Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator ECC85

kmykze

Recommended Posts

Salutare tuturor, de ceva timp tot caut un preamplificator cu aceste lampi pentru ampliful meu pe trenzistori, insa nu am gasit nimic concret, numai scheme care "ar trebuii sa mearga" si pareri peste tot.As vrea daca are cineva o schema simpla pentru un noob ca mine care a incercat-o si merge, daca ma apuc sa incerc eu schemele de pe forum tare mi-e ca o sa cheltui o gramada de bani pe piese pe care o sa le ard, si foarte probabil sa le fac ceva si tuburilor :cry: Va rog ajutati-ma :nas:

• Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Descrie mai pe larg conditiile in care va lucra acel preamplificator. Adica:Ce aplificator ai? Sensibilitate/impedanta de inrtareCe surse de semnal doresti sa amplifici? Cate surse?Doresti doar preamplificare sau si coretoare de ton?

Amplificatorul meu are mos finali: IRFP240, IRFP9240 home made cu kiturile de la psc.Sursa va fi una singura deocamdata placa de sunet integrata, VIA High Definition Audio, stiu ca nu pare cine stie ce dar scoate un sunet curat si frumos schiar si asa fara amplificare.Sensibilitate/impedanta de intrare nu stiu sincer...Doresc doar preamplificator, imi place sa ascult muzica fara nici un fel de corectie.Multumesc pentru interes.

Asta functioneaza ireprosabil la mine. Poate ataca amplificatoare finale inclusiv tranzistorizate cu semnal pana la 5Vef FARA PROBLEME, daca nu au impedanta mai mica de 100k la intrare. In caz contrar trebuie intercalat un repetor pe emitor sau un repetor catodic.Schema se poate adapta in functie de necesitati (ma refer la reactia negativa din catodul triodei 2).

Nu 250 ci 230V este tensiunea de alimentare (nu se vede prea bine pe schema). Nu trebuie traf de iesire, este doar un preamplificator. Trafurile se pun la etaje finale.Trebuie sa stii ce impedanta de intrare are amplificatorul tau ca sa vedem daca se poate conecta direct sau cu repetor. Posteaza eventual schema partii de intrare a amplificatorului daca nu stii impedanta.Din punct de vedere al sensibilitatii nu sunt probleme, indiferent ce ampl detii nu poate cere la intrare o tensiune mai mare decat poate oferi acest preu :rade: Problema este (sau poate nu) cu impedantele...

Analizand schema din pdf, impedanta de intrare este destul de mica R2 10K, dar sensibilitatea este cred suficienta pt ca o placa de sunet sa poata conduce acest amplificator. Daca totusi semsibilitatea nu ar fi suficienta, acesta se poate creste marind valoarea R8 care acum este de 10k la o valoare de 15-22K. Deasemenea eu as modifica si valoarea lui R2 la 33-47K, astfel as obtine o impedanta de intrare mai ridicata.

Facand aceste modificari , preamplificatorul tau se se simplifica, acesta nu avand nevoie sa aibe castig in tensiune, si eu as opta pt un repetot pe catod.

Consulta topicul ECC88 buffer, unde poti folosii si tubul tau ECC85

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=31931

Iata legaturile la soclu pt ECC85, vedere dinspre pinii tubului. Spor la treaba!.PS: Desi repetorul catodic reduce distorsiunile datorita reactiei negative totale (amplificare subunitara)recomand totusi utilizarea tubului in zona liniara a caracteristicilor adica sa aiba un curent anodic marisor, 6...7mA. Este o dubla trioda puternica si trebuie utilizata ca atare, nu la baza caracteristicilor.

Nu mai inteleg nimic, pana la urma sa fac un preamplificator sau un buffer?Nu vreau sa modific in nici un fel amplificatorul deoarece nu am cunostinte avansate inca de electronica si nu vreau sa fac prostii.Eu vreau pur si simplu un preamplificator care sa ia semnalu de la placa de sunet si sa-l dea la amp, insa am aoptat pentrul unul pe tuburi pentru ca are sunetul mult mai frumos si fara distorsiuni, daca dau semnal direct din placa de sunet nu e aceeasi chestie...plus ca s-ar putea sa-i dau semnal si din dvd-player si acolo alta mancare de peste.As vrea sa folosesc schema data de Florin, mai trebuie modificat ceva pentru impedanta amplifului meu?

As vrea sa folosesc schema data de Florin, mai trebuie modificat ceva pentru impedanta amplifului meu?

Daca discutam de preamplificator,Trebuie sa modifici rezistentele care compun bucla de reactie din amplificator(sa maresti rezistenta din bucla de reactie care coboara catre masa prin condensator de cca 5x-10x,marind aceasta rezistenta linearitatea va creste simtitor,totodata va creste si viteza de raspuns a etajului final,va scadea in schimb cistigul etajului final in tensiune-lucru compensat de preu) altfel vei avea de aface cu o supramodulare sau cistigul va fi mult prea mare per total...,daca vorbim de un repetor in tensiune fara cistig in tensiune nu mai trebuie sa faci(modifici) nimic in etajul final.

Merge numai cu buffer la iesire spre amplificator , schema de preamplificator cu o trioda cu semnalul luat din anod nu duce sarcini de 10K fara distorsiuni . Se poate face cu doua etaje daca vrei sa amplifice , intai preamplificatorul cu o trioda cu semnalul luat din anod , si la iesire bufferul . Ai nevoie de 2 lampi ECC85 pentru stereo .

@Depanatorul am 4 ecc85sa inteleg ca daca fac preul duce la distorsiuni?voi face atunci un buffer, am spus, eu caut sa duc semnalul la ampliful meu fara distorsiuni ( sau cat mai mici )bufferul se poate face cel din link?se poate cu ecc85?si sa ma lamuresc, bufferul ia semnalul si il duce la amplif curat fara distorsiuni si preul pur si simplu ia semnalul si-l mareste pentru amplif?L.E.Sa inteleg ca pot face un preamplificator, cu un buffer la final fara sa fiu nevoit sa schimb nimic la amplificator din cauza impendantei? Daca e asa se poate face aman2 cu ecc85? sau ce tuburi imi mai trebuiesc?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines