Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare de impulsuri pentru x10 ?


Guest hay2night
 Share

Recommended Posts

Guest hay2night

Salut. Trebuie sa realizez un proiect legat de protocolul x10(transmisterea informatiei pe liniile electrice) folosind 2 placute(emitator si receptor).Emitatorul trebuie sa introduca un semnal sinusoidal de 100khz in reteaua de alimentare a casei pe care il voi filtra la receptie. Am facut placutele insa semnalul este puternic atenuat pentru ca nu folosesc transformatoare corespunzatoare.(am d-alea chinezesti de alimentare) Am inteles ca am nevoie de transformatoare de impulsuri (ridicatoare de 100kHZ) sau ceva de genu asta care sa nu atenueze semnalul de 100KHz.Ma puteti ajuta ? Stiti cumva unde sa gasesc transformatoare de acest tip ?Multumesc mult.

Link to comment
Share on other sites

La frecventa de 100KHz ar trebui sa folosesti transformatoare realizate pe miezuri de ferita. Incearca sa recuperezi din becurile economice bobina de soc facuta pe doua miezuri E puse cap in cap - refolosesti miezurile si carcasa, iar bobina o confectionezi singur. Daca vrei bobine mai mari, le poti confectiona pe miezurile de ferita 2U de la transformatoarele de linii ale vechilor televizoare alb-negru cu tuburi sau tranzistorizate.

Link to comment
Share on other sites

Guest hay2night

Am mai auzit ca in televizoarele vechi se gasesc astfel de transformatoare si ca feritele sunt potrivite pentru aplicatia mea dar io nu prea am habar cum se bobineaza un transformator. N-am mai facut niciodata asa ceva si nu cred ca-mi iese mie Am inteles ca exista transformatoare de implusuri sau ceva de genul asta care ridica sinusoida de 100khz din secundar la 220 v in primar. Stii cumva unde gasesc sa le cumpar gata facute in Bucuresti ? Sau exista cineva pe forum de la care pot sa iau 2 ?Am nevoie de ele pt proiectul de licenta si mai am 1 saptamana.

Link to comment
Share on other sites

Daca te-ai duce la un depanator RTV si ti-ar da un transformator de linii de TV-AN ai putea incerca sa-l utilizezi asa cum e : de exemplu cel de la televizoarele cu diagonala de 31...47cm aveau un primar din doua bobine inseriate cu 32+18spire/CuEm0,63mm (cea cu 32spire mai avea de fapt una de 36spire in paralel pe ea, pentru armonica a III-a) iar secundarul avea 3 ansambluri (FIT-ul, o bobina de 12spire/CuEm0,14mm pentru RAA si o succesiune de 4 bobine inseriate cu 150+70+71+46spire/CuEm0,14mm pentru circuitele asociate tubului cinescop). FIT-ul era pe o coloana a miezului iar primarul cu restul secundarelor pe cealalta coloana. Daca ai utiliza ca primar infasurarea de 32spire din primarul transformatorului si ca secundar cele cu 150+70+71spire(total 301spire) ai avea un raport de transformare de aproximativ 9:1 ; daca e prea mic poti incerca utilizarea totala a secundarului (inclusiv bobina cu 46spire, cea de RAA raminind neconectata). Atentie mare la bobina de FIT sa nu-ti dea descarcari nedorite - ar fi bine daca ai elimina-o dar e o operatiune riscanta deoarece se poate sparge miezul de ferita (capetele sint foarte bine lipite sa nu vibreze). Sper sa nu incurce rezistentele mici ale bobinajelor (impedante mici) pentru ca altfel va trebui sa-l rebobinezi cu sirma mai subtire (primar si secundar cu maxim 0,1CuEm) si numar mai mare de spire. Merita incercat !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines