Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
ohamoha

Cata baterie mai am?

Recommended Posts

SalutAm un PIC (16F877) alimentat de la o baterie de 9V, tensiune pe care o cobor la 4.5 folosind un LM317 LZ.As vrea sa stiu cand bateria este pe sfarsite. Am observat eu asa, ca pe masura ce se consuma bateria, scade tensiunea cate putin. Asa ca m-am gandit ca ar trebui sa folosesc un pin analog si convertorul A/D. Astfel imi pot da seama cum o duce bateria. Probabil ca aceste valori sunt diferite de la baterie la baterie, dar pot face cateva teste cu cateva baterii dupa care sa gasesc o valoare medie.Am doua intrebari.1.LM-ul are grija sa-mi dea 4.5 orice i-ar furniza bateria. Astfel ca trebuie sa ma leg cumva direct la baterie. Pot lega plusul de la baterie direct la PIC? Nu e cam mult pentru el?2.Exista alte metode de a detecta ce nivel de curent mai am in baterie?Multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest yo9hnh

Se poate lega pinul picului direct la iesirea lm-ului adica 4,5 v pentru ca picul suporta pana la 5 v sau pinul picului poate fi legat la bateria de 9 v dar prin divizor rezistiv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai pic-ul poate accepta pe intrarea analogica maxim tensiunea de alimentare in cazul tau, adica maxim 9V. Bateria plina are mai mult de atat, deci trebuie sa faci un divizor. Ai putea face un divizor cu niste valori cat mai mari ale rezistentelor pentru a nu descarca bateria prin divizor. de exemplu poti folosi 100K + 220K, si obti un factor de divizare de 3.2, deci ai putea masura tensiune pana la 14.4V. Ideea e ca LM317 iti scoate 4.5V la iesire, dar are nevoie de o tensiune de intrare mai mare. 3V ar fi acoperitori, deci poti spune ca daca bateria a scazut la 7.5V nu ai mai putea avea iesirea ok. Practic, functie de curentul de sarcina o sa functioneze si sub 7.5V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu nu as merge cu valori atat de mari pentru rezistentele din circuitul divizor, deoarece cred ca ar trebui sa ti cont si de intrarea analogica a PIC si de curentul aferent acesteia. In rest sunt de acord cu cele afirmate mai sus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines