Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ascultarea benzilor radioamatorilor


Guest djody
 Share

Recommended Posts

Se poate. Prin montarea unui BFO. Practic nu merita efortul, trebuie facuta si extensiade banda, selectivitatea este mica, etc. Mai bine construiesti cu un pumn de piese unreceptor sincrodina si te lamuresti ce si cum.

Link to comment
Share on other sites

In revista Tehnium este data modificarea radioreceptorului Gloria pentru a receptiona benzile de 7Mhz si 14 Mhz , pe net am gasit intamplator cum sa se modifice un Vef 202 ,dar e complicat .Cum a zis si nanopico mai bine construiesti un receptor sincrodina .

Link to comment
Share on other sites

In afara de selectivitatea redusa, receptoarele comerciale mai sufera de o buba: sensibilitatea. Gandeste-te ca un post comercial are ... kW, iar un radioamator poate emite si cu 5W (QRP). Deci un astfel de receptor este cam... surd.

Link to comment
Share on other sites

Am uitat ceva esential: sarma :da Traficul de radioamator nu se poate monitoriza cu 1m de sarma aruncat in balcon.O antena de vreo 15-20m e absolut necesara.

Link to comment
Share on other sites

Salut stimabililor , da pe un radio normal se pot asculta radioamatorii cu ajutorul unui oscilator local ... BFO ... un montaj foarte simplu de oscilator care genereaza o frecventa in jurul FI plus minus 1,5 khz iar pentru oarecare pretentii la o receptie mai buna se poate construi un convertor care sa transpuna benzile de radioamatori intr-o oarecare banda spre exemplu unde medii , in acest caz selectivitatea si sensibilitatea sunt net superioare receptorul fiind transformat intr-o dubla conversie cu medie variabila , ca unul care a construit multe pot sa spun ca avind un converter bunicel in fata unui radio se pot face receptii interesante pentru cineva care nu are un echipament mai sofisticat sau un receptor industrial .....succes 73 de YO7DIG .

Link to comment
Share on other sites

Problema principala a receptoarelor comerciale AM este banda de trecere (selectivitatea) amplificatorului de frecventa intermediara. Prin modularea purtatoarei cu semnal audio, in jurul frecventei acesteia apar benzile laterale (2). Daca de ex purtatoarea are 1000 kHz, iar banda de frecv audio transmise este intre 40Hz...4.5kHz, o banda laterala ocupa ecartul 1004.5...1000.04kHz iar cealalta 999.96...995.5kHz. prin filtrele amplif de FI trebuie sa treaca purtatoarea cu ambele benzi laterale, adica toate frecv cuprinse intre 1004.5...995.5kHz, practic 9kHz.In cazul telegrafiei, o banda de trecere de 400Hz ar fi suficienta, deoarece semnalul audio la receptie se formeaza din "bataile" dintre purtatoarea receptionata modulata in durata de...manipulator si semnalul unui oscilator BFO, ambele aplicate unui element neliniar. Chiar daca ii construim un BFO unui receptor comercial, riscam sa receptionam concomitent mai multe statii care emit CW si sa nu mai intelegem nimic, in cazul unei benzi aglomerate.In cazul SSB (transmisie cu banda laterala unica fara purtatoare) situatia este ceva mai buna dar tot prea mare e selectivitatea.Eu am receptionat ceva CW in 7MHz cu un receptor modificat, insa receptia e bruiata de posturile de radiodifuziune puternice apropiate ca frecventa. Solutia ar fi un filtru cu cuarturi la intrare in receptor (7000...7100kHz).

Link to comment
Share on other sites

Totusi, daca analizam in detaliu problema solutia cea mai buna ar fi un convertor atasat unei superheterodine clasice pe unde medii, cum a spus YO7DIG. Un receptor cu dubla schimbare de frecventa asigura totusi performante superioare din punct de vedere al sensibilitatii si selectivitatii fata de frecventa imagine, iar selectivitatea fata de canalul adiacent (problema despre care am vorbit mai sus) poate fi imbunatatita astfel:Majoritatea receptoarelor clasice au ca filtru de banda FI doua sau trei circuite acordate pe 455kHz, ecranate si cuplate capacitiv intre ele prin condensatori de valoare mica 5...15pF. Daca micsoram valoarea acestor condensatoare, se micsoreaza coeficientul de cuplaj dintre aceste circuite ceea ce inseamna o banda de trecere mai ingusta a filtrului adica exact ce urmarim. Bineinteles se acordeaza din nou filtrul dupa schimbarea condensatorilor. Cu putina rabdare se obtine un ansamblu receptor dublu SF destul de performant.

Link to comment
Share on other sites

Majoritatea receptoarelor clasice au ca filtru de banda FI doua sau trei circuite acordate pe 455kHz, ecranate si cuplate capacitiv intre ele prin condensatori de valoare mica 5...15pF. Daca micsoram valoarea acestor condensatoare, se micsoreaza coeficientul de cuplaj dintre aceste circuite ceea ce inseamna o banda de trecere mai ingusta a filtrului adica exact ce urmarim.

Nu e chiar asa, banda e limitata de factorul de calitate al circuitelor - in principal, numai factorul de dreptunghiularitate al filtrului se poate imbunatati punand mai multe LC cuplate. Daca, cuplajul e subcritic, apar atenuari mari si banda de trecere nu scade mult, incarcarea datorata circuitelor adiacente si cuplajul cu acestea sunt mici si incep sa domine pierderile LC individuale. Cuplajul trebuie sa fie critic, astfel incat functia de transfer totala sa fie data aproximativ de caracteristica unui circuit LC ^ nr. de circuite.De aceea filtrele SSB LC se faceau in domeniul de 20-120kHz, unde pentru Q uzual rezulta banda de trecere potrivita.Totusi un receptor SSB cu filtru cu cuarturi selectate atent (chiar un singur cuart) nu e asa greu de facut si cere cam aceiasi munca. BITX de exemplu se poate construi pentru receptie, fara partea de TX.
Link to comment
Share on other sites

@EugennCorect, dar de ce sa fie simplu cand putem relua o idee ce acum 30 de ani i-a trecut cuiva prin minte.Ideea era de inteles atunci cand procurarea de componente era o problema, cand erau judete in carenu exista nici macar un singur frecventmetru, cand receptoarele se etalonau dupa statii etalon defrecventa, cand accesul la un osciloscop era un vis...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines