Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS Upguards Pro+ 500


Guest delta2k2

Recommended Posts

Guest delta2k2

Am un UPS Upguards Pro+ 500 care a functionat fara probleme ceva ani de zile.Acumulatorul a fost schimbat relativ recent si este perfect functional.

Deci , UPS-ul era functional , l-am desfacut sa atenuez cumva zgomotul facut de difuzorul incorporat in momentul in care pica curentul. Am observat cu aceasta ocazie ca exista un tranzistor mosfet cu canal N , mai exact IRF840 care avea lipituri reci. Acest tranzistor este fara radiator , nu are legatura (directa) cu cei 4 tranzistori pe radiator ce formeaza invertorul.

 

Link catre acest mosfet aici : http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... IRF840.pdf

 

Drena acestui IRF840 are legatura cu + unei punti redresoare pin intermediul a 4 rezistori inseriati de 10 ohmi / 5W . In momentul in care am intarit lipiturile , UPS-ul porneste dar in 2-3 secunde se opreste si ledul de pe front-ul UPS-ului care indica bateria clipeste. Cei 4 rezistori si IRF840 se infierbânta destul de tare.

Daca scot din circuit acest tranzistor , UPS-ul porneste , furnizând tensiune pe iesire.

Inca ceva , masurat cu un ohmetru , IRF840 are 26 de ohmi intre sursa si poarta (in ambele sensuri).

 

Inclin sa cred ca acest tranzitor era defect de ceva vreme si abia acum am depistat acest lucru.Cumva in acest caz IRF840 si cei 4 rezitori de 10 ohmi / 5 W ar fi avut rolul unei protectii , din moment ce UPS-ul totusi functioneza si furnizeza tensiune pe iesire ?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply
Guest delta2k2

Rezolvasem deja treaba cu zgomotul deranjant.Inca nu am apucat sa ajung la un magazin de electronice sa cumpar un IRF840 , sa vad cum se comporta UPS-ul.Poate ma lamureste cineva ce rol are acest IRF840 si cei 4 rezistori. Multumesc

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Recunosc din start ca in domeniul UPS sunt incepator. Ceva idei despre ce e intr-unul am, dar nu prea multe. Nu mai depanasem niciunul pana sa il primesc gratuit pe cel din titlu.Din ambitie l-am desfacut si masurand "aproape" orbeste am gasit arse cele 2 sigurante de 30A, mari, verzi, model auto, impreuna cu cele 2 trz IRF 3205 - de pe radiator- in scurt.Am sapat pe net dupa schema dar nu am avut noroc.Pt ca altceva in afara sa trosnesc piesele noi nu puteam pati, am bagat in priza, am apasat butonul si a plecat.Fericit am inchis cutia si am bagat-o in masa unde era si PC-ul, intr-un spatiu cam mic si recunosc, spre rusinea mea, neaerist. Da, recunosc, nu m-am gandit ca fara ventilatie, e vara si extrem de cald....L-am folosit sa imi alimentez doar tranciverul. In principal am stat pe receptie cam 30 de minute, adica avand un consum de maxim 30W.Iar de emis nu cred ca am depasit, evident in reprize, mai mult de 20 de minute, adica a avut o sarcina ce consuma maxim 150W.Dupa acest timp, sa zicem 50 de minute, toate piesele inlocuite mi-a crapat din nou. Asta inseamna ca: 1) datorita caldurii si lipsei de ventilatie am provocat chiar eu distrugerea componentelor inlocuite, 2) am avut ghinion si am prins un lot de piese proastesau -cel mai probabil- nu am gasit cauza initiala ce a provocat defectarea .Ca sa nu mai ard piese aiurea, ma adresez celor cu experienta in acest domeniu cu rugamintea sa ma ajute cu schema sau sfaturi.Va multumesc anticipat pt bunavointa si va astept cu mare nerabdare sfaturile. PS. Intre timp mi-am decupat niste gauri in peretii mesei si cred ca problema cu ventilatia e rezolvata. In plus a venit si toamna, hi, hi..

Link to comment
Share on other sites

Cred ca o sa mut subiectul in altul existent,s-a mai discutat de muuulte ori despre upsuri defecte,puteai continua acolo :nebunrau:

Nu ai precizat daca upsu mergea pe baterie sau din priza,cand s-au ars piesele. Sigurantele s-au ars din nou?

Scheme nu gasesti,ca nu exista (de obicei nici in serviceuri)

Pune poze clare cu interiorul

Link to comment
Share on other sites

Imi cer scuze pt postare gresita si va rog sa reamplasati. Mi se pare util ca discutiile sa fie adunate, ca utilizatorii sa poate trage invatamintele adecvate.O sa pun pozele.Daca imi pun ambitia o sa ridic si schema, pt ca totusi e doar o placa cu 2 straturi...Cand s-a ars mergeam pe baterie, pt ca eram curios sa vad cat tine.Si da, s-au ars si cele 2 sigurantele de 30A, puse in paralel, model auto, culoare verde, si cei 2 trz IRF 3205, de pe radiator. Practic sursa a revenit in starea in care mi-a fost data.

Link to comment
Share on other sites

Gata,merge mai bine aiciPosibil ca tranzistorii sa se fi bulit din cauza temperaturii si a curentului mareDaca mai ai finante,incearca acelasi lucru cu un bec de 50w ca sarcina si cu upsu pe masa,sa vezi cat se incalzeste radiatorul

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest bogdanval

salutare!@delta2k2.... am intrat si eu in posesia aceluiasi tip de ups de care ai mentionat si este mort!. acumulatorul bineinteles ca este dus, iar cind il conectez la 220 nu "face" nimic... intra tensiune pina in releul transparent (mare) si atit... daca o sa pun alt acumulator (citdecit incarcat) oare o sa "lece" (asta in cazul in care ma descurc de vreunul... :d)?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

salutare.. va deranjez si eu cu o intrebare..am primit de la cineva un ups upsguards pro 500 dar nu reusesc sa il pornesc..tipul spune ca a mers dar la depozitat in beci cam un an.eu il bag in priza dar nu se intampla nimic.. nici un bec sa se aprinda nimic.. am doar cablul de alimentare catre pc la el.. nu stiu daca mai trebuie ceva. In spate are o siguranta care este ok.va rog sa ma ajutati cu ceva lamuriri..multumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines