Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
InoX

13.3v in loc de 13.5v

Recommended Posts

am realizat un mic ups de 12v dar exista o diferenta de tensiune la incarcarea accumulatorului...nu stiu de ce. Cum pot mari un pic tensiunea?Cineva mi-a zis sa inseriez o dioda 1N4001 cu cea zenner si imi creste cu 0.6v. Acc. trebuie incarcat la o tensiune cuprinsa intre 13.5-13.8v.

Link to comment
Share on other sites

Aia 200mV sunt foarte importanti. La 13.3V, acumulatorul nu se incarca. La 13,5V se incarca doar atit timp cit e nou, o luna maxim doua. La 13.8V e OK pentru incarcare in regim tampon. (ar trebui sa scrie pe acumulator regimurile de incarcare)7812-le ala e in plus acolo. Scoate-l imediat, e gresit sa-l pui acolo. Nu stabilizeaza nimic daca are 13.8 la intrare. Doar cade tensiune pe el. Vezi foaia de catalog a lui 7812 si vei constata ca pe el cad 2V. Orice consumator de 12V, merge perfect si la 13.8.

Link to comment
Share on other sites

am scos 7812 din start; am bagat dioda dar tot era putin...pana la urma am alimentat cu 24v c.a. in loc de 12v c.a. si imi da la iesire 13.7v. Bateria trebuie incarcata intre 13.5 si 13.8v, scrie pe ea.

Link to comment
Share on other sites

Incarcarea in regim tampon, adica la 13.8V e de lunga durata, in sensul ca ai nevoie de mai multe zile pentru o incarcare completa. Sa ti cont de asta cind faci vreun test de incarcare. Incarcarea normala, se face intre 14.8 si 15.5V, depinde de acumulator. Toate aceste valori se refera strict la acumulatoarele cu gel, plumb-acid, de 12V, adica cum ai tu. Alea care nu se vad prea bine in schema care ai pus-o. (par Yuasa)

Link to comment
Share on other sites

in general pun UPS dar este o pierdere destul de mare prin conversie din 220v in 12v si apoi iar din 12v in 220v si apoi iar din 220v in 12v(alimentatorul aparatului). Ma gandesc ca asa ar trebui sa tina mai mult plus ca este si "online". Momentan merge de 2 zile. Luni merg si ii si masor tensiunea la baterie. As mai avea o intrebare...pe + este o dioda care banuiesc eu este pusa sa nu circule curentul din baterie spre circuit. Cat de folositoare este acea dioda? Poate fi scoasa? Initial pusesem 1N4001 dar caderea de tensiune era prea mare si mi-am dat seama ca nu tine mai mult de 1A...am inlocuit-o cu o dioda mai mare, am uitat cum ii zice exact (cred ca HER03 sau cam asa ceva) care cica ar fi dioda de mare performanta, si caderea de tensiune e mai mica pe ea. Oricum era mult mai simplu sa fac cu LM317 :DPS inca o intrebare...am cautat pe net si am citit ca se pot pune in paralel 2x7805/7812 etc si se dubleaza curentul. Se poate? Merge si cu LM317?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines