Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dragostalpau

de ce se arde un integrat ?

Recommended Posts

un LM4755T, l-am gasit "impuscat" pe cel pentru subwoofer, impreuna cu ceva trasee arse intr-un DVD player care are intergrat si un amplificator 5.1, facut cu cite 1 LM4755 pentru fiecare satelit + 1 pentru subwoofer.L-am inlocuit, am refacut circuitele arse .... l-am probat vreo jumatate de ora la maxim, cu proprietarul de fata.Dupa citeva zile m-a sunat ca iar nu-i mai merge subwooferul, m-am dus si am desfacut si LM-ul de subwofer era "impuscat" din nou, si i s-a ars inclusiv piciorusul nr. 8, de data asta nu s-au mai ars circuitele refacute de mine cu niste firisoare. In rest nu se vede nimic ...Are cineva vreo idee ? O fi LM-ul pus de mine (dar cumparat de proprietar de la magazin) facut aiurea de fratii galbeni aiurea ? IN foaia de catalog scrie ca are limitare de curent, protectie la scurtcircuit, protectie termica ... deci teoretic indestructibilAm vreo sansa sa gasesc o schema a aparatului ? parca Audiola e ...

Link to comment
Share on other sites

Am intalnit si eu acest defect.Personal, as da vina pe fenomenele de rezonanta (foarte complexe) care apar in asemenea "scule". Integratul este bun. Eu am inlocuit (si in aparate auto) circuite care nu se gasesc, cu acest integrat. Se comporta ireprosabil.Practic, inseriaza o rezistenta de 1 ohm /5w bobinat, cu subwooferul. Eu asa fac si nu am reclamatii. La ureche nu se simte... dar circuitul va trai. Incearca !

Link to comment
Share on other sites

haideti sa fim seriosi...nu s-a inventat inca pe planeta asta un circuit integrat indestructibil...nici macar teoretic , darmite practic...dupa aceea...faza cu rezonanta este chiar de cascadorii risului...serios... :ras: lm4755t este o prapadenie de final de 2x11 watt maxim pe o sarcina de 4 ohmi sau de 2x7watt maxim pe o sarcina de 8 ohmi...singura conexiune intre rezonanta mecanica si functionarea electronica a schemei ar putea apare in momentul in care sint lipituri reci...sau facute cu putin fludor si din cauza vibratiilor , in timp , sa se dezlipeasca integratul...!omul nostru a precizat ceva de care nu s-a legat nimeni...anume ca a doua oara s-a ars pinul 8 de la integrat...daca va veti uita pe data-sheet-ul integratului , veti vedea ca fiind montat in subwoofer , mai mult ca sigur este in conexiune bridge...asta inseamna ca difuzorul este conectat intre pinii 1 si 8...concluzia este ca buba aici este ...pe iesire...parerea mea sincera este ca ar putea fi 2 cauze...1-- ori integratul este o varza piratata , clientul ii da blana si el nu rezista in timp , se ambaleaza termic zdravan si se arde la citeva zile...2-- ori are difuzorul de subwoofer descentrat sau bobina are emailul ciupit ...poate nu isi da seama clientul , si in anumite momente de bubuiala pe bass ..impedanta lui scade atit de mult, tinzind spre zero si atunci integratul sucomba subit ... :rade:

Link to comment
Share on other sites

Guest RaduP

Salutare Dragos,

 

Uite , spui tu ca respectivul amplif. e "facut cu cite 1 LM4755 pentru fiecare satelit + 1 pentru subwoofer".

 

De ce nu luam noi un LM 4755 de la unul din sateliti - si il punem in locul subwofer-ului ?

 

Asta ca sa scapam definitiv de spectrul "facaturilor".

 

Urmator, daca totusi intr-o jumatate de ora de proba " l-am probat vreo jumatate de ora la maxim, cu proprietarul de fata " - si a mers,

 

Asta ar insemna ca se cascadeaza termic in timp - deci se cam tot incalzeste sfirsind prin a se distruge / relativ usor de verificat.

 

Nu in ultimul rind , m-as uita un pic si peste tensiunile de alim. ale montajului/punte,filtraj,riplu.Sint foarte "economicos" facute.

 

Cam asta ar fi in materie de idei.

Link to comment
Share on other sites

Salutare Dragos,De ce nu luam noi un LM 4755 de la unul din sateliti - si il punem in locul subwofer-ului ?

Fiindca proprietarul vrea sa mearga toti satelitii si subwooferul, iar la primul intergrat, originalul, se arsese tot traseul care duce la pinul 8.Proba am facut-o cu subwooferul proprietarului, si e adevarat ca respectivul foloseste numai la volum maxim. Dar tot proprietarul, dupa ce s-a ars canalul pentru subwoofer, l-a pus in locul unuia din sateliti si acolo merge fara probleme.Si pentru ca s-a inteles gresit, toata partea de amplificare e in carcasa DVD player-ului, sowooferul si satelitii sunt "pasivi"
Link to comment
Share on other sites

Guest RaduP

Dragos, sugestia/sfatul a fost sa "profitam" de faptul ca mai avem in montaj LM 4755 originale.Scapind astfel de inlocuirea cu componente contrafacute/de care nu sintem siguri- si care ele insele sint o problema.Nicidecum sa ramina amplifu' fara un satelit,era doar o etapa intermediara.Ulterior ,completam locul gol dupa rezolvarea pb.cu subwoferul - dar deja eram pe defect,cum se spune.De departe,regimul de functionare cel mai dificil este la subwofer.Acolo chiar trebuie farmacie (spun eu ).Poate n-am fost suficent de explicit - dar asta era ideea.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines