Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest marce

garaju' lui MIKE

Recommended Posts

eu am facut ceva similar dar cu cate un led pe fiecare iesire, si o singura rezistenta in serie cu toate. pusesem 9 leduri, ca sa fie cate 3 de fiecare culoare. pentru generat semnalul am folosit 555.faza e ca circuitul functioneaza foarte bine daca nu depasesti 10mA pe fiecare iesire, atat cat poate 4017 sa tina. circuitul care il facusem eu, depasea 10mA pe fiecare iesire, si dupa un timp se oprea, adica ramanea blocat pe un led.din cate vad eu acolo, circuitul e alimentat la 3V, care e cam limita inferioara de functionare a integratelor. daca mai se pune si caderea de tensiune pe diode, si faptul ca nu o sa ai chiar 3V la iesire, eu zic ca sunt oarecare sanse sa nu se aprinda ledurile verzi, oricum daca pui albastre sigur nu se aprind. ar trebui sa fie totul ok la 4.5V.....

Link to comment
Share on other sites

salut !am gasit aici: http://www.bazaar.go.ro/electrice/lumini.htm o schema cu lumini dinamice cu un 4017 (numarator) din care ies direct ledurile prin niste rezistente de 300 ohm.ce ziceti voi se aprind ledurile alea ???????? :x :x :x :x :?: :?: :?:

Depinde de LED. Un LED normal cu 10 mA abia se vede cand este aprins.Sunt LED-uri care au cristalul montat intr-o mica oglinda care se vad daca sunt aprinse si la un curent de 1 mA.(dar slab rau de tot).Foloseam la microcontrollere care nu aveau voie sa aibe doar 1 mA/pin si-mi era lene sa mai lipesc buffere.Din cate stiu eu un led normal are nevoie de 15-20 mA ca sa fie aprins
Link to comment
Share on other sites

un led dinala mai vechi..si eu tot asa stiam...vreo 15mA..dar astea care sunt albe(incolore,cand nu sunt aprinse si se pot aprinde in orice culoare) astea le vezi de pe la vreo 5mA, si pana la vreo 12mA merg linistit..poat si mai mult..dar oricum..la 8-10 mA ledurile astea mai noi.. se cam aprind.. adica se cam aprind de tot..alea rosii incolore, ultrabright, sau ceva de genul asta..is super pe la vreo 10mA :d

Link to comment
Share on other sites

Guest marce

SALUT!!!!Am facut montajul si vreau sa va spun ca se aprind LED-urile, lumineaza destul de tare, dar il alimentez la 12V. Am folosit LED-uri superbright. Se incinge CI-ul de nu poti sa ti mana pe el, 40 si... de grade. Ajutati-ma cu o schema sa fie tot asa simpaVA MULTUMESC SALUT! :wink: :wink: :wink:

Link to comment
Share on other sites

pei da, dar daca alimentezi la 12 volti sigur trebuie sa schimbi valoarea le rezistentedaca se incinge ic-u probabil ca nu o sa aiba o viata lunga.cu leduri din alea ultra bright eu zic ca si cu un curent de 10mA se vor aprinde super bine.ca sa mearga treaba mai bine, ai putea inlocui rezistentele cu o sursa de curent constant, setata pe la 10mA. asa sti ca e treaba treaba.totusi eu sunt curios in legatura cu circuitul ala.daca tot a pus la toate rezistente de 300 ohm, de ce a pus pe fiecare iesire?putea sa puna numai in serie cu fiecare led daca tot vroia asa de multe, sau chiar una singura, intre GND si catozii ledurilor.mergea foarte bine si asa.nare rost sa puna atatea? nu?

Link to comment
Share on other sites

SALUT!!!!Am facut montajul si vreau sa va spun ca se aprind LED-urile, lumineaza destul de tare, dar il alimentez la 12V. Am folosit LED-uri ultrabright. Se incinge CI-ul de nu poti sa ti mana pe el, 40 si... de grade. Ajutati-ma cu o schema sa fie tot asa simpaVA MULTUMESC SALUT! :wink: :wink: :wink:

pai ai depasit cu mult curentul permis prin integrat.. ma simir ca a rezistat sacacul... ca idee, sa ai 2-3V cadere pe LED raman 9-10V pe rezistenta de ai cam 30-33mA... mult prea mult :( ai 2 variante... maresti rezistentele (la 680 ohm - 1K) sa ai un curent mai mic pe iesirea integratului sau pui cate un tranzistor pentru fiecare LED :wink:citeste despre 4017 la http://www.national.com/ds/CD/CD4017BC.pdf :wink:
Link to comment
Share on other sites

Guest marce

crezi ca daca maresc rezistentele se mai aprind led-urile, ci-ul scoate la 12V aproape 8mA daca maresc rezistenta se vor aprinde slab, singura varianta este sa pun cate un tranzistor la fecare led si se mareste placa cu cel putin 1cm :( :( :(salut!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest marce

daca vrei sa mai micsorezi placa poti sa incerci cu un ULN2003.si pana la urma de ce a pus omu ala atatea rezistente pentru leduri?

Cat costa aproximativ?Buna idee cu aces CI am vazut datasheet-ul exact ce-mi trebuieMersi Bogdan :P :P :P :P
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines