Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

dimmer pentru LED-uri - durata 10 minute


Recommended Posts

Vreau sa construiesc un dimmer care sa comande 16 module x 3 leduri Piranha (16 x 25 mA la 12 V) astfel incat lumina sa scada treptat pe o durata de aprox. 10-15 minute, astfel incat sa simuleze un amurg, dar sa ramana totusi aprinse la final (dar slab). Are cineva o schema cat mai simpla pentru asa ceva? De preferat fara microcontrolere...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Incearca sa utilizezi doua-trei tranzistoare NPN conectate in conexiune darlington care sa formeze un tranzistor compus, led-urile conectate in colector si intre emitor si baza un condensator electrolitic de 1000uF/16V (plusul la baza si minusul la emitor. Emitorul il legi la minusul sursei iar plusul la led-uri. De la plusul sursei legi o rezistenta de 1k pina la plusul condensatorului , printr-un intrerupator; cind il vei intrerupe , baza va fi alimentata din condensator pina la descarcarea lui. Pentru a mentine o usoara aprindere a led-urilor la blocarea tranzistoarelor, vei utiliza o rezistenta in paralel cu jonctiunea EC (1...10k - poate mai mult, poate mai putin , dupa dorinta !). Valoarea condensatorului si a rezistentei se vor tatona experimental.

Link to comment
Share on other sites

Am mai facut o data ceva similar (2 tranzistori) pentru farul de la bicicleta, cu ani in urma, dar acolo aveam doar 5-6 secunde.Ma gandeam sa intreb inainte de a incerca o durata atat de mare pe aceeasi schema, nu eram sigur ca se poate; ma bucur ca imi confirma cineva.Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Urmeaza sa tatonezi valoarea condensatorului pentru timpul de descarcare si a rezistentei montata in paralel cu jonctiunea EC pentru mentinerea minimului iluminarii led-urilor. Rezistenta o poti tatona inainte de a o monta in circuit , legind-o direct in serie cu led-urile (atentie cum legi serie-paralel led-urile si la faptul ca va trebui sa ai in serie cu ele o rezistenta aditionala care sa limiteze curentul prin ele in functie de tensiunea de alimentare a circuitului !). Am indicat utilizarea unui triplet de tranzistoare pentru a absorbi un curent cit mai mic din condensator si a obtine un timp cit mai mare cu un condensator cit mai mic (poate fi necesar chiar unul de 10000uF - nu stiu, trebuie experimentat ). S-ar putea sa-ti trebuiasca un condensator de 220pF...2,2nF din baza primului tranzistor in colector, sa nu autooscileze cumva.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines