Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

dificultate schema amplificator 6h13C/6AS7

lorik199

Recommended Posts

am gasit la un pret bun pe forum aceste finale si as dori sa fac un amplificator cu ele(doar documentatie temeinica acum)

cautand pe net am dat de un proiect destul de elaborat http://www.wimdehaan.nl/printable/tubeamps/6as7g/

dar schema din unele motive nu o pot mari asa ca am incercat sa deslusesc cate ceva din cea postata acolo

as vrea sa aruncati o privire si sa vedeti daca am "ghicit" bine valorile

http://it.tinypic.com/r/k0iviw/3

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• fcon

23

• sebi_c

16

• Depanatoru

9

• lorik199

7

Merita sa achizitionezi aceste tuburi , eu a-s face un SE cu ele, pt acest lucru nu trebuie sa ai o schema , se poate dimensiona usor un driver de genul SRPP, iar transformatorul se poate proiecta la fel de usor ! Dar daca doresti un PP pentru o putere mai mare, regula este aceiasi...

Adresa este catre pagina printabila, care nu are linkuri; cea corecta este: http://www.wimdehaan.nl/various/tubeamp ... index.html

In atasament este schema publicata de autor, in format pdf. (later edit: mi-a luat-o altcineva inainte, asa incat am sters atasamentul).

Fa acest montaj PP si fac eu unul SE, sa vedem ce iese... Ai grija la traful de alimentare; la mai multe lampi finale, te apropii de un traf de ... sudura (2,5 A/filament de fiecare lampa)! :rade:

Succes!

multumesc ca m-ati scos din ceata, si am dat de schema clara :aplauze

o intrebare : daca in SE poate scoate 12,5 W cu THD de 1%, in PP cat ar putea scoate?

totusi am asa o impresie ca sunetul in PP forteaza oarecum lampa, si nu se mai obtine acel sunet "lampatic" si dispare clasa A pura (parere strict personala)

in PP ar trebui totusi modificata schema, deoarece scheam postata e push pull

am observat ca filamentul consma 2,5A, dar la 6,3 v/pt 2 lampi ar veni aprope 35 W, si un traf de sudura are minim 2 KW pt a suda decent

P.S : nu mai incape vorba de folosirea stabilizatorelor 7806 pt filamente, :ras: eventual cu tranzistor aditional

P.S 2: de ce sa iau d-le fcon mai multe lampi finale? de rezerva sau pt ca este pericolul sa le distrug?

voi masura de 10 ori inainte de a le pune in functiune asa ca dispara oarecum pericolul degradarii lampilor

in PP scoate in jur de 12 W iar in SE scoate cam 6-7W, daca nu ma insel!

pe site scrie ca vceo 12,5w sunt in configuratie push-pull, deci din ce stiu eu(nu-s foarte sigur) inseama SEpoate va scapat acel amanuntmultumesc tuturor de interesul acordat

Distortion @ 1W / 5E: 0.08%Distortion @ 2W / 5E: 0.10%Distortion @ 5W / 5E: 0.21%Distortion @ 10W / 5E: 0.26%Power output @ 1% distortion: 12.5 watt8 dB overall FeedbackDamping: 13F high: 54 kHz -3dBHumm: -70dBGain: 20 dBSensitivity: 780mVDriver stage is using a single 5965 tube and an single E88CC tube per channelDriver stage possibility 6N1P, distortion will increase to 0.7% at 10W

P.S 2: de ce sa iau d-le fcon mai multe lampi finale? de rezerva sau pt ca este pericolul sa le distrug?

voi masura de 10 ori inainte de a le pune in functiune asa ca dispara oarecum pericolul degradarii lampilor

Bineinteles ca ideea cu sudura era o gluma!

De distrus, se poate, ca la orice lampa. PP-ul nu forteaza lampa; munca este doar impartita de doua lampi care se complementeaza, iar constructia trafului de iesire este oarecum mai simpla (lipsa intrefierului).

Important este sa nu ramana la stadiul de proiect... Eu voi folosi tot doua lampi, cu jumatatile fiecareia in paralel.

mutumesc de sfaturi, dupa cum am spus mai sus, nu era sigur de treaba cu PP si SEmai intai o sa adun materiale pt a nu mai mai confrunta cu problema ca nu am nu stiu ce piesa si voi sta cu proiectul neterminat

am gasit la un pret bun pe forum aceste finale si as dori sa fac un amplificator cu ele(doar documentatie temeinica acum)cautand pe net am dat de un proiect destul de elaborat http://www.wimdehaan.nl/printable/tubeamps/6as7g/dar schema din unele motive nu o pot mari asa ca am incercat sa deslusesc cate ceva din cea postata acoloas vrea sa aruncati o privire si sa vedeti daca am "ghicit" bine valorilehttp://it.tinypic.com/r/k0iviw/3

Studiaza asta,gasesti si OTL si PP si datele pentru transformatoare,sunt scheme facute de oameni seriosi.

Dupa parerea mea bineinteles subiectiva, sunetul cel mai bun se obtine de la un SE.In locul tau as cauta o schema cu KT88 finala, poti sa obtii 17...20W sinus in cea mai pura clasa A SE.

Am si eu cateva lampi 6n13s si arata excelent. Asa ca am studiat preliminar problema si am cateva observatii care mie mi se par dezavantajoase. In primul rand are amplificarea in tensiune mica si asta are repercursiuni majore. Prefinalul trebuie sa excursioneze mult in tensiune pentru un atac eficient. Am analizat un PP, astfel ca tensiunea de atac trebuie sa fie pe la 180Vvv. Pentru un curent de mers in gol de 50 si ceva de mA negativarea este pe la -90V. Finalul PP pe Raa=10K scoate cam 13W la 220V tensiune anodica. Rezulta ca prefinalul trebuie alimentat la tensiune mai mare, peste 300V. De asemeni etajele precedente trebuie sa asigure amplificare mai mare din cauza amplificarii mici a finalului. Cred ca nu este chiar usor sa faci un amplificator rezonabil cu aceasta lampa. Dar din cauza frumusetii ei, cred ca merita si poate am sa incerc o versiune.Altfel, are rezistenta interna mica (normal la curentul mare de filament pe care-l are) si se comporta f. bine ca stabilizator (regulator) de tensiune. Eu am sa incerc sa fac unu' intr-un amplificator "all voltages regulated".