Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ATMega8 + Motoare DC


Guest narcis
 Share

Recommended Posts

Guest narcis

Salut, Am facut un asa zis controller pentru un robot, niste drivere cu tranzistori, pentru niste motoare DC de 12V si 24V care cam iau 4-5 A si le-am controlat printr-un microcontroller atmega8. DE CE (nu mereu) cand misc motoarele microcontrollerul o ia razna, cateodata imi activeaza anumite motoare, uneori unu singur, uneori merge corect, DE CE? Vreau sa specific ca cel mai des face cand activez motorul de 24V. Va multumesc pentru ajutor !

Link to comment
Share on other sites

cu siguranta e o chestie de zgomot + sursa care poate nu e stabila. asta ca explicatie. ca solutii exact ce s-a zis mai sus sau chiar o separare intre partea de putere si partea de control. ai putea merge pana la optocuploare.

Link to comment
Share on other sites

Guest narcis

Am pus si condensator, de la sursa am punti redresoare, am verificat, semnalul aiurea e dat de la microcontroller daca scot semnalul de pe placile de predriver care-mi polarizeaza tranzistorii nu-mi mai face probleme. deci din circuit nu e, motoarele pornes de la microcontroller ca imi deschide el semnalul pe pin aiurea. Am pus si sursa separata si tot la fel. Nu pot sa atasaz schema deoarece e prea mare de 500k oricat as incerca sa reduc din ea si sa o fac la o rezolutie proasta.

Link to comment
Share on other sites

- atunci poate fi o problema de EMC, adica circuitul tau prinde zgomot prin aer de la periile motorului. pare pertinent ca efectul sa fie mai frecvent la tensiuni mai mari. incearca sa faci un ecranaj in jurul mcu (o folie de aluminiu de bucatarie) si eventual ceva separare intre mcu si motor. (ai zis ca ai ceva drivere cu care comanzi motorul. ori optic ori ceva inductiv, care sa taie din efectele ce pot veni pe sarma inapoi).- pinii de comanda au starile bine definite, sau la un moment dat trec in HighZ? Si asta poate fi o problema. daca nu sunt, ar fi bine sa fie definite in 0 sau 1. am mai vazut asta chiar si la o tastatura, care nici macar u avea zgomot mare prin preajma, ci reactiona ciudat la simpla atingere a firelor.

Link to comment
Share on other sites

Guest narcis

multumes de sfat am sa incerc, nu stiam ca se pot intampla lucruri deastea. Da, pini ii am setati simplu 0 sau 1 fara alte complicatii. Ms de ajutor !

Link to comment
Share on other sites

Pai alimentezi cu 5V separat dar masa cum ai tras'o? Daca toate sursele au masa in acelasi punct si curentul de la motoare se intoarce in sursa pe aceeasi cale pe care vine si masa la MCU apare cadere de tensiune pe traseul ala (ground bounce parca ii zice)

Link to comment
Share on other sites

Guest narcis

pai masa o am la comun ca altfel nu pot sa actionez tranzistorii.Problema cred ca e(am vazut din greseala) ca daca pun pe oricare din firele de la motor si pe structura robotului imi apare o rezistenta. intrebarea e de ce? sunt firele sectionate dar nu cred ca altfel imi facea scurt?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines