Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dinam 12V


Guest aurash92
 Share

Recommended Posts

Guest aurash92

Salutare!Stiu ca dinamul scoate curent continuu , dar cred ca aici este locul potrivit pentru urmatorul subiect:vreau sa`i schimb sarma bobinei unui dinam astfel incat sa scoata 12V, in vederea montarii pe bicicleta a unui bec 35W/12V si a altor leduri.Am urmatoarele intrebari:1.Cumva trebuie date un numar de spire de doua ori mai mare decat cel initial?2.Cum se calculeaza grosimea sarmei in functie de cati amperi vreau sa scoata?; pt ca daca pun o baterie de 12V/7.5A sa scoata macar 0.75A. Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

Guest aurash92

Ma gandeam sa ii dau un numar de spire de doua ori mai mare ,ii pun si o punte de diode(dar cred ca nu e nevoie pt ca se completeaza fiecare perioada si nu are timp sa scoata alternativ), si, daca e, pun sarma mai groasa...nu am desfacut niciun dinam pana acum... ramane sa ma mai documentez.

Link to comment
Share on other sites

dinamul scoate curent alternativ, se poate ceea-ce vrei tu, numai ca, cunostintele tale, nu iti permit sa il recalculezi, din acel dinam nu ai cum sa scoti mai mult de 2-3w si plus de asta nu merita efortul depus

si atunci alternatorul ce scoate?
Link to comment
Share on other sites

Guest aurash92

pai alternatorul scoate 12V si 20-30 amperi cred, pe cand dinamul, daca ar fi 3W=> 3W/12V=0.25A.Dar, oricum , nici nu se pune problema sa pun alternator pe bicicleta:D

Link to comment
Share on other sites

Dinamul scoate curent continuu (generator de c.c.). Colectorul joaca rol de redresor mecanic.Alternatorul este un generator de c.a.Putere mai mare dintr-un dinam de bicileta nu poti scoate chiar daca dublezi numarul de spire (se dubleaza si tensiunea) va trebui sa scazi diametrul ca sa incapa in aceleasi crestaturi.Puterea vine de la magneti si de la roata.Va trebui sa inlocuiesti magnetii cu unii mai puternici si sa rebobinezi acel dinam.Te complici mult asa.Ma bine incarci (folosesti unu, doua dinamuri) un mic acumulator (6V cred ca se gasesc) apoi folosesti un convertor CC-CC de la 6V la 12V.LE> Era sa uit. Vad ca vrei putere destul de mare, ceea ce inseamna ca o mare parte a ceea ce generezi cu forta muschilor pentru deplasare se va duce in generarea de energie electrica.Cu mana mai mult de 25W eu nu am putut face invartind un generator de c.a. iar cu picoarele (o bicileta adaptata pentru un generator de c.a.) altii mai mult de 100W nu au scos.Asa ca va scade viteza de croaziera.

Link to comment
Share on other sites

pue domne un panou fotovoltaic de 10w si ai rezolvat-o ziua se incarca acumulatorul si noaptea ai lumina ca faru 'de la masina.. ca doar nu mergi ore intregi noaptea.... :rade: panoul ar avea cca 20x30 cm pt puterea asta + un acumulator de 12v/6A far cu un LED de 3w in loc de bec ar fi de domeniu SF.. :nebunrau: si rupi gura tirgului...

Link to comment
Share on other sites

Dinamul, intr-adevar, este generator de cc. In cazul de fata, la bicicleta, chiar daca i se zice dinam, tot alternator este. Rotorul este un magnet, iar statorul este bobinat. Nu are perii.

Link to comment
Share on other sites

1.sa-ti iei si un chinez,sa dea la pedale :rade: 2.daca pui celule+acumulator+convertizor,inaite de a pleca cu bicileta,sa te rogi:sa nu bata vantul,sa nu mergi prin cartiere maginase,sa nu o lasi in drum,s.a +chinezul(pe care poti sa-l angajezi si de paznic...) :ras:

Link to comment
Share on other sites

Guest aurash92
:ras: Asta despre chinezi a fost buna . pana la urma cred ca bag bateria acasa la incarcat si, daca o fi sa umblu noaptea, o sa tin o lanterna cu leduri alimentata de la baterie, si becul doar pt "impresii".Multumesc pentru sfaturi.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines