Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ovidiu grigore

Amplificator AKAI AM-U55

Recommended Posts

Am cumparat aces amplificator (AKAI model AM-U55)defect cu suma de 50 RON As vrea schema interna a circuitului integrat STK 2155 pt a inlocui tranzistorii finali ,am aflat ca se poate inlocui cu STK2145daca da de unde pot cumpara un integrat. Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu detalii pt a pune in functiune acest amplificator fara ai monta un KIT ;Inca ceva inaintea STK-ului mai este un circuit integ THK13042C2-3 iar radiatorul pe care este montat STK2155 are de la baza o conducta care trece prin aripioarele de racire unindule un circuit inchis ;VA MULTUMESC!

Link to comment
Share on other sites

E simplu s? înlocuie?ti trz interni ?i superdioda din STK. Chiar dac? etajul final intern e cvasicomplementar cu trz npn, po?i s? pui cu încredere trz Darlington, TIP142/147 sau BDW83/84C (oricare c? sînt echivalente). Numai s? nu treac? tensiunea de alimentare de +/-45V. R* se adaug? în paralel cu una din diode ca s? scazi tensiunile b-e la trz finali, R** se adaug? în serie cu diodele ca s? cre?ti tensiunile b-e la trz finali.Toate piesele se pot monta pe radiator ?i g?urile din plac? ale pinilor fostului STK.Cel din fa?? e STK3042. E ptr atac, vezi c? de regul? se arde ?i el odat? cu cel de putere.

Link to comment
Share on other sites

Un triplet darlington cu superdioda aferentă, se poate implementa foarte ușor. Montajul făcut pe cablaj și atașat pe radiator, apoi făcute legături corecte pe placa amplificatorului./pinii integratului.Eu am făcut așa ceva pentru un alt stk și funcționează super de vreo 2 ani.

Link to comment
Share on other sites

E suficient să pui cîte o pereche de trz Darlington pe fiecare canal direct pe radiator şi un cîrnat din trei diode 1N4003...4007 între baze ca superdiodă. BDW83/84C sau TIP142/147 dacă tensiunea de alimentare e de maxim +/-45V, că ăştia se găsesc uşor. Atenţie la făcături. Dacă tensiunea e mai mare, atunci trebuie căutaţi alţii mai scumpi sau simulaţi cu trz bipolari gen MJ15030/15031, 2SA1943/2SC5200 sau asemănători pe o plăcuţă de test.

Un subiect asemănător aici: http://www.elforum.info/topic/24463-amplificator-brandt-electromique-a6021-cu-finali-arsi/

Diseară cînd ajung acasă am să reataşez schema cu înlocuirea 2155.

Link to comment
Share on other sites

Recomand darlington facut din tranzistori separati, este mult mai rezistent decit rahaturile de darlingtoane din comert (nu ca ar fi clone), ci ca sint execrabili in audio.

 

Va spun din proprie experienta cu toate genurile de BDW-uri BDX-uri si alte "minunatii".

Link to comment
Share on other sites

Am avut luati inainte de 89, cind nu existau clone, singurii care au fost cei mai OK au fost BDX66-67 cu terminatia B, de la Philips in capsula TO3.

 

S-ar putea sa mai gasesc vreunul prin debara, daca rascolesc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines