Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Model racheta


djlove

Recommended Posts

De ceva timp ma bate gandul sa imi construiesc o racheta de dimensiuni mici, parasuta pentru recuperarea corpului acesteia, motor pe baza de KNO3 si zahar.M-ar interesa niste schite, dar ceva care se poate construi cu materiale care se gasesc usor. As vrea sa construiesc ceva cu o lungime totala de aproximativ 50cm sau mai mica. Corpul o sa il construiesc din carton in mai multe straturi unite cu adeziv pentru a capata rigiditate, aripioarele de stabilizare din placaj....A mai realizat cineva asa ceva folosim materiale comune? Nu stiu multe lucruri despre acest domeniu, dar invat repede :ciuda:

Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • djlove

    3

  • cristian1961

    3

  • CATA2003

    2

  • boboBOBO

    2

De ceva timp ma bate gandul sa imi construiesc o racheta de dimensiuni mici, parasuta pentru recuperarea corpului acesteia, motor pe baza de KNO3 si zahar.M-ar interesa niste schite, dar ceva care se poate construi cu materiale care se gasesc usor. As vrea sa construiesc ceva cu o lungime totala de aproximativ 50cm sau mai mica. Corpul o sa il construiesc din carton in mai multe straturi unite cu adeziv pentru a capata rigiditate, aripioarele de stabilizare din placaj....A mai realizat cineva asa ceva folosim materiale comune? Nu stiu multe lucruri despre acest domeniu, dar invat repede :ciuda:

Am construit eu , dar motorul era unul de la rachetele din comert ,ii taiam varful cu incarcatura exploziva si era numai un de racheta , singurul dezavantaj era ca ardea foarte repede 2-3 secunde si gata , KN03 cred ca e aztotatul de amoniu sau ceva asemanator ,din cate am citit pe internet cica si asta merge (ingrasamantul) e 80 de li parca sacul , numai ca cica ar aveaperformante mai slabe , zahar este din belsug ,dar cred ca mai trebuie si oxid de fier ca sa arda mai incet .....ca si tub de racheta cred ca merge si teava de aluminiu subtire in perete si cat de cat groasa in diametru , ce se gasea mai demult la aspiratoare , ii poti face si fumigena ca sa vezi unde cade ,parca si asta tot cu ingrasamant se construieste , iti mai trebuie numai substanta care sa dea culoare la fum ......daca vrei sa colaboram trimite adresa ta de messenger pe privat ......
Link to comment

KNO3 este azotatul de potasiu, si inca nu stiu de unde sa il fac rost, dar ma mai informez in legatura cu acest aspect. Se pare ca acesta in combinatie cu zaharul 60 la 40 de procenta se obtine un combustibil de racheta destul de bun. Din ceea ce am citit pe un alt forum vecin, este unul din cele mai folosite amestecuri in acest scop la noi. In tari precum Germania exista magazine mari specializate pe motoare si carcase de rachete si alte nebunii. Acest combustibil arde destul de repede si pentru a obtine performante arderea se face in interiorul motorului unde se pot atinge presiuni mari. Din ce am inteles eu carcasa motorului poate fi facuta pe strung din OLC-uri, cu un capat cate se infileteaza cu un pas marunt, pentru a putea introduce combustibilul si in celalat capat un ajutaj. Acest tip de carcasa poate fi folosita pentru mai multe lansari. Dar mai este o varinta facand carcasa motorului din teava de PVC si acest lucru ma intereseaza si pe mine cum.

Link to comment

Schite ar trebui sa gasesti in revistele tehnium; nu sunt greu de facut si cartonul duplex e foarte bun.E bine sa folosesti un adeziv usor, de tip AGO , cu intarire rapida ( sper ca se mai gaseste ).

Link to comment

salut djlove , ma bucur sa vad ca si pe acest forum se discuta totusi si despre modelism ! Amestecul de KNO3 si zahar este extrem de bun aici ma refer la pret/calitate , de unde se procura ? :ras: Te duci la o florarie si ceri ingrasamant de flori si te uiti daca e kno3 (pe spate scrie ) daca nu te duci la un depozit de ingrasaminte acolo sigur au insa te oblica sa iei cantitati cam mare (minim 10 kg parca ) insa cu o spaga iei si mai putin ! Acum cateva saptami am gasit prin casa o teava de la aspirator si m-am gandit si eu sa-mi fac racheta , insa am "ambandonat" proiectul insa vazandu-te pe tine cred ca am sa il reiau ! :ras: Acum hai sa vb serios : treaba nu e deloc usoara , in interiorul moturului se ating presiuni extrem de mari ! Ca sa faci un motor te duci la un magazin de chimice si iei o teava http://it.tinypic.com/r/2qxrt37/3 si 300 g ciment ! Ajungi acasa tai teava , iei un castron mai vechi si faci o compozitie de 60 % ciment si 40 % apa si urmezi schema asta http://it.tinypic.com/r/n46ovn/3 , plus faci amestecul pt motor ! Dupa cred ca stii ce trebuie sa faci !

 

 

Uite aici niste poze cu niste rachete , pur si simplu nu ai ce sa faci doar ca sa te inspiri !

 

Posted Image

 

Posted Image

 

 

 

Plus ca te sfatuiesc sa citesti aici , o sa-ti fie de folos : http://www.rhc.ro/vademecum/vademecum.php?r=15&n=2.1&

 

PS : pozele nu sunt ale mele sunt ale unui prieten , sper ca nu se supara ca le-am pus aici

 

PS2 : ai gasit solutia temporizatorului ?

