razvan_n Posted July 5, 2009 Share Posted July 5, 2009 Vreau sa construiesc un dimmer care sa comande 16 module x 3 leduri Piranha (16 x 25 mA la 12 V) astfel incat lumina sa scada treptat pe o durata de aprox. 10-15 minute, astfel incat sa simuleze un amurg, dar sa ramana totusi aprinse la final (dar slab). Are cineva o schema cat mai simpla pentru asa ceva? De preferat fara microcontrolere... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remus68 Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Incearca sa utilizezi doua-trei tranzistoare NPN conectate in conexiune darlington care sa formeze un tranzistor compus, led-urile conectate in colector si intre emitor si baza un condensator electrolitic de 1000uF/16V (plusul la baza si minusul la emitor. Emitorul il legi la minusul sursei iar plusul la led-uri. De la plusul sursei legi o rezistenta de 1k pina la plusul condensatorului , printr-un intrerupator; cind il vei intrerupe , baza va fi alimentata din condensator pina la descarcarea lui. Pentru a mentine o usoara aprindere a led-urilor la blocarea tranzistoarelor, vei utiliza o rezistenta in paralel cu jonctiunea EC (1...10k - poate mai mult, poate mai putin , dupa dorinta !). Valoarea condensatorului si a rezistentei se vor tatona experimental. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razvan_n Posted July 18, 2009 Author Share Posted July 18, 2009 Am mai facut o data ceva similar (2 tranzistori) pentru farul de la bicicleta, cu ani in urma, dar acolo aveam doar 5-6 secunde.Ma gandeam sa intreb inainte de a incerca o durata atat de mare pe aceeasi schema, nu eram sigur ca se poate; ma bucur ca imi confirma cineva.Multumesc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
remus68 Posted July 18, 2009 Share Posted July 18, 2009 Urmeaza sa tatonezi valoarea condensatorului pentru timpul de descarcare si a rezistentei montata in paralel cu jonctiunea EC pentru mentinerea minimului iluminarii led-urilor. Rezistenta o poti tatona inainte de a o monta in circuit , legind-o direct in serie cu led-urile (atentie cum legi serie-paralel led-urile si la faptul ca va trebui sa ai in serie cu ele o rezistenta aditionala care sa limiteze curentul prin ele in functie de tensiunea de alimentare a circuitului !). Am indicat utilizarea unui triplet de tranzistoare pentru a absorbi un curent cit mai mic din condensator si a obtine un timp cit mai mare cu un condensator cit mai mic (poate fi necesar chiar unul de 10000uF - nu stiu, trebuie experimentat ). S-ar putea sa-ti trebuiasca un condensator de 220pF...2,2nF din baza primului tranzistor in colector, sa nu autooscileze cumva. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts