Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

open baffle Saba+Eminence


arcgotic

Recommended Posts

Buna baieti,

 

va prezint un proiect open baffle realizat cu ajutorul maaare de tot dat de domnul Florin, caruia ii multumesc inca o data pentru tot ajutorul, munca si rabdarea depusa. Smile

 

Scurt istoric: in primavara am ascultat prima data un sistem open baffle+amplif SE la Florin si am ramas hooked, cum se zice. Am zis ca trebuie sa am si eu asa ceva, sunetul liber, medii exceptionale, bas fara bubuit de cutie.

 

Primul pas, achizitie de difuzoare Saba. Pe okazii am gasit un radio functional Saba din 1954, si norocul meu, difuzoare in stare foarte buna, 2 medii de 20cm si 2 inalte de 10cm, 5ohmi, 7W. Magneti AlNiCo.

Sensibilitate la medii undeva spre 100db.

Cost 180euro tot radioul functional.

 

Apoi 2 Eminence 15 Beta@98db. Cost 480RON ambele.

 

Incintele sunt din MDF de 18mm.Prinse in holzsuruburi+adeziv de parchet.

Dimensiuni 110cm inaltime, 50cm latime, 30cm adancime semicutia de bas. Cost 100RON ambele.

 

Filtre: acum sunt de gradul 2, Butterworth, cu taiere la 800hz si 4000hz. La filtre mai este de tweak-uit, o sa incerc si alte frecvente de taiere si poate alte configuratii.

 

Amplificatorul ce le misca este un SE de 5W facut de Florin dupa schema lui. Precizez ca 5W pentru aceste incinte este mai mult decat suficient, cu volumul la 3W nu vrei mai mult intr-o camera de bloc....

 

Link-uri informative:

http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJECTS/ ... tchen.html (sunt mai multe proiecte..)

 

http://lampizator.eu/SPEAKERS/ALNICO/FR ... /saba.html

 

http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/ApcXover/

 

 

 

 

Incintele nu sunt finisate, ma gandesc ce fac dupa ce termin cu filtrele.

 

Enjoy si spor la treaba cu proiectele voastre!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Unde crezi ca as mai gasi radioul in cauza?Am o ,bucata de Beta15 A si poate vreodata ma bate gandul la asa ceva.Cum ai descrie sunetul vis-a-vis de incintele obisnuite?Cum sant inaltele fata de domurile clasice?

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Nu cred ca merita efortul de a cauta un radio vechi pentru solutia OB! In plus, se pot obtine rezultate mult mai bune optand pentru o solutie in 2 cai, utilizand difuzorul Eminence si un difuzor de banda larga ce evita o frecventa de taiere in zona sensibila a mediilor. O solutie ieftina o reprezinta Fostex 206.Si pe 3 cai se pot utiliza difuzoare moderne.Difuzoarele vechi, cu magnet alnico, dinainte de 1974 nu reprezinta vreun avantaj, mai degraba un dezavantaj avand in vedere ca acest tip de magnet este sensibil la lovituri, incalzire - racire si timp!

Link to comment
Share on other sites

nu e nimic compensare cand ascult prin CDplayer. cand ascult prin PC din winamp, am basul mai sus. Urmatorul pas e un kit de la miniDSP + biamplificare ( sau triamp), o sa vad dupa ce iau miniDSPul ce pot obtine.

Link to comment
Share on other sites

legat de sunet, pe medii cel putin, cred ca trebuie un dif cat mai mare, 20cm cum sunt astea, scot un sunet pe pian, sax.. au au. Cand am fost la ceva firma de scule la auditie, am tot auzit boxe cu medii mici si sincer nu se compara un dif de 6cm cu unul de 20. Eu ascult mult jazz, si mult vechi, Stan Getz suna de rupe, Eroll Garner la fel. E altceva, zici ca sufla in sax langa tine. Pe medii mici in diamentru nu am auzit niciodata sunetul asa viu. Cand o sa fie si basul la nivel cu medile si inaltele o sa ma declar 100% multumit.

Link to comment
Share on other sites

Da, dar diametru mare inseamna si breackup mai timpuriu !!!! La 20cm diametru breackup-ul e pe la 2khz adica fix in "mijlocul targului" ceea ce nu e prea bine mai ales pentru un dif de medii. La un diametru de 12-13 cm breackup-ul e undeva la 8-10khz si nici nu e asa de pregnant. De aici rezulta un sunet mai curat, mai relaxat si componente mai putine in filtru.