 

PS3 : mai trimite mesaj daca mai ai nelamuriri , nici eu nu stiu prea multe insa poate pot sa te ajut , chiar mi-ar placea sa vad ca o faci , si daca o faci tu promit ca o fac si eu pe a mea ! :dans:

Link to comment

Nu e atata fizica in motorul ala .... pana si un pvc sau un tub henco e bun , numai sa nu se exagereze cu cantitatea de combustibil , plasticul nu o sa apuce sa se topeasca daca tubul e etansat bine pe margini , cel mai greu zic eu ca e de facut diuza , cine are un strung acasa e aranjat , poate sa scoata motoare bijuterie ........eu zica ca mai incolo sa treci pe peroxid:D

Link to comment

eu zic sa faci motoare dupa cum am zis eu mai intai si daca nu o sa fii multumit sa faci si cu duza , insa asta e cea mai buna si cea mai ieftina solutie ! Succes

Link to comment

Da, deocamdata caut informatii, cat mai multe si mai bune, racheta va fi contruita atunci cand o sa am mai mult timp liber, deci nu prea curand. :rade: Orice idee este binevenita aici.BoboBOBO multumesc foarte mult pentru acele informatii imi sunt foarte de ajutor.

Link to comment

Incearca sa gasesti la o biblioteca lucrarea "Rachetomodele" de Ion N. Radu, piublicata in 1972 la Editura Ion Creanga. Ai acolo tot ce iti trebuie, de la constructia corpului rachetei, centrajul, prepararea combustibilului si pana la presa de realizat motoare. Am realizat cateva rachetomodele pe baza indicatiilor din carte si au mers la fix.Cirip

Link to comment
  • 1 month later...
Guest tzarapper

djlove: eu am construit niste rachete care au avut succes si am participat la un concurs cu asa ceva daca ai nevoie de informatii contacteazama si te ajut cu mare placere inclusiv cu combustibilul

Link to comment
  • 3 months later...

Si eu am construit cateva rachete si chiar am iesit campion cu unele dintre ele. Sfatul meu este sa treci pe la clubul de aeromodele si sa vezi cum se construesc rachetele...racheta fara motor si parasuta cantareste 6-7 grame, am vazut modele care cantareau si 4 grame. Burlanul ala din carton facut sul si lipit cu adeziv, in limbajul modelistilor se numeste 'racheta sol-subsol'. Fa o vizita pe la club.

Link to comment
  • 1 year later...

Foarte mare atentie trebuie acordat aspectului legislativ. Rachetele intra la capitolul arme si explozivi, iar dimensiunile si cantitatile de substante nu sunt specificate in lege. Pericol "de inchisoare".

Pe vremuri, cind legea era mult mai permisiva, am facut si eu rachete din cartea propusa de cirip. Oricum, subiectul e foarte interesant chiar si doar teoretic. Uite aici sunt 2 linkuri unde se gaseste foarta multa informatie: http://www.rhcforum.ro/topic/12789-pt-incepatori/

Aveti grija, nu va riscati libertatea pentru un hobby. Chiar nu e de gluma. Acest hobby se face doar in cadru organizat. Nu mai poti merge pe deal sa lansezi rachete (cum puteai face pe vremuri) E destul o persoana sa te reclame si ai cam pus-o. Problema e ca nu numai ca nu poti lansa, dar nu poti nici detine si nici construi...trist dar adevarat. Eu, personal am renuntat definitiv la rachetomodelism din acest motiv.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Referitor la cele de mai sus nu vinde nimeni azotat de potasiu la persoane fizice.Motorul racheta are o tehnologie speciala .Eu am facut pe vremea lui Ceausescu motoare .

Nu cunosc legislatia dar se pare ca e interzis a se face motoare .

Totusi va indic cum se face ca sa nu aiba cineva vreun acident lucrind improvizat .

Amestecul e cel din likurile de mai sus .Se folosesc carutuse cal 12 de pusca de vinatoare .

Alceva nu merge .Amestecul se introduce in cartus ud amestecat cu alcol etilic sau spirt

medicinal.CArtusul se introduce intr-o presa un tub cilintric gros care se inchide la capatul

unde era capsa cu un capac ,cu un cui conic care formeaza camera de ardere ,altfel nu merge.

Pe masura ce se introduce amestecul acesta se bate cu un piston cu o gaura conica care se suprapune acului conic.Se bate cu ciocanul nu foarte tare ,potrivit .

Ultimii 10mm se pune un dop d lemn bine lipit si asigurat cu cuisoare .

Motoarele se usuca apoi la 50-60 gr la soare sau intrun lac cald >nu supraincalzitic a iau foc.

Nu presati amestecul uscat in cartus ,expozia care poate apare este catastrofala .

Nu fabricati motoare cel mai bine la cercul de rachetomodelism.

Link to comment

REvin ,fitilul e de importanta capitala .Noi am avut fitile militare de 2m diametru .Au mers perfect .am avut citeva .cind sau terminat am incercat ceva noi un fitilimprovizat ,motorul a pornit incorect racheta sa ridicat la 2 m sa inclinat si apoi a luat-o cu mare viteza pe traectorie orizontala parcurgind 500m in citeva secunde.Deci nu va jucati cu astfel de lucruri in oras sau zona populata .De atunci nu am mai lansat rachete in oras ,nici cele foarte micute cu alt combustibil mai slab.

Link to comment

Nu fabricati motoare cel mai bine la cercul de rachetomodelism.

Dacă tot sfătuiţi să nu se fabrice aceste motoare-rachetă

decât într-un cadru organizat, atunci de ce aţi mai "divulgat"

fabricaţia acestora ?!! Care-i logica acestei postări ? :nas:

Numai aşa, de amorul artei ?!! Nu credeţi că instructorii de la

acel cerc de rachetomodelism cunosc toate aceste aspecte ?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines