aparat! in acest fel o sa depistam componentele defecte,si,astfel,o sa le poti inlocui!

da intradevar e cam departe Clujul, eu unul daca nu am experienta in electronica imi este frica sa ma apuc de reparat si stii de ce? daca un simplu tranzistor l-am masurat gresit sau am omis sa il masor in momentul in care am dat drumul la putere s-ar putea sa pocneasca iar sau sa ard piesele noi pe care le-am pus.Nu ar fi mare bagaj la cost tranzistoarele insa cel mai mult imi este frica de integratul ala mic la care i-a fost stears din fabrica serialul, ala s-ar putea sa fie ars si el si din cauza lui as putea arde 2-3 randuri de piese de aia am zis ca mi-ar prinde bine schema statiei respective ca am vorbit cu un baiat electronist si mi-a zis ca mi-o repara daca ii duc schema ca sa vada valoarea integratului respectiv.Cum spuneai si tu nu e mare bagaj ca piesele se gasesc dar daca nu cunosti nu te poti baga sa-ti sara puterea in cap...Multumesc inca o data de sfaturi si m-ai ajuta enorm daca mi-ai putea da schema puterii respective....o zi perfecta iti doresc

Domnul zvasile, am fost cu puterea si schema la electronist si nu se potrivesc, schema care mi-ati dat-o dvs este pentru amplificare de 150W iar eu am putere de 600W ce inseamna cate 300W pe canal cred.Plus ca pe un singur montaj din putere se gasesc cate 4 perechi de MJ15004/MJ15003 adica 8 finali pe un singur canal.Electronistul respectiv mi-a spus ca e foarte posibil sa nu fie acelasi integrat ca pe schema si el nu isi asuma riscul sa arda celelalte piese schimbate.Oricum multumesc mult de gestul dvs

daca acel integrat e pozitionat ca si cel din schema anterioara,nu are legatura cu arderea rezistentelor si restul! sunt convins ca integratul respectiv nu are de a face cu defectarea amplifului,acesta face parte din preamplificarea puterii! problema e in etajul final,nicidecum nu are legatura cu integratul! parerea mea e ca acel electronist nu vrea sa te ajute,se poate incerca chiar inlaturarea lui din montaj si verificarea si inlocuirea pieselor scurtcircuitate(tranzistori,diode),apoi ,la alimentarea puterii se poate vedea daca etajul final functioneaza sau nu!ai putea sa faci ceva poze clare,din mai multe unghiuri,altfel ne-am da cu parerea!!

am reusit sper sa se inteleaga....[attachment=4]DSC05308 (Small).JPG[/attachment][attachment=3]DSC05307 (Small).JPG[/attachment][attachment=2]DSC05306 (Small).JPG[/attachment][attachment=1]DSC05305 (Small).JPG[/attachment][attachment=0]DSC05304 (Small).JPG[/attachment][attachment=0]DSC05304 (Small).JPG[/attachment]

foarte bune pozele! sa inteleg ca unul din canale e functional? daca da,ai mare noroc,valorile rezistentelor carbonizate le culegi de pe canalul bun! aici e o problema de scurtcircuit,la tranzistorii finali si,probabil,prefinali! nu e o problema care sa te sperie,se poate rezolva!

sa citesti si insiri culorile fiecarei rezistente de pe canalul bun,vb de cele carbonizate,ca sa le determinam valoarea si sa le achizitionezi pentru inlocuire! apoi faci rost de un ohmetru si un pistol de lipit si ne apucam de treaba! o sa iti las ads mea de yahoo,ca sa putem comunica mai bine! momentan o sa plec putin,ne vedem mai deseara! succes

[email protected]

mai mult ca sigur sint probleme si cu tranzistoarele finale...daca va veti uita cu atentie la poze , veti vedea ca s-a mai umblat la finali cel putin 1 data...toate tranzistoarele finale mj15xxx originale motorola au scrisul marcajului perpendicular pe axa lunga a tranzistorului... :da toate tranzistoarele mj15xxx cu scrisul marcajului paralel cu axa lunga a tranzistorului sint contrafacute...asa ca...nu e de mirare ce s-a intimplat...!