Link to comment
Share on other sites

Gasirea unui difuzor de medie care sa poata fi considerat BUN este si azi destul de problematica si in lume sunt cateva cotate de specialisti ca fiind BUNE!Daca consideram cazul incintei cu 3 cai, poate cel mai dificil pentru ca ne trebuie un difuzor de MEDIE si nu altceva, lucrurile sunt complicate. Cu un echilibru timbral neutru sunt mediile JBL din monitoarele de studio seriile 43 si 44. Intangibile ca pret calotele de 3"ATC tot pentru monitoare. Daca ne intoarcem pe Pamant, 8MB400 ( 18 Sound), PM 135 ND si HM500 (CIARE) pot concura cu succes. Stan Getz ar fi tratat cu sictir pentru ca ascultatorul l-ar simti chiar in brate!!! (multi ar prefera-o pe D.K. dar e cam baba!) Tweeterele corespunzatoare de la CIARE, in completare.Revin la o solutie simpla si poate cea mai ieftina: Fostex-urile care sa acopere tot de pe la 200-300 Hz. Cel mai potrivit, evident 206.Ceea ce am indicat aici reprezinta ceea ce consider BUN pe medie in ultimii 40 de ani. JBL si ATC sunt ca referinte pentru mine si pe care le-am dat ca exemplu. Celelalte sunt procurabile, nu enorm de scumpe pentru cine vrea sa-si faca incinte pentru sine! Ele intrunesc ceea ce cere arcgothic: transparenta f.mare, raspuns tranzient excelent, SPL mare, caracteristica liniara, echilibru timbral natural si corect.Folosite cu tweetere de calitate se obtin rezultate excelente pe 3 cai.Sa fim clari: nu discutam de realizarile industriale sau de firme care produc medii bune dar nu vand, unde sunt multi, intre care Celestion, Cabasse, Wharfedale, PMC, etc.La 2 cai, trebuie luat in calcul ca OB pe 2 cai inseamna multe compromisuri si sileste constructorul ca solutie la utilizarea unui difuzor BL pentru ca nu se gasesc woofere de 15", 18", 21" care sa urce peste cateva sute de Hz cat de cat corect. Difuzoarele de BL sunt relativ scumpe si au metehnele lor. Tangibile sunt, pana la urma destul de putine: Fostex, Hemp Acoustics, Supravox (cam colorate!), Audio Nirvana, TB sau Visaton. Din toate, cel mai corect tonal si cu restul de calitati citate: 206 Fostex. Desigur, fiecare-si alege ce-i place.

Link to comment
Share on other sites

Break-up-ul n-are cum sa fie ca si difractia. Conteaza materialul, conteaza structura interna, forma si tot felul de alte povesti.

Da, asa e, conteaza materialul, constructia si tot ce spui tu acolo, dar cu aceste metode nu se poate elimina break-up-ul. Eventual il muti mai sus sau mai jos, sau il atenuezi o tara, dar nu scapi de el. Apoi difuzoarele vechi au un break-up de toata frumusetea. Ia studiaza graficele de aici:http://www.troelsgravesen.dk/greencones.htm

asta te intereseaza daca vrei raspunsul in frecventa liniar, fara coloratii. La anumite incinte acest aspect este insa neinteresant.

Da, daca iti place sunetul colorat, urlat si distorsionat sunt foarte bune !!!Concluzia lui Troels:To conclude my greencone/resonanz box experiences: These thin-paper greencones have limited soundstage capability and soon start generating serious distortion. Play music with low content of deep bass and they provide an excellent midrange for e.g. the oboe and flute and can be enjoyed free of any point of crossover in the mid and lower treble range. Using the drivers as an extended range driver up to 6 kHz calls for limitations too. Beaming - the enevitable result of having a large diameter speaker doing treble - limits sense of depth of soundstage and treble quality - as such - is not always good if the driver handles bass notes at the same time.The basic learning I take from these experiments is that a resonant box can make bass - and decent bass too - if not pushed too hard - and finetuning the panels to the actual driver may be an endless occupation.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines