Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator UHER VG826

remus68

Recommended Posts

Va salut cu respect stimati colegi ! Am rugamintea daca cineva ma poate ajuta cu schema amplificatorului UHER VG826. Un prieten mi-a adus la reparat acest amplificator si am gasit defect integratul de putere STK465. L-am comandat si l-am primit, dar mi se pare cam la limita tensiunea de alimentare (in gol are +/-42V) si de aceea nu l-am montat inca. Amplificatorul a functionat pe incinte de 4 ohmi si banuiesc ca acestui fapt i se datoreaza "sfirsitul". Dupa schema as dori sa vad detaliile de alimentare a etajelor de semnal mic, deoarece voi incerca sa-l alimentez la +/-28V (asa cum spune datasheet-ul) si i-am recomandat prietenului sa-si faca rost de incinte de 8 ohmi. Va multumesc !

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• remus68

5

• zal

4

• misuraelectronic

2

Trafo de alimentare nu are ?i priz? de 240V? STK-ul original nu avea în col?ul dr jos tip?rit? litera B sau altceva? Astea erau sortate, cele simple merg bine la +/-35V.Ptr celelalte etaje, se poate verifica tensiunea ?i f?r? STK montat, dup? care se pot modifica sursele.

Am verificat traful inainte de a posta pe forum si nu are nici o priza pentru tensiune mai mare in primar. Am luat un STK de la mivarom si are aceleasi notatii ca si cel original (inclusiv litera B); pe cel original era marcata clar data fabricatiei (8237) iar cel nou are in locul acela 5BET. Nu-mi vine sa cred ce idiotenie a facut UHER de a alimentat la asemenea tensiune (fara integrat montat am aproape +/-42V !) - mai mult pe spatele aparatului scrie 4...16 ohmi, asa ca prietenul meu a pus pe el boxe de 4 ohmi si i-a dat volum cit a tinut. Chiar alimentat la +/-35V si tot ar scoate mai mult de 50W/4 ohmi. In datasheet e recomandat +/-28V pentru sarccini de 8 ohmi (integratul are 2x30W). Aseara am comandat 20 de diode BY500 si voi monta cite 10 in serie, pe fiecare ramura a alimentarii la intrarea pe pinii integratului (in datasheet au Uf=max1,4V) si daca scade tensiunea prea mult mai scot din ele. Initial am zis sa montez un toroidal de 2x25V la minim 200W (pe statie scrie consum maxim 250W) dar in locul trafului nu incapea decit unul de 100W ! Ma gindisem si la varianta unui stabilizator dar nu e loc (e atit de inghesuit !). Partea buna e ca de la conzii de filtraj sint trei fire torsadate pina la integrat si pot insera foarte bine diodele, care le voi monta pe o placuta linga niste fante de aerisire. Am niste rezistente de 1,8 ohmi/9W si parca i-as monta cel putin cite una in serie cu iesirea spre "speaker selector" in cazul ca ar pune iar boxe de 4 ohmi.

Nu e f?cut? de Uher, e numai vîndut? de ei, cred c? e vorba de Hitachi, c? am mai avut un amplif Uher lucrat de ei, dar cu trz. Eu stergeam cu markerul 4-16 Ohmi, la toate amplifurile cu STK. :rade: La 8 Ohmi rezist? cu tensiunea aia.

• 3 weeks later...

Saptamina asta am incercat solutia montarii in serie a cite 10 diode BY500/1000 pe fiecare ramura a alimentarii integratului. Am efectuat un test preliminar pe o sursa de tensiune, rezultatul fiind mai mult decit dezamagitor : la 1,5A diodele au trecut de 100*C, cu terminalele lungi, caderea de tensiune pe 10 bucati fiind de 8,5V. Am stat apoi si m-am gindit : in cazul redresarii din tensiune alternativa in continua, diodele conduc 50% din timp si disipa cam de 3...4 ori mai putin decit in cazul montarii in serie intr-un circuit de curent continuu...Deci varianta cu diode cade ! Varianta cu rezistor serie nu poate fi adusa in discutie din cauza consumului variabil, amplificatorul lucrind in clasa B. Era foarte buna ideea realizarii a doua stabilizatoare pe cele doua ramuri ale alimentarii dar nu e loc pentru montarea radiatoarelor de la stabilizatoare (cel putin 2x35W). Am incercat amplificatorul alimentindu-l cu 2 X 16Vca (+/- 20V dupa redresare/filtrare) de la o sursa de laborator si a functionat bine, fiind suficienta tensiune pentru alimentarea etajelor de semnal mic (preamplificari, corectie si comutatoare electronice). In gabaritul vechiului transformator ar incape un toroidal de 100W cu 2x25Vca in gol (probabil +/-30V in sarccina). Pentru alimentarea unui amplificator de 2X30W (cit are STK465) cred ca este suficienta putere. Transformatorul original are sectiunea de 10cmp si bobinajul secundar e facut cu sirma CuEm de aproximativ 0,8mm. Orice parere e binevenita . Va multumesc !

pentru inceput , imi pare rau sa va dezamagesc...indiferent daca lasati tensiunea diferentiala originala din statie sau o micsorati , tot un drac...ati pierdut din vedere un mic amanunt... :da stk-ul dvs pe care ati dat ,probabil , incredibila suma de 11,5o ron cu tva inclus ---dupa cum scrie pe site --- este o mare pocnitoare...nu va scoate 2x30 w / 8 ohmi niciodata in vecii vecilor amin...iar daca , prin absurd sa zicem , ii va scoate , atunci va sucomba prin deces in maxim 1 ora de dat volumul la blana...eu unul , daca as fi in locul dvs...as verifica mai intii daca acest stk functioneaza in mod concret si abia dupa aceea i-as micsora tensiunile de alimentare... :da

A functionat ore bune alimentat la +/-20V, pe o sarccina de 8 ohmi, avind la iesire 12Vef pe canal (2x18W). Mai ales tinind cont de unde provine STK-ul, vreau sa ii reduc semnificativ tensiunea de alimentare. Datasheetul prezinta valoarea de +/-28V pentru sarccini de 8 ohmi si mi se pare cam mare si varianta utilizarii trafului de 2x25Vca (in gol). M-ar interesa achizitionarea unui traf cu secundar de 2x20Vca in gol, de minim 100W, care sa incapa in gabaritul vechiului transformator (105x105x55mm).

Ptr înlocuirea STK463-465, f?ceam pur ?i simplu un montaj de amplif pe o pl?cu??, numai pe partea cu foi?a de Cu, cam de dimensiunea originalului, cu trz finali pe laterale, lîng? ?uruburi, totul montat pe radiator. Pinii îi f?ceam din sîrme. :rade:

La insistentele prietenului meu de a folosi in continuare incinte de 4 ohmi (!), am definitivat reparatia montind in locul transformatorului original (care avea 2X30Vca in gol), un transformator cu sectiunea miezului de 10cmp, care ofera in secundar 2x19Vca in gol. In sarccina , la puterea maxima sinusoidala oferita de STK465, tensiunea de alimentare este de +/-21V. Aplicind la intrarea AUX un semnal cu frecventa de 1KHz, am masurat la iesire, pe amindoua canalele, 12,5Vef pe o sarccina de 4 ohmi. Amplificatorul se comporta foarte bine, iar radiatorul are pina la 50*C, dupa aproape o ora de functionare la puterea nominala. Multumesc celor care mi-au oferit parerile lor in rezolvarea acestei probleme. :ewryt45w

domnul zal stie bine ce spune... :da astfel de module am cumparat si eu de la adrian pieleanu si merg exceptional de ani de zile...tranzistoarele laterale sint tip35c/tip36c...asta este solutia cea mai fiabila si o recomand cu caldura...

Costau dublu fa?? de STK-urile f?c?tur?, cele de la baraca ro?ie... :rade:Eu f?ceam unele cu BDX53/54C (BD647/648), sau BDW83/84C (TIP142/147), dup? tensiunea de alimentare.O alt? solu?ie e folosirea a cîte unei jum?t??i de integrat bune. Cu 2 STK-uri defecte pe jum?tate, faci unul bun